free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Taroltak a magyarok a World Press Photo-n

Borsa         Címkék: fotó, magyar, riporter, tárgy, worldpressphotó 0 hozzászólás

A Word Press Photo-n nem elég, ha egy kép művészi, a lényeg, hogy tökéletesen elkapja a pillanatot. A magyarok ebben jók voltak idén, négy díjat is besöpörtek.

A World Press Photo pályázat kiállítása ámulatba ejt és fantasztikus felvételekkel sokkol idén is, pedig a hangsúly ezúttal nem a tökéletes expozíción, hanem a történésen, a pillanat megragadásán volt. Taroltak a magyarok: négy első díj jutott hazai fotósoknak a világ legrangosabb szakmai versenyén.

Sebesült fiút tart a karjában egy apa Északkelet-Afganisztánban az amerikai légitámadást követően. Az arcok feketék a portól, kétségbeesett fájdalom ül a vonásokon. A zajos, hangyás képen egyedül a szemek világítanak hófehéren. Az idei World Press Photo kiállítás Hír kategóriájának győztese egy magyar fényképész, Gárdi Balázs munkája.

www.revesz.net
Gárdi Balázs díjnyertes fotója

A sajtófotós szakma évente megrendezett, legrangosabb világjáró versenyén számos rekord született 2008-ban. A rendezvény hazai kurátora, a New Yorkban élő világhírű fotós, Révész Tamás szerint az idei év komoly szemléletváltást hozott a szakmában és a kiállításon is.

Megszokhattuk, hogy a World Press Photo sokkol. Olyan képeket, felvételeket láthatunk a kiállításon, amiket a kereskedelmi tévékben nem mutatnak. A Hollandiában, 1955-ben alakult nonprofit szervezet szerkesztésében évente megrendezett kiállításon a világ legjobb szabadúszó sajtófotósainak és fotóriportereinek képeiből láthatunk válogatást tíz kategóriában. Háborús övezetek, eldugott nyomornegyedek, tömeggyűlések, csodálatos természetfotók, és portrék alkotják a kiállítás gerincét, mindegyik kép vérprofi munka.

Első látásra inkább a kiállított felvételek szakmai minősége sokkol, nem az ábrázolt szörnyűségek. Idén ráadásul új szemlélet alapján válogatott a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri a beküldött alkotások között. Kevesebb művészet, több tény, elkapott pillanat és jó fotók.


Révész Tamás

Révész Tamás, a kiállítás budapesti kurátora a Borsának elmondta, hogy a zsűri ez alkalommal nem egy világjáró fotós magazint szerkesztett, ahogy a korábbi években mindig, hanem egyszerűen csak jó képeket akart az összes kategóriában. Olyan képeket, melyek a fotóriporteri szakmában csúcsteljesítménynek számítanak a világban, 2008-ban.

Így nyerhette el az első díjat Vezető hír kategóriában az amerikai John Moore teljesen életlen, bemozdult felvétele, melyet az egykori pakisztáni miniszterelnök, Benazir Bhutto ellen elkövetett, tavaly december 27-i merénylet pillanataiban sikerült készítenie.

A fotó tökéletesen visszaadja a robbantás másodpercében kitörő káosz hangulatát, az elmosódott tömeg mögött a levegőben még látszik a detonáció által a levegőbe vetett szilánkeső és tűzcsóva is. Dokumentált pillanat, tökéletesen megörökített híranyag egy tökéletlen felvételen.

www.revesz.net
John Moor képe a Benazir Bhutto merényletről

Révész szerint a mobiltelefonok és az amatőr fotóblogok uralta médiában ma már inkább az számít, hogy a képen látható legyen a riporter által megörökíteni kívánt tartalom, és nem annyira az számít, hogyan esnek a fények, vagy éppen kicsit sötétre, kontrasztosra sikerült a felvétel.

Villámgyors médiakorban élünk, az internet megváltoztatja  sajtófotós szakmát is. Gyors képek tömény tartalommal, elkapott sorsdöntő pillanatok uralják a világ legolvasottabb magazinjait, kevesebb a mesterséges beállítás, a művészi igénnyel megkomponált expozíció. Persze azért a fotóriporteri munkának is vannak olyan területei, ahol jól jön egy pozícióba állított fejlámpa, vagy egy mesterien elhelyezett reflektor.

Portré kategóriában az idei verseny abszolút első helyezettje a Time magazin egyik címlapfotója, melyen az orosz elnök, Vlagyimir Putyin látható. Tárlatvezetőnk szerint a képről a legnagyobb amerikai ügynökségek vezető képszerkesztői sommásan csak annyit mondtak: "ránézünk erre a képre, és megértjük, miért számít Oroszország 2008-ban is a világ egyik legveszélyesebb szuperhatalmának."

www.revesz.net
Putyin és a meleg felvonulás áldozatai

Az idei WPP számos rekordot döntött meg: sosem jelentkeztek még ilyen sokan a megmérettetésre, idén 125 országból 5019 fotóriporter összesen 80 536 képével pályázott, a 13 tagú zsűri végül 23 ország 59 riportert díjazta a tíz kategóriában.

1. Taroltak a magyarok a World Press Photo-n
2. Elkapni a pillanatotLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés