free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Zöld dizájn Athénban

Borsa         Címkék: athén, dizájn, fesztivál, kert, tárgy 0 hozzászólás

Az athéni dizájnfesztivál célja nem a dizájnszakma ünneplése. A környezetvédelemre koncentrál, és teóriák helyett, reális megoldásokat kínál. Tanulhatnánk tőlük!

Az őszi hónapokban mindig előtérbe kerül az építészet és a formatervezés, a legtöbb nagyvárosban ebben az időszakban dizájnfesztivált, tematikus dizájnhetet rendeznek, így Athénban is. A görög fővárosban cseppet sem szokványos eseménysorozattal készülnek a szakemberek, céljuk ugyanis nem a dizájnszakma ünneplése, hanem hogy felhívják az emberek figyelmét a környezettudatos és gazdaságos életmódra.

A szeptember 10-én kezdődő Green Design Festival középpontjában a környezetvédelem áll, az esemény célja, hogy minél több emberhez eljusson a formatervezők, építészek, divattervezők és a művészek közös üzenete. Ingyenes interaktív programokkal mutatják be azokat az alternatívákat, amelyek segítségével olyan életet élhetünk, ami nem káros a környezetre, ráadásként pedig kellemesebbé teszi a városi létet. Athén egy hónapra nagyvárosból egy nyüzsgő interaktív kiállítótérré változik, amely nem csak a kortárs dizájnnak és az új technológiák bemutatásának ad teret, hanem az utcaművészeteknek és a zöld gerillamozgalmaknak is.
 
www.greendesignfestival.gr
Ecomuseum újrafelhasznált elemekből

A fesztivál programja az alkalomra létrehozott Ecomuseum köré szerveződik, amelyet Athén egyik forgalmas terén, a Syntagma téren állítottak fel. A helyszín sajátossága, hogy kizárólag újra felhasznált elemekből, konténerekből, raklapokból épült, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a környezettudatos életmód fontosságára. Az Ecomuseum a dizájnkiállítások mellett fotókiállításoknak, divatbemutatóknak, koncerteknek és egy "zöld könyvtárnak" is helyt ad. A kiállított tárgyakat az újrahasznosítás tematikája szerint választották ki, láthatunk szőnyegből készült topot, zsákból varrt tűsarkút, és virágoskertté varázsolt szemétdombot is. 
 
A fesztivál nem csak ezen az egy helyszínen zajlik majd, a művészek építészek és dizájnerek a fesztivál hónapja alatt az egész fővárost igyekeznek zöldebbé varázsolni, és ehhez a lakosságot is segítségül hívják. Az egyik legérdekesebb program, a gerillakertész mozgalmak mintájára született.

www.greendesignfestival.gr
Zöldül a város

A hetvenes években indult mozgalmak célja, hogy zöldebbé tegyék a városokat, hogy kihasználják azokat a területeket, amikkel senki sem törődik. Egy nagyvárosban számtalan olyan helyet találhatunk, amit zöldfelületté, virágos- vagy akár zöldségtermő kertté lehetne alakítani. Lehet ez évtizedek óta üresen álló telek, de akár az utak mellett üresen hagyott felületek is alkalmasak növények ültetésére.

Az athéni dizájnfesztivál szervezői mindent bevetnek azért, hogy bátorítsák az embereket az utcai virágültetésre, szórólapokat osztanak és videókkal népszerűsítik a mozgalmat. A gerillakertészkedés nálunk sem idegen, számos ilyen akciót szerveztek már Budapesten, itt viszont nagy az ellenállás az önkormányzatok részéről, a lakosság pedig nem figyel a beültetett területekre, így a növények hamar kipusztulnak, hiszen az ültetés után senki sem vállalja magára a virágok gondozásának felelősségét.

www.greendesignfestival.gr
Szimpatikus gerillák

Sokat tanulhatnánk a görögországi akciókból, ahol a dizájnerek épp megpróbálják divatossá tenni a gerillakertészetet. A videómegosztókon már létező zöld-gerilla filmek mintájára a szervezők is készítenek párat, melyekkel arra biztatnak mindenkit, hogy telepítsen saját lakókörnyezetében növényeket, különösen olyan elhanyagolt helyekre, ahol még nincs zöld felület.
 

1. Zöld dizájn Athénban
2. Büntetlenül majdnem mindentLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés