free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Intelligens rock az arénában

Borsa         Címkék: coldplay, intellektuális, koncert, rock, sportaréna 0 hozzászólás

Füstös egyetemi klubokból indultak, de az új hangzású depressziós bölcsészrock bejött a világnak. A 11 éves Coldplay zenekar most végre Budapesten is koncertezik.

Szeptember 23-án este a brit Coldplay zenekar készül levenni a lábáról a Papp László Budapest Sportarénába zsúfolódott tömeget, mivel kivételes az alkalom, ahogyan maga a zenekar is, ezért most áttekintjük ezt a röpke 11 évet.

www.lullabyes.net
A Coldplay története bármennyire is meseszerű, azért mégiscsak a pénzben mérhető sikerről szól. Képzeljünk el négy brit fiatalt, akik az egyetemen ismerkednek össze egymással, és világmegváltó terveiket egy zenekar megalapításával kezdik. Chris Martin, Johnny Buckland, Guy Berryman és Will Champion pont így kezdte, és 1997-ben Martin kollégiumi szobatársától lenyúlt zenekari név segítségével majdnem világot is váltottak. Azóta több mint 30 millió eladott lemez, öt Grammy-díj és négy stúdióalbum áll a hátuk mögött.

Kezdetben ők is kis kocsmák és egyetemi klubok füstös spleenjéből indultak, de az inkább hatásosnak, mint újítónak mondható depressziós bölcsészrockjuk sokak szívébe belemarkolt. Debütalbumuk 2000-ben jelent meg Parachutes címmel, és nem várt sikereket hozott. Még a szőrszálhasogató kritikusok is ömlengve nyilatkoztak róla, a nagy bálvány Radioheadhez hasonlították, a közönség zabálta a lemezt, 2001-ben pedig meg is kapták érte a srácok az első Grammy-jüket.A Parachutes megjelenése után két évvel jött az újabb nagylemez, a Rush of Blood to the Head, ami egyértelműen csúcspontként aposztrofálható, ez az album tartalmazza például a Clocks című slágert - amit annak idején mindenki ronggyá hallgatott -, és ennek kapcsán emlegethető a tényleges világhír is. A lemez két újabb Grammy-t hozott, huzamosan a zenei listák csúcsait ostromolta, és a kényes amerikai ízlés is beadta a derekát a Coldplay sikereinek.Bár már erre az albumra is bőven elsütötték a "nagyon más" jelzőket, az igazi döbbenetet mégiscsak a 2005-ös X&Y soralbum hozta. Ezen a lemezen szerepel például a Talk, vagy a Speed of Sound című nóta, melyek már szó szerinti slágerek voltak. A kritika itt csöppet meghőkölt, és sértődötten kérte számon a kvartettől azt a bensőséges és meghitt hangot, ami még a Parachutes-t jellemzte. Az alternatív rockzenekar kicsit depis hangzásvilága, szolidan ugyan, de egy monumentális stadionslágereket gyártó popcsapatéra kezdett el hasonlítani. Hol van már az a halk szavú egyetemi báj és a melankolikus kocsmaszag? Sehol, a Coldplay ugyanis felnőtt a popbiznisz feladataihoz; hozza a sikereket, adja a lemezeket, és turnék keretein belül népszerűsíti őket világszerte.

http://soundaffects.files.wordpress.com

A szóban forgó lemez pedig a legújabb, a Viva la Vida or Death and All His Friends névre hallgat, és a meglebegtetett pletykákkal ellentétben, melyek a zenekar problémáiról szóltak - a feloszlást is beleértve – nemhogy nehézkés, vagy gondterhelt, de a legkönnyedebb és legfelszabadultabb Coldplay album mindközül. Mivel a turné, mely Budapestet is érinti, ennek a lemeznek szól, alapvetően ezek az emelkedett és fátyolos kórushangokkal átszőtt, igazi "közönség-sorokkal" felvértezett dalok adják majd a koncert gerincét.

 Eddig mindenhol hatalmas sikerrel zárták a fellépéseket, valószínűleg nálunk sem lesz ez másként. Ráadásul a zenén túl maguk a tagok is igencsak szimpatikusak, nagyjából botrány- és feltűnésmentesek, és szívesen jótékonykodnak is. Rosszakaróik szerint szimpla U2 klónok, régi rajongóik popularitásuk miatt támadják őket, de mindez kit érdekel, ha tényleg jó az, amit csinálnak. És tényleg jó!

Coldplay koncert - Viva La Vida Tour 2008
Papp László Budapest Sportaréna
2008. Szeptember 23. – 20:00LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés