free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kemény diagnózis

Borsa         Címkék: dráma, drog, film, kritika, premier 0 hozzászólás

Az idei Titanic Filmfesztiválon már láthattuk Ryan Fleck rendező drámai moziját. Az Odeonnak hála, a Fél Nelson most ismét a mozivásznon döntögeti a tabukat.

Ha egy szóval akarnánk összegezni Ryan Fleck félig drogos, félig lélekbúvár magánymoziját, akkor mindenképpen a bravúros jelzőt kéne használnunk. Fleck ugyanis úgy fest csontig szaggató drogdrámát és szentimentális majdnem-szerelmi sztorit, hogy közben egyetlen pillanatra sem csapja meg a sablonok hatásvadász varázsa. Nem látunk tipikus drogdelíriumtól lebegő testeket, sem fura víziókat, csak a színtiszta, sallangmentes életet, ahol a rendszerkritikus értelmiségi réteg előtt nincs járható út, csak a crack.

http://outnow.ch

Főhősünk Dan - akit a még kevésbé felkapott, de zseniális Ryan Gosling alakít - ifjú és lelkes történelemtanár egy brooklyni általános iskolában. Jól bánik a gyerekekkel, lendülete még kitart, és elvei szerint tolja a toleranciáról, a diszkriminációról, az emancipációról, a dialektikáról és a szkepticizmusról a kiselőadásokat a nebulóknak, mellette kosáredzőként is részt vállal az iskolai közösségi életben. Dannel látszólag minden stimmel, talán csak kialvatlan feje és mélysötét karikás szemei árulkodnak arról, hogy titokban a kiábrándultság szélén egyensúlyoz. A konfliktus ott kezdődik, mikor egyik helyes kis tanítványa, Drey rajtakapja a tanár bácsit, amint éppen cracket tol a lányöltözőben, ezzel a drogos pedagógusok rémálma teljesedik be Dan számára, aki azzal próbálja oldani a feszültséget, hogy hazafuvarozza a lánykát.

Közben Drey sztorija is kiderül, aki brooklyni színes bőrű gyerkőcként a gettóéletnél jobbra nemigen számíthat, ráadásul a családi háttér sem túl fényes, így Dan hirtelen rokonszenvet vél felfedezni magán a mindössze 13 éves Drey iránt. Természetesen van egy csipetnyi Lolita-áthallás is a sztoriban, de mindvégig csak finoman és egészen burkoltan, ami szintén nagyon jól áll a szájbarágás-mentes történetnek.

www.moviereporter.net

Egyszer sem futunk bele az érzelgősség képeibe, nincsenek magyarázó félmondatok, fölöslegesen beékelt jelenetek, sablonos megváltástörténet vagy ideologikus konklúzió-levétel. Abszolút tisztán kapunk meg egy élethelyzetet, mondhatni kis brooklyni látkép, ahol a kilátástalanságba taszított drogfüggő értelmiség próbálja megmenteni a szintén reménytelen helyzetben vergődő kisiskolásokat az utcától és a dílerségtől.

A történet lazán forog előre, kicsit lötyögős, de nem zavaró, mert itt az ábrázolás módja a lényeg, és nem az elmesélés mikéntje. Ízig-vérig független film, ami tablószerűen még a polgárjogi mozgalom történelmének jelentős állomásait is beékeli a sztoriba, kissé szokatlan és arcátlan módon. A két főszereplő pedig igazi telitalálat volt, Ryan Gosling arca még nem elcsépelt és tökéletesen leolvasható róla az ezeréves magány és fásultság, míg a koraérett Drey-t alakító Shareeka Epps aprócska gettó-lady-ként is képes a nővé és felnőtté érés finom mechanizmusainak érzékletes bemutatására, kettejük konszenzusa pedig különösen gyönyörű kontrasztot ad a mozinak.

http://outnow.ch

És míg pörög a sztori, folyik a diskurzus, dolgozik a crack, addig egy egész ifjú generáció rekesztődik ki az utcára, és válik értelmetlen diszkrimináció és figyelmetlenség tárgyává. Kemény diagnózis, és nem csak Amerikában állja meg a helyét.


Fél Nelson / Half Nelson
Színes feliratos angol filmdráma, 2006
Rendező: Ryan Fleck
Forgatókönyvíró: Ryan Fleck, Anna Boden
Operatőr: Andrij Parekh
Producer: Anna Boden, Lynette Howell
Vágó: Anna Boden
Szereplők: Ryan Gosling, Shareeka Epps, Jeff Lima, Nathan Corbett, Rosemary Ledee, Anthony Mackie
Játékidő: 106 perc
Bemutató dátuma: 2008. szeptember 18.
Forgalmazza: Odeon


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés