free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lekvárfőzés és internet

Borsa         Címkék: ars, digitális, electronica, kütyü, tárgy 0 hozzászólás

Az idei Ars Electronicán lemaradtunk egy templomi elektro koncertről, de láttunk robotnyulat és buborékhárfát. Sőt, megtudtuk, a lekvárfőzés olyan, mint az internet.

Minden év szeptemberében Felső-Ausztria fővárosa, Linz igazi digitális mennyországgá változik. A városban számos helyszínen egyszerre sokféle kiállítással és szimpóziummal van jelen az Ars Electronica fesztivál. Egy álló héten át konferenciaturisták, újságírók, művészek, mérnökök és internet-kutatók uralják a helyi kávézókat és köztereket, mindenhol a közös nyelvet, az angolt lehet hallani, sokféle akcentussal.

Az utcákon alterosan kirittyentett csajok és geek pasik bóklásznak szarukeretes szemüvegben, de a kiállítás helyszínei között bóklászva nemcsak az tűnt fel, hogy a fiatalok sokkal ízlésesebben öltöznek itt, mint itthon - érdekes módon egyszer sem találkoztunk az itthon megszokottnak számító luxus callgirl kinézettel -, és az is szembeszökő volt, hogy mennyivel élőbb a Duna-part itt, mint otthon.


Piknik a parton

Itt nem autóutak és gyorsforgalmi utcák húznak a folyó két oldalán. A partszakasz mindenhol füvesített, a fiatalok egész nap piknikeznek a folyó mellett. Ráadásul a város belsejében is rengeteg a közösségi tér, a szökőkút, a zöld terület, és a levegő majdnem olyan friss, mint itthon a Pilisben, az erdő közepén.

Mindemellett épül a a digitális kütyük és kiállítások igazi mekkája, az Ars Electronica Center üvegpalotája is, ami egyelőre még darukkal van körbebástyázva, csak jövőre 2009-re készül el, amikor is Linz Európa kulturális fővárosa lesz. A fesztivál eseményei tehát idén még nem itt, hanem a Duna-part két nem kevésbé impozáns épületében, a Brucknerhausban és a mellette álló Lentos kulturális központban zajlottak, és persze idén is volt Cyber art kiállítás a belvárosban található Offenes Kulturhausban, egyszerűbb nevén, az OK Centerben is.


Épül az Ars Electronica Center

Az Ars Electronica rendezvénysorozat általában egy-egy központi téma körül határozza meg magát, idén a "New Cultural Economy" - azaz új kulturális gazdaság - volt a konferencia és a kiállítássorozat alcíme. A nemzetközi internet szakemberek, kurátorok, professzorok és művészek álláspontja szerint a szellemi magántulajdon és a copyright törvényekkel védett kulturális javak ideje lejárt. Az internet technológiája által megteremtett új, közösségi szemlélet már megjelent a felhasználók napi fogyasztási gyakorlatában is. A szabad hozzáférés és a megosztás ideából gyakorlattá vált, és ez radikálisan átalakítja a gazdaságot.

Az idei Ars Electronicán a modern, tudás alapú társadalom legnagyobb kihívásaira kerestek választ a jelenlévők. A szellemi termék értéke, az információ szabadsága, a copyright védelem és a nagy profitot hozó lehetőségek szemben egy szabad, közösségi tudáson alapuló társadalom víziójával, ahol az új gazdaságot a kreatív és innovatív fejlesztésekre építhetjük. A konferenciasorozat kísérletet tett arra, hogy ennek a kétségkívül jelen lévő, egyre dominánsabb alternatívának kereteket építsen, praktikus szabályokat alkosson a szabad, tudás bázisú társadalom működéséhez.

www.aec.at
Elektro koncert a templomban

A szakmai programok mellett persze a hangsúly a kiállításokon és performanszokon volt, melyek mind a digitális kultúrával, a kiberművészetekkel foglalkoztak. Linz legrégebbi barokk katolikus templomában, az Alter Domban például koncertet adott Richard Dorfmeister és Rupert Huber elektronikus zenei duója, a Tosca. A koncert előtt bekukkantottunk a templomba és olyan kép fogadott, ami itthon elképzelhetetlen volna: apácák és papok serénykedtek a hűvös helyiségben, gyóntattak, gyertyákat gyújtottak, miközben egy raszta hajú srác tetovált barátnőjével a technikai berendezéseket ellenőrizte.

1. Lekvárfőzés és internet
2. Információs szabadság és közösségi élményLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés