free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Riszájkling sertésszűz

Ízbolygó         Címkék: borízbolygó, sertés, szüret, szűz 0 hozzászólás

Bár a szüreti mulatságról hazahozott sertésszűz csontszárazzá sült, Ízbolygó mégsem dobta ki. Riszájkling technikát alkalmazott, újraélesztette egy kis borral és szőlővel.

Az úgy volt, hogy hétvégén szüret és szüreti napok voltak Szekszárdon. Onnan hazajött velünk egy sütőben csonttá szárított sertésszűz is a pakkban. Még vannak, akik nem tudják, hogy mi véresszájúak ezt roséra sütve szeretjük. A rozéra sütés az jelenti, hogy a hús közepe rózsaszín, kívül pedig finoman megsült kérge van. Ezt úgy érik el, hogy először körbepirítják a húst, majd alacsony hőfokon "párolják" még a hús méretétől függően nagyjából 10-20 percet. Nos, a hús itt volt, állapota olyan-amilyen, kidobni meg a világért se akartam volna! Így jött a képbe a riszájkling. Szőlő is doszta, bor nemkülönben, így újraéledt a sertésszűz. 

Hozzávalók

1 sertésszűz (nagyjából 20-30 dkg), só, frissen őrölt bors,
mézes balzsamecet, 2 evőkanál vaj, 1 kis fej hagyma,
2 evőkanál (meggyes) balzsamecet, 4 dl bor
2 evőkanál rózsabors, 4 marék szőlő (fehér/kék vegyesen)
5 evőkanál tejszín, só, esetleg kevés étkezési keményítő

 

Ha a húst még nem készítette el előttünk senki és rozén szeretjük, a következő módszert ajánlom: a sertésszüzet megmosom, lehártyázom, sóval és frissen őrölt borssal ízesítem. Vaj és olívaolaj egy az egyhez arányú keverékében nagy láng felett a szüzet körbepirítom, majd a serpenyőt félrehúzom a lángról és a mézes balzsamecettel a húst körbekenem, majd ismét nagy láng fölött körbepirítom, hogy szinte kéreg süljön a husira. Ez nagyjából két perc. Ekkor a húst átteszem egy tepsibe a pecsenyealjat rálocsolom és 80 fokon még adok neki (méretétől függően! A vastagabb, nagyobb darabokat értelemszerűen tovább hagyom bent) 10-20 percet. Tálalás előtt várok pár percet, hogy a nedvek lecsituljanak. 

 



Ha szétszáradt a sertésszűz, tegyünk így: két evőkanál vajat serpenyőben felolvasztok, majd az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom rajta. Ráöntöm a balzsamecetet és a bort és nagyjából felére beforralom. Ezt követően hozzáadom a rózsaborsot és a szőlőt, három-négy percig pirítom, majd mehet bele a felcsíkozott hús és a tejszín. Beforralom. Ha nem elég sűrű a szaft, étkezési keményítővel igazíthatunk rajta.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés