free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Zöldségleves

Borsa         Címkék: íz-i, leves, recept, zöldség 1 hozzászólás

A zöldségleves klasszikus magyar kaja, éttermekben mégis ritka. Igazi zöldséglevest, csak otthon ehetünk. Ebben a hidegben jól is jön egy kis meleg leves, sok vitaminnal.

Érdekes elnevezés a vegyes veteményekből készült levesre a zöldségleves szó, tekintve, hogy például a spárgakrém-, vagy a zöldborsóleves is zöldségleves. Valami miatt azonban a nyelvünkben kizárólag a többféle zöldségből készült levest nevezzük "a" zöldséglevesnek. S bár természetesen végtelen variációban főzzük és nincs igazi, és egyetlen érvényes receptje, mint mondjuk a wellington bélszínnek, de a hideg beálltával a szerkesztőségben szükségét éreztük egy jó forró levesnek, lehetőleg valami otthon ízűnek, így született a döntés, hogy készüljön zöldségleves.



Ám tovább folytatva az eszme futtatását a zöldségleves témakörben, gondoljunk csak bele: láttunk már éttermi étlapon zöldségleves nevű étket? Mindig, mindenhol határozottan megadják milyen növényekből főzték a lét. Mondjuk tejszínes, zöldborsós karalábéleves. De így, hogy zöldségleves, kizárólag otthon a konyhában, valamint a közétkeztetésben jelenik meg. Persze létezik az úgynevezett zöldség alaplé, amit gyökérzöldségek és hagymafélék felhasználásával készítenek, a kerti vetemények minden ízét kiforrázva, sőt kicsavarva azokat, hogy a rostanyagoktól való megszabadulás után, a tiszta lével szószokat, mártásokat ízesítsenek vele. De a közös, mindenki által ismert és sokak által szeretett zöldségleves természetesen nem ez.

Az igazi zöldségleves úgy készül, hogy a nagyi megy egy kört a nyárvégi kertben, szemlét tart szeretett veteményei között és szed, tép, vág egy maroknyival mindenből, kihúz néhány répát, tövestől a petrezselymet, majd a teraszon a szőlő árnyékában a direkt erre a célra rendszeresített "kinti" tálcára, a "kinti" kiskéssel megtisztítja azokat. A kerti csap alatt leöblíti alaposan mindegyiket, majd azt mondja: na, akkor főzzünk egy kis zöldséglevest! Az ilyen mindent bele levesben az is remek, hogy bármilyen második fogáshoz illik. Lehet kínálni utána tésztát, húst sőt akár főzeléket is, senki nem fog megharagudni az extra adag vitamin miatt. Továbbá csajos hozzáállás mellett tökéletesen működik egytálételként is, vegáknak meg aztán pláne, sőt fogyókúrázni is lehet úgy, hogy a fő táplálékunk a zöldségleves.



A zöldségek arányát mi határozzuk meg és csak az ízlésünk szabhat határt a kísérletezésnek, de hagymának, sárgarépának és petrezselyemnek (gyökér és zöldje is) mindenképpen kell benne lennie. Ráadásul működik télen is, akkor a gyökérféléket leszámítva nyugodtan használjunk fagyasztott termékeket. A friss sárgarépára nem csak az íze miatt van szükség, hanem a pirítás és a főzés folyamán kioldódó természetes színezőanyagai adják meg a leves szép színét is. Amire érdemes figyelni a készítésekor, hogy ha túllőjük a répa mennyiségét, a levesünk nagyon édes lesz, amúgy is érdemes kísérletezgetni az arányokkal, hogy egyik zöldféle se domináljon túlságosan, törekedjünk az ízharmóniára.

Így készült

Két közepes sárgarépát, egy nem kis termetű fehéret megpucolunk és felkarikázunk. Kisebb kockákra vágunk egy női ököl nagyságú karalábét (ha már vannak fás részei, azokat vágjuk ki) és egy ugyanakkora zellergumót is. Rózsákra szedjük egy kis karfiol felét, és megtisztítunk egy nagyobb marék zöldbabot, amit fel is szeletelünk centis darabokra. Kisebb fej vöröshagymát apróra vágunk és kevés olajon pirítani kezdjük, de még mielőtt színt kapna mellé dobjuk a kétféle répát és két gerezd szétlapított fokhagymát is. Gyakran kevergetve pirítjuk legalább tíz percig, amíg erős illata nem lesz, ekkor hozzá adjuk a zellert is. Ha azt is átkevertük néhányszor, rászórunk egy púpos kávéskanálnyi lisztet, néhányat keverünk rajta, míg egy kicsit átmelegszik, de ne piruljon meg és felengedjük egy fél liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk és csendesen főzni kezdjük.



Amikor a gyökérfélék már félkemények, beletesszük a babot és a karalábét és folytatjuk a gyöngyöző főzést. Ha már minden majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a karfiolt is és annak megpuhulásáig - ami úgy tíz perc - tovább főzzük a levest. Nem szabad sosem forrnia, lassan gyöngyözve főzzük. Tehetünk bele zellerzöldet is, esetleg a karalábéval együtt egy szem, apró kockákra vágott krumplit is. Vajgaluskával vagy anélkül, de mindenképpen apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés