free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vadpörkölt gombából

Borsa         Címkék: gomba, íz-i, pörkölt, recept, vad 0 hozzászólás

Borsamunkatárs nem szereti a vadhús ízét, viszont szereti a vadpörkölt fűszerezését. Ezért vadpörköltet készített vadhús nélkül, gombából. Vegetáriánusoknak is ajánlja.

Vadhúshoz jutni nem annyira bonyolult, mint ahogyan első nekifutásra képzeli az ember. Nem kell hozzá feltétlenül ismerni a vadászt és azok az idők is elmúltak már, amikor a hentes pultja alól, némi forint rásegítéssel került elő az őzgerinc. Ettől teljesen függetlenül persze vannak, akik nem állhatják a vadak jellegzetes ízét, mint ahogyan sokan nem eszik a birka húsát sem, mert túl erős aromája van. Mégis, mivel a vadakból készült pörkölteket egészen máshogyan ízesítjük, egészen más ízvilágot képeznek, mint a háztáji állatokból készültek; nem kevesen szorulnak be a probléma csapdájába, ennék is, meg nem is. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy vagy csak szaftot szed magának az illető és azt tunkolgatja a körettel, vagy étteremben megpróbálja rávenni a pincért, neki csak a levet hozza krokettel/galuskával.Rajtuk próbált segíteni Borsamunkatárs - na persze nem teljesen önzetlenül, hiszen ő is a vadat nem szeretők táborát erősíti -, amikor megpróbált gombából vadpörköltet előállítani. Tekintve, hogy nyár eleje óta kisebb megszakításokkal nagyon jó a gombatermés és szinte folyamatosan lehet különböző zamatos erdei gombákat kapni, úgy képzelte, hogy vargányából és/vagy rókagombából készül majd a - nevezzük így - erdei pörkölt. Aztán szembe kellett néznie ez utóbbiak közel hatezer forintos kilónkénti árával és úgy döntött, hogy nagyon jó lesz az a pörkölt termesztett csiperkéből is. Nem is tévedett, tényleg jó lett, meg is tartja a családi recepttárban.

A gombákról általában két fontos dolgot érdemes szem előtt tartani. Az egyik, hogy magas víz- és fehérjetartalmuk miatt nagyon gyorsan romlanak nyersen és főzve egyaránt. Az állott gombából készült vagy túl sokáig tárolt étel komoly mérgezést okozhat, ami azonban nem keverendő össze a gombamérgezéssel, amit ez emberi fogyasztásra alkalmatlan gombák okoznak és sokszor halálos kimenetelűek. Ez utóbbinak egyébként most van a szezonja, szóval csak óvatosan.A másik szem előtt tartandó szempont az elkészítésre irányul. A gomba fehérje láncai hosszas főzés hatására szeretnek összekapcsolódni egyre hosszabb láncolatot alkotva. Minél hosszabb ez a lánc, annál nehezebb az emésztése. Éppen ezért a gombát célszerű magas hőfokon, rövid idő alatt elkészíteni, arról nem is beszélve, hogy a gumiszerű állag mellett meglehetősen ízetlenné is válik a hosszadalmas hőkezelés hatására.

Még egy tipp. Ha a gombát az elkészítés elején sózás nélkül pirítjuk, ugyanúgy lezáródik a külső felülete, mint amikor húst készítünk. Ilyenkor jobban benne maradnak az ízanyagok, ezért a sózást mindig a pirítás utánra időzítsük.

Így készül

Fél kilónyi gombát átdörgölünk és cikkekre vágjuk. Egy nagyobb fej hagymát egészen apróra vágunk és lereszelünk egy közepes sárgarépát. Kevés olajon pirítani kezdjük a hagymát, majd pár perc után hozzá tesszük a reszelt répát is. Közepes lángon, lefedve, néha megkeverve pirítjuk, majd mikor a répa teljesen puha, rádobjuk a gombát is. Erős tűzön, folyamatosan kavargatva pirítjuk. Megszórjuk kakukkfűvel, belepréselünk egy nagyobb gerezd fokhagymát, és három szem mozsárban alaposan megtört borókabogyót is teszünk mellé. Mikor a gomba teljesen megpirult, megszórjuk egy púpos kávéskanál pirospaprikával, átkeverjük majd sózzuk, borsozzuk és felöntjük másfél deci száraz vörösborral. Ezen a ponton tehetünk bele egy kávéskanál áfonyalekvárt is, nagyon jó ízt ad a pörköltnek.Kiforraljuk és már tálalhatjuk is. Ha a úgy ítéljük, hogy nagyon kevés a leve, a borral egy időben tehetünk bele egy kevés vizet is, de általában nem szükséges. Galuskával vagy krumplikrokettel tálaljuk, de tejfölözni nem célszerű, tekintve, hogy teljesen más ízvilága van, mint a klasszikus pörköltnek.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés