free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Giccs Versailles-ban

Borsa         Címkék: giccs, jeffkoons, kishír, kultúrtripp, versailles 0 hozzászólás

Aki Versailles-ba látogat, azt most nemcsak a barokk pompa hozhatja zavarba. Találkozhat például egy hatalmas lufi-kutyával is. Kortárs giccs a kastélyban.

A barokk pompa mellett most kortárs giccsel is találkozhat az, aki a Versailles-i kastélyba látogat. A világhírű amerikai kortárs giccsművész, Jeff Koons ugyanis behurcolkodott a Napkirály által épített kastélyba és hozta magával tizenhét szobrát is.

Jeff Koons a New Yorki MOMA propagandistájaként kezdte pályáját, de később provokatívan egyszerű és giccses műveivel, na meg a mi Cicciolina néven elhíresült Staller Ilonánkkal kötött házasságával, és a válásuk körüli pereskedésekkel vált híressé. Bár sokan háborogva utasítják el, hogy munkáit művészi alkotásoknak nevezzék, Jeff azért tud valamit. Hanging Heart című alkotása például tavaly rekordáron kelt el egy aukción, 23,6 millió dollárért.

www.spiegel.de, www.nytimes.com

A mostani december közepéig tartó kiállításon megnézhetjük ezt a munkát is, de láthatunk a tükörterembe fellógatott hatalmas kék, csillogó, köralakú izét, ami a Blue Moon  nevet kapta, vagy hatalmas lila lufi-kutyát, fellógatott rákot és arany Michael Jackson szobrot is. Mondanunk sem kell, hogy sokan felháborodtak azon, hogy Koons gigantikus kacatjai bekerültek a Versailles-ba, ahol ezelőtt csak egyetlen időszaki kiállítást rendeztek és az is tizennyolcadik századi bútorokat mutatott be.

Ám Jean-Jacques Aillagon, egykori kultuszminiszter megvédte a kiállítást: "Még mielőtt látták volna a kiállítást, az emberek elkezdtek elfogadhatatlan szentségtörésről beszélni, de miért? A régi művészet csak a régivel fér meg, a modern meg csak a modernnel? A művészet azért van, hogy kérdéseket tegyen fel. A művészet kaland, találálkozás, keveredés, kockázatvállalás".

Szerintünk ennyi kockázat még simán belefér a művészetkedvelők életébe, tulajdonképpen külön anyagi kockázatot nem kell vállalnia annak, aki kíváncsi rá, hisz aki jegyet vált a Versailles-i kastélyba, az ingyen megnézheti, hogy az arany, csipkézett barokk környezetbe mennyire  passzolnak a színes giccsszobrok.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés