free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 irodalmi folyóirat

Borsa         Címkék: 5, folyóirat, irodalom, kultúra, lista 0 hozzászólás

Az irodalmi folyóiratok nem hivalkodóan színesek, nem virítanak a lapjaikon celebek, de nem is olvassa ki őket az ember öt perc alatt. Íme egy kedvcsináló ötös lista.

Talán nem is vagyunk tisztában azzal, hogy az újságos standokon a bulvársajtó, sport- és hobbi magazinok valamint a női lapok mögött egészen szép számmal húzódnak irodalmi folyóiratok is. Eszükbe sem jut versenyre kelni a populáris műfajokkal: nincs csiricsáré borítójuk, nem reklámozzák őket celebek, nem jár hozzájuk sem tévémelléklet, sem trendkalauz, viszont általában jó vaskosak és csordultig vannak betűkkel. Ideje lenne rájuk is odafigyelni! 

Élet és Irodalom

Rövidítve csak ÉS-nek becézik, ravasz, mert elsősorban közéleti hetilap, csak másodsorban jön be az irodalom, de még mindig hangsúlyosabb, mint más folyóiratokban. A nagyvárosi értelmiségiek lapjának is csúfolt újság igazi újító a piacon, legalábbis idehaza biztosan nem találunk még csak hasonlót sem. Irodalmi stílusa az erősen politikai cikkek esetében is megmutatkozik, de kortárs művészek írásainak is bőven teret ad, továbbá a kritikai vonala is igen jelentős.Holmi

A Holmi irodalmi és kritikai folyóirat elsősorban könyvesboltok polcain érhető el, szerzői és szerkesztői a hazai irodalmi élet krémjéhez tartoznak. Cikkei, minitanulmányai és leközölt írásai között találunk fordításokat, levelezéseket, verseket, naplóbejegyzéseket, nekrológot, prózát és vitairatokat is. Izgalmas és sokrétű szerkesztett anyaga elsőre talán magasröptűnek tűnhet, de azon túl, hogy az irodalmi elit profitálhat belőle, egy mezei kultúrakedvelőt is magába bolondíthat, nem kell hozzá három diploma, meg egy bölcsészdoktori cím, csupán az érdeklődő hozzáállás.


Jelenkor

A Jelenkor egy irodalmi és művészeti folyóirat, pécsi illetőségű és már 1958-tól kezdve a piacon van. Alapvetően három fő pillérre építkezik, szépirodalmi, tanulmányi és kritikai vonalakra. A szépirodalmi részekben rendre fölidézik a lap múltjának nagyjait - Áprily Lajos, Illyés Gyula, Jékely Zoltán, Kassák Lajos, Déry Tibor, Mándy Iván, Örkény István, Szabó Magda, Lázár Ervin, aki még szerkesztője is volt a folyóiratnak - de helyet kap az új generáció is. A Jelenkor rendszeresen ad ki tematikus számokat, például a júniusiak, melyek már évek óta a Pécsi Országos Színházi Találkozóhoz kapcsolódnak.


Kortárs

A Kortárs a Magyar Írószövetség folyóirata, havonta jelenik meg, elsősorban kortárs szépprózára, versre és kritikára van hangolva, de találunk itt interjút, tanulmányt, történeti áttekintést és elemzést természetesen. Nevéhez hűen a kortárs vonal a legmarkánsabb az egész lapban, de a visszatekintő és elemző részek a múlt nagyjait idézik. A lap 1957-ben indult egészen kényes helyzetből, hiszen 56’ után a hazai irodalmi élet rácsok mögött ült, irodalmi lapra azonban szükség volt, így született a Kortárs. Monopol helyzetét egészen meglepő módon csak a rendszerváltás után veszítette el.


Prae

A Prae a legfiatalabb lap mind közül, nemcsak tényleges kora és szerzői tekintetében friss, de célközönsége is a fiatal értelmiség. A folyóirat 1999 második felében jött létre és jelent meg először. A cím latin, valaminek előzetes, megelőző voltát jelenti, de természetesen felidézi Szentkuthy Miklós azonos című nagyregényét is, minden bizonnyal nem véletlenül. A lap a kezdetektől fogva a "saját nyelv" megalakulását támogatja, és fiatal írógenerációk számára nyújt folyamatos publikációs lehetőségeket. Emellett már kanonizált írók tollából is közöl írásokat, tanulmányokat és kritikákat, a hazai és a világirodalomból egyaránt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés