free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Inkább elégnek élve

Borsa         Címkék: afgán, felgyújt, , öngyilkosság, púder 0 hozzászólás

A nőkkel való rossz bánásmódot tiltja az iszlám, de az afgán nők jogai nap mint nap sérülnek. Sokan drasztikus módját választják a tiltakozásnak, felgyújtják magukat.

2008 márciusa óta csak Délnyugat-Afganisztánban több, mint száz nő gyújtotta fel magát. Ha valamit mondani akartak tettükkel, akkor azt nagy vehemenciával akarták mondani. Ha távozni akartak ebből a világból, nem akartak csendben távozni. De mi volt a motivációjuk? Ki vagy mi ellen tiltakoztak öngyilkosságukkal? Ezt próbálta kideríteni a Guardian újságírója.

Rejtett indítékok

Amikor Tich Quang Dutch vietnámi szerzetes 1963-ban, Saigonban, egy zsúfolt útkereszteződésnél felgyújtotta magát, az afgán nők többsége, akik most követik példáját, még meg sem született. Legtöbbjük valószínűleg soha nem is hallott a szerzetesről, akinek tette hozzájárult a rezsim bukásához, ami ellen tiltakozott. Halála számos kérdést felvetett és elmélet kiindulópontja lett. Egy korabeli kommentátor szavaival élve: "Azzal, hogy felgyújtotta magát, bizonyította azt, hogy amit egyvalaki mond, az is bírhat a legnagyobb fontossággal." De vajon mit akarnak mondani azok az afgán nők, akik felgyújtják magukat?

http://en.wikipedia.org

Az égő szerzetestől eltérően, aki halálát megelőzően részletesen leírta reményeit, kívánságait és panaszait, az afgán nők indítékairól keveset lehet tudni. Kevés maradt közülük életben és akik életben is maradtak, nem hajlandóak beszélni arról, hogy mi motiválta őket. Olga Sadat afgán dokumentumfilmes hónapokat várakozott türelmesen egy kórház égési osztályán azért, hogy meginterjúvolhasson néhány magát felgyújtó nőt, Yak, do, seh (Egy, kettő, három) című filmjéhez.

Az alkotás egy dokumentumfilm, melynek célja, hogy elvegye a kedvet a további önfelgyújtásoktól. Egy Németországban készült interjújában Sadat elmondta: "Sajnos a nyolc hónap alatt, míg a filmen dolgoztam, mindösszesen egy nő akadt a kórházban, akinek végül sikerült életben maradnia, miután felgyújtotta magát. Azonban neki is csak nagyon rossz állapotban." Ez a nő a férje kegyetlen bánásmódja miatt gyújtotta fel magát.

http://rdewangan.spaces.live.com, www.rawa.org

Sadat ugyanitt úgy nyilatkozott, szerinte azok a nők, akik felgyújtják magukat, bíznak abban, hogy valaki a segítségükre fog sietni és eloltja tüzet. A nők többsége, akikkel beszélni tudott filmje készítésének kapcsán, azt állította, hogy nem az öngyilkosság volt a célja. Azt akarták csupán, hogy azok az emberek, akik eddig rosszul bántak velük, felfigyeljenek rájuk és a szenvedésre, amit okoztak.

Árnyaltabb a kép

Úgy tűnhet, hogy kényszerházasságok, kegyetlenkedő férjek és apák késztetik az afgán nőket arra, hogy úgy döntsenek, felgyújtják magukat. Közelebbről vizsgálva viszont már árnyaltabb a kép. Néha a tiltakozás egy másik nő, például az anyós ellen irányul. Máskor a lányok azért gyújtják fel magukat, mert nem házasodhatnak össze azzal  férfival, akit szeretnek. Esetenként a tiltakozás az intézményrendszer ellen irányul. Mint például abban az esetben, amikor az észak-afganisztáni Laghmanban egy asszony kérvényezte a válást a férjétől, majd a bírósági meghallgatáson elővette a ruhája alá rejtett benzineskannát és felgyújtotta magát.Bár egyesek szerint a nők drogfüggősége is szerepel az öngyilkosságok lehetséges kiváltó okai között. Ettől azonban még tény, hogy a legtöbb magát felgyújtó nő motivációja kétértelmű marad. Egy nemrégiben tett nyilatkozatában az afgán nőügyi miniszter a következőket mondta: "Ameddig az egyes emberek és különösen a családok nem ismerik el a nők szociális és emberi jogait, addig a kormány és a hivatalok számára lehetetlenség sikeresen visszaszorítani a nők elleni erőszakot."

Sima Shir Mohammadi, a Heratban működő nőügyi osztály vezetője a háborút okolja az öngyilkossági hullámért. A háború megakadályozza, hogy a kormányhivatalok és a segélyszervezetek elérjék a távoli vidékeken élőket. Ez magyarázhatja, hogy az önfelgyújtások száma miért csökkent a városokban és növekedett meg a vidéki térségekben.

www.rawa.org

Korábban egy iráni feminista honlapnak adott interjújában Shir Mohammadi azt mondta, az általa vezetett osztály keményen dolgozik a probléma megoldásán. "Megkértük a vallási élet szereplőit, hogy a pénteki szentbeszédekben, a rádió- és televízióbeszédekben hangoztassák azokat a vallási szövegeket, melyekből kitűnik, hogy az öngyilkosság nem megoldás."

A papok azt mondják a lányokkal és az asszonyokkal való rossz bánásmódot nem engedi az iszlám. Shir Mohammadi és a nőügyi miniszter is úgy hiszi, a vallási élet érdemben segíthet az öngyilkossági hullám megállításában. A társadalom tagjai ugyanis hagyományosan tisztelik a papokat és hallgatnak a tanácsaikra. Az idő adja majd meg a választ, hogy a prédikátorok szava elég lesz-e ahhoz, hogy elvegye a nők kedvét az öngyilkosságtól és megértesse az üzenetüket.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés