free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lekvárfőzés és internet

Borsa         Címkék: ars, digitális, electronica, kütyü, tárgy 0 hozzászólás

Az idei Ars Electronicán lemaradtunk egy templomi elektro koncertről, de láttunk robotnyulat és buborékhárfát. Sőt, megtudtuk, a lekvárfőzés olyan, mint az internet.

Sajnos nem kaptunk jegyet a koncertre, ahol a formáció jövőre megjelenő, kísérleti elektronikus hangmontázsát, a No Hassel című albumot mutatta be. Esélyünk sem volt, még előző nap néhány óra alatt elfogytak az ülőhelyre szóló helyjegyek az Ars centerben. Pedig szívesen megnéztük volna, hogy fér meg egymás mellett a kortárs elektronika és a katolikus egyház.


Internetes pólóbiznisz

Linzben a múlt héten semmi sem volt megszokott, mindent áthatott az "új, kulturális gazdaság" szellemisége. A fesztiválhoz kapcsolódó pólóbiznisz modellje például a következő: vócsert lehetett vásárolni a bejáratnál 17 euróért, majd a Google keresőbe be kellett írni egy szót az Ars Electronica kifejezés mellé, és rákeresni. Ekkor az általunk választott keyword a kereső adatbázisából automatikusan bekerült a fesztivál adatbázisába és máris hímezték a pólónkat egy másik teremben. New Cultural Advertisment volt a játék neve.

Az idei fesztivál új helyszínekkel, a tavalyinál is izgalmasabb kiállításokkal, biotechológiával, robotokkal, virtuális valósággal, és egy fantasztikus gálaesttel kényeztette az érzékeinket. A Tokyo-i Műszaki Egyetem Hybrid Ego című tárlatán hatalmas humanoid robottal találkoztunk, aki kísértetiesen utánozta az emberi mozdulatokat.


A robot utánoz, a hangszóró imára hív

Az OK Centerben az egyik teremben dupla hangszóró lógott a mennyezetről. Kiderült, hogy az elsőre nem épp művészi tárgy Svájcban debütált, mégpedig keresztény templomtornyokban. Egy helyi akcióművész elrejtett belőlük egy párat a legnagyobb katolikus templomokban, és programozva, egyszerre szólaltatta meg őket a járókelők legnagyobb megdöbbenésére. A hangosbeszélőkből egy müezzin imára hívó éneke recsegett, a projekt célja: felhívni a figyelmet a muzulmán vallás egyenjogúságára.

Számos más installációt láttunk, ami bizonyítja, hogy a digitális technikával készült művészet nem valami "csodák palotája" szintű attrakció, hanem a kortárs kultúra része - persze Nyugat-Európában. A Reactable például egy olyan érzékeny elektronikus asztallap, amivel zenélni lehet, ha apró kockákat helyezünk el rajta. Az egyik galéria udvarában zenélő buborékhárfát láttunk, máshol egy virtuális valóság maszkban robotok agyába férkőzhettünk.


Zenélő asztal, virtuális öntögetés

Kézbe vehettük a viccesen Nintendo Wii utódnak nevezett műanyagpoharat is, ami ugyan teljesen üres volt, mégis: a szemközti monitoron látható virtuális változatában apró piros golyócskák százai zsúfolódtak.

Amikor úgy tettünk, mintha kiöntenénk valamit az üres pohárból, a digitális képen valóban kiömlött néhány golyó, és láss csodát - a kezünkben tartott üres pohár súlya érezhetően könnyebb lett. Láttunk zenélő mágnesasztalt és robotnyuszit, és meghallgattunk néhány érdekes előadást is a számítógépes művészetekről.


A gyerekek a lekvárfőzésre szavaztak

A tárgyak, technikai csodák mögött mindig meghúzódott valami gondolatiság is, egy mélyebb jelentés. Kedvenc ilyen projektünk a közösségi lekvárfőzés volt, ami abból az egyszerű ötletből született, hogy a városi, köztéri gyümölcsfák termései általában lehullanak, és senki sem hasznosítja őket. Az Ars Electronica talán legérdekesebb, rengeteg kisgyereket is vonzó eseménye volt a linzi gyümölcsök befőzése - demokratikusan és együtt, ahogy az interneten történnek a dolgok.  

1. Lekvárfőzés és internet
2. Információs szabadság és közösségi élményLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés