free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szálljál ki!

Borsa         Címkék: autó, bkv, bringa, hímtag, tömegközlekedés 3 hozzászólás

Hímtag szerint hülyeség, hogy az autó státusszimbólum, és aki békávézik az lúzer. Kérdés, mire jó az autó, ha a dugóban ülünk. Ideje kiszállni az autóból és váltani!

Idén tízéves az európai autómentes nap, egy olyan kezdeményezés és rendezvénysorozat, aminek az a célja, hogy erősítse a társadalom környezettudatosságát, és felhívja a városvezetők és a városlakók figyelmét a fenntartható, környezet- és emberbarát egyéni és közösségi közlekedés előnyeire. Mert messze nincs még itt az az idő, amikor mondjuk egy teleportáló készülék segítségével jut el valaki az otthonából a munkahelyére egy hétköznap reggel. Manapság a városi emberek munkába jutáshoz leggyakrabban kerekeken guruló motorral hajtott személyjárműveket használnak, de egyre többen kerékpároznak, és sokan gyalogolnak.Az európai autómentes napnak meg a mobilitás hétnek, mint a legtöbb világnapnak általában, semmi értelme, maximum annyi, hogy aktualitását adják néhány ezerszer szajkózott, riasztó példa megemlítésének: Európában minden nyolcadik autóval megtett utazás hossza nem éri el az ötszáz métert. Budapesten az elmúlt tíz esztendőben az egy főre jutó bejegyzett személygépkocsik száma 22 százalékkal nőtt.

A belvárosi kerületekben a gépjárművek átlagsebessége csúcsidőben 15 km/h-ra csökkent. Egy budapesti autós napi átlag 47 percet ül a dugóban. Egy fővárosi magyar három évvel korábban hal meg, mint ameddig élhetne, például ilyen-olyan légszennyező anyagok belélegzése miatt.Alap, hogy az első szervezett közösségi közlekedési eszköz a nantes-i omnibusz volt 1826-ban, és az is, hogy Budapest, és a jelenlegi úthálózatának nyomvonala még akkor épült, amikor ezeréves volt a honfoglalás, és nagyjából hétszázezren lakták a várost, de még a második világháború előtti években is mindössze egymillió lakosa volt a fővárosnak, viszont a rendszerváltáskor már több, mint kétmillióan használták Budapest millenium kori útjait és épületeit életvitelszerűen. Gyarapodni jó. Éljen a nagy család. Éljen a magántulajdon.

Abban sincs semmi kivetnivaló, ha egy főváros világvárossá növi ki magát a huszonegyedik századra, de a békés együttélés fenntartása érdekében minden városlakónak ideje változtatnia közlekedési szokásain. Ideje leszokni arról, hogy az autó státuszszimbólum, meg szabadság jelkép, meg farokhosszabító és, hogy a vesztesek járnak békávéval. Mindenki tudja, hogy mozgásban az üzlet, meg hogy, ha nem közlekednénk, akkor behalna a Föld.Vagyis nem egészen pontos a meghatározás, mert inkább csak az emberiség pusztulna ki, de ez sem igazán találó, mert talán csak a civilizációs fejlődés válna fenntarthatatlanná, vagy csak a gazdaság omlana össze. Mindenki tudja, hogy egyelőre közlekedési eszköz nélkül nehezebben juthat egy illető A pontból B pontba, mint nem. És azzal is mindenki tisztában van, hogy mik a budapesti közlekedési dugók okai és következményei.

Magántulajdon szentsége ide vagy oda, de az autómentes napon ér nem a volán mögé ülni, ér gyalogszerrel munkába indulni, békávézni, vonatozni. Az autómentes napon ér papírzacskóba gyűjteni egy autó kipufogójából előtörő különböző égéstermékeket, és a lehúzott ablakon keresztül, a személygépjármű légterében, a sofőr orra alatt kipukkasztani a zacskót, ahogy ennek a videónak a végén is látjuk.És ér tüntetőleges kerékpározni, bringát emelni, közösségi taposni, környezettudatosan viselkedni rendőrségi biztosítás és felvezetés nélkül. Ja, és mindenki nagy örömére az autómentes napon ingyen vonatozhatnak az autótulajdonosok országszerte, a jegykezelőnek csak a forgalmijukat kell megmutatniuk. A békávéért sajnos fizetni kell.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés