free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Natúr kozmetikumok vs konzerváltak

Radnai Anna         Címkék: bio, konzervált, kozmetikum, krém, púder 2 hozzászólás

A konzerváló szerek csak a krémek szavatossági idejének tesznek jót, a bőrünknek nem. Körbejártuk a kérdést, hogy megéri-e a drágább bio kozmetikumokat választani.

A különféle kozmetikumokban található problémás anyagok káros hatása össze is adódhat, s aki még ráadásul hajlamosabb az érzékenységre, az a nem kívánatos mellékhatások miatt könnyen megbánhatja hogy "szépségápolásra" adta a fejét. Különösen a vékony és világosabb bőrűek veszélyeztetettek, ám a testápolókban, tusfürdőkben, samponokban és egyebekben található egészségre káros anyagok - például a tartósítószerek - az enyhe bőrtüneteken túl hosszabb távon akár komolyabb betegségeket is okozhatnak. Az alumíniummentes dezodorokról írt cikkünk üzenetéhez hasonlóan ezúttal sem szeretnénk állást foglalni, hisz nem végeztünk kémiai vizsgálatokat a tartósítószerek hatásairól a Borsa nem létező laboratóriumában, ám összegyűjtöttünk néhány hasznos információt a kozmetikumokban található megkérdőjelezhető anyagokról, elsősorban a konzerválókról.A közértekben és drogériákban kapható kozmetikumok többsége akár három évig is felhasználható, s a tartósítószereket kerülni óhajtó borsa olvasó számára már ez elég ok lehet a visszahőkölésre. A natúrkozmetikumoknál általában egy év a szavatossági határidő. A gyártók azért tesznek konzerválószereket a termékekbe, hogy megóvják azokat a mikroorganizmusoktól, a gombáktól és a baktériumoktól. Minél hosszabb időre konzerválnak egy szépítő vagy tisztítószert, annál több erre való anyagot alkalmaznak. A nagy mennyiségű vizet és fehérjét tartalmazó készítményekhez például több és sokféle tartósítószer szükséges.

Mielőtt felsorolnánk néhány konzerváló anyagot, adnánk egy tanácsot, nem arra vonatkozóan hogy mit válasszunk csak hogy miként. Családom hozzáértőbb tagjai ily módon szoktak rám förmedni, mikor össze-vissza klikkelgetek a gépemen felugró szoftverfrissítést ajánló rubrikákra és végül már fogalmam sincs hogy mi történik és miért: "Ha nem érted hogy mit ajánl, akkor miért választod ki?" Akkor is igazuk lenne, ha ugyanezt súgnák a fülembe, mikor a kozmetikumok között turkálok, és csak azt veszem figyelembe hogy melyiknek van jobb illata.Nem árt mindig elolvasni a csomagoláson, tégelyeken, flakonokon feltüntetett összetevőket. Ha érthetetlenül vagy olvashatatlanul sorolták fel a készítményben lévő anyagokat, inkább válasszunk mást, már csak azért is, mert a szintetikus anyagokat nem lehet a kozmetikai termékek összetevőinek nemzetközi jegyzéke (INCI) szerint lefordítani, a növényeket viszont igen. Így például a Triticum vulgare búzacsíraolajat takar, míg a polyethylenglykol felirat (PEG), egy nem kívánatos emulgálószer, ezt nem lehet lefordítani.

Egyes konzerváló szereknél még a rákkeltés gyanúja is fönnáll, ilyen a formaldehid és származékai. A formaldehid már kis mennyiségben is irritálja a nyálkahártyát és károsíthatja az örökítő sejteket. Bár maga a formaldehid ma már ritkán szerepel kozmetikai összetevők listáján (továbbá az Európai Unióban kötelező a formaldehid-tartalomra a címkén felhívni a figyelmet), mégsem dőlhetünk nyugodtan hátra, mert egyes összetevők – például DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, quaternium-15, sodium hydroxymethyl glycinate, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol (Bronopol), 5-Bromo-2-Nitro-1,3-Dioxane (Bronidox), Chlorphenesin, Chlorhexedine Digluconate, Iodopropynyl Butylcarbamate, 4,4-Isopropylideneiphenol, Methydibromo Glutaronitrile, Hydroxymethylglycinate, Hydroxybenzoic Acid - ugyanazt a hatást okozhatják, úgy, hogy alkalmazásukkor formaldehid szabadul fel. Nem ajánlják a dietanol-amint és más szekunder aminokat sem.Némely antioxidáns és komplexképző (EDTA) is megterhelő a bőrre. A Parabene-k, (Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Buthylparaben) gyakran okoznak allergiát. A triklozán szintén allergiát okozhat, megtámadhatja a bőr természetes savköpenyét, és károsíthatja a májfunkciót. A natúrkozmetikában alkalmazott tokoferol (E-vitamin) viszont állítólag egy olyan tartósítószer, aminek semmilyen káros hatása sincsen.

Hogy a sok ijesztő kemikália-név után lecsillapítsuk a kedélyeket és segítséget nyújtsunk azok számára, akik szeretnének természetes anyagokat magukra kenni, kerestünk néhány tartósítószer nélküli bio cuccot is forgalmazó márkát, és ráadásnak néhány fincsi növényi olajat, amelyekért hálás lesz a bőrünk. A márkák: Alverde, Anne Lind, Bioderma, Bübchen, Dr. Hauschka, Fitne, Gabi, Johnson's, Lavera Basis, Logona, Oriflame, Primavera, Sante,Terra Naturi, Weleda.

A növényi olajok: olívaolaj (Olea Europea), napraforgóolaj (Helianthus Annuus), búzacsíraolaj (Triticum Vulgare) kukoricacsíraolaj (Zea Mays), mandulaolaj (Prunus Dulcis). A Phytinsav az EDTA természetes alternatívája lehet, és jó jel az is, ha kedvenc kozmetikumunk karitévajat (Butyrospermum parkii), kakaóvajat (Cocoa Butter), algát (Algae), jázmint (Jasminum Officinale) vagy levendulát (Lavandula Augustifolia) tartalmaz. 

1. Natúr kozmetikumok vs konzerváltak
2. Nem minden bio, ami annak látszikLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés