free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyugatosok a metrón

Borsa         Címkék: kiállítás, kultúra, metró, nyugat, tömegközlekedés 0 hozzászólás

A budapesti tömegközlekedést legtöbbször negatív jelzőkkel illetjük, úgymint büdös, lassú, zsúfolt és drága. Mostantól azonban 2 hónapig igazi élmény lesz metrón utazni.

Amennyiben tömegközlekedni kényszerülünk a fővárosban - és jó sokan vagyunk ezzel így -, akkor a leghatásosabb a kellemetlenségek kikerülésére, ha egy könyvbe temetkezve próbáljuk túlélni azt adott időt. Mostantól azonban, ha 2-es vagy 3-as metrón utazunk, akkor könnyen lehet, hogy a nagy nyugatosok lesznek az útitársaink, és ugyan ki ne örülne annak, ha Kosztolányi Dezsővel, Juhász Gyulával, vagy éppen Németh Lászlóval utazhat együtt?

www.nka-kincstar.hu

A PIM - Petőfi Irodalmi Múzeum - és az NKA - Nemzeti Kulturális Alap - szervezésében, Mélykuti Ilona és az Alice Marketing Manufaktúra szerkesztésében és kivitelezésében metrótárlat nyílt szeptemberben, melyben nyugatos szerzők soraival, és egy-egy róluk nyilatkozó kortárssal találkozhatunk az eredetileg reklámoknak szánt felületeken. Korábban már hírt adtunk róla, hogy idén ünnepli századik születésnapját az irodalmi folyóiratok legnagyobbika, a Nyugat. Ez alkalomból egész éven át tartó különleges kiállítások, vetélkedők, tévéműsorok és különböző kulturális akciók népszerűsítik ezt a méltán nagynevű lapot, ami sokkal több volt, mint egy szimpla újság. A Nyugat egy mozgalom volt, újító és friss lendületet hozott az akkori konzervativizmusba süllyedt irodalmi életnek, hatása pedig igen kis példányszáma ellenére is óriási volt.

Ezzel a metrós tárlattal a párhuzam igencsak kézenfekvő, az ötlet pedig zseniális. Azokon a helyeken, ahol eddig tolakodóan az arcunkba meredő autó- vagy bankreklámokkal kellett szembesülnünk, most például Juhász Gyula Egy hangszer voltam című verséből olvashatunk részletet, az életéről pár sort, és két kortárs reflexióját az íróról, például, hogy Lackfi János - író, költő - szerint Juhász egy rövid hatótávolságú rakéta. Vagy mondjuk a Deáktól a Nyugatiig Tandori Dezső Szép Ernőről írt soraiban mélyedhetünk el, esetleg Bächer Iván írását érezhetjük át arról, hogy a szerkesztő élete - így Osváté is - mindig és eleve szomorú.

www.nka-kincstar.hu

De itt van Parti Nagy Lajos és az ő gyönyörű reflexiója Kosztolányiról: "Lassan tizenöt éve lóg a dolgozószobám falán a fényképe. Ott van, tehát észre sem veszem. De a hűlt helye feltűnne rögtön. A hiányától behorpadna, megbillenne a tér, értsem ezen akár a szoba terét, akár az irodalmi hagyományét..."

Ezek a régmúltat idéző plakátok nagyon egyben vannak; az írókról választott fotók mindegyike nagyon jellemző és hatásos, a sorok is jól választottak, és a kortárs hozzászólások is gondolatébresztők. A tolakodó tömeg és a pattanásig feszült reggelek mellé most nyugodt melankólia telepedhet ránk a munkába menet vagy onnan jövet, nem kell hozzá sok.

Az irodalmi tablók - 21 különböző darab - egészen decemberig utaznak majd velünk a föld alatt, ezek után mi biztosan az érintett metróvonalakat preferáljuk majd, még ha csak passzióból is. Végre egyszer valóban úgy érezhetjük, hogy kapunk valami pluszt a megváltott jegyünkért.

www.nka-kincstar.hu

Ráadásul kedvcsinálónak sem utolsó ez a kezdeményezés, talán az akció után többen kapunk majd elő a retikülünkből egy Ady vagy Babits kötetet, és nem sznobságból, hanem azért, mert egyszerűen jól esik a léleknek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés