free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mediterrán hangulat télen is

Borsa         Címkék: lakás, lakberendezés, mediterrán, színek, tárgy 0 hozzászólás

Hiába szeretnénk egy harmonikusan berendezett lakást, ha nem tudunk eligazodni a stílusok között. Stíluskalauzunk első részében a mediterrán stílust mutatjuk be.

Ahogy öltözködési stílusunk is tükrözi személyiségünket, gondolatvilágunkat, úgy lakásunk stílusa is sokat elárul rólunk. Sőt, nemcsak tükrözi, befolyásolja is hangulatunkat, hogy milyen színek, formák és anyagok vesznek körül minket, és, hogy az egyes részletek között mekkora az összhang - ha egyáltalán van. Most induló sorozatunkkal segítünk eligazodni a lakberendezési stílusok között. Stíluskalauzunk első részében, megmondjuk, mitől lesz egy lakásbelső mediterrán hangulatú.

www.bocaresort.com

Magyarországon a mediterrán stílus az egyik legelterjedtebb, sokak szerint azért, mert a magyarok többsége a Földközi-tenger partján tölti szabadságát, és szeretné otthonában is felidézni az ottani hangulatot. Közkedveltségéhez azonban valószínűleg az is hozzájárul, hogy a stílusra jellemző színek és anyagok segítségével könnyen igazi, családias, meleg otthont varázsolhatunk, ahová a legfárasztóbb napok után is öröm hazatérni.

A mediterrán országokban élő emberek életszeretete, családcentrikussága, jókedve, valamint a tenger közelsége, a bor, a szőlő, a leander és a levendula illata jellemzi leginkább ezt az irányzatot.  Portugáliától egészen Görögországig a Földközi-tenger teljes partvidékére jellemző, ennek ellenére, ha mediterránról beszélünk, elsősorban a dél-olaszországi és a spanyol enteriőrökre gondolunk. Pedig a stílusba sokkal több minden belefér, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a görögökre jellemző hideg színek, és a jellegzetes provence-i bútorok ugyanúgy hozzátartoznak a mediterránhoz, mint a terrakotta árnyalatai, a cserépedények, és a kovácsoltvas kiegészítők.

www.lasallebb.com

A főbb jellegzetességek a Földközi-tenger egész partvidékén megfigyelhetők, ám az apróbb sajátosságok földrajzi területenként változnak. Spanyolországra a csipkézett fémrácsok, a mázas csempék, és a vasalt pántokkal díszített régi faládák jellemzőek, Olaszországban karakteresebb, kontrasztosabb motívumokat és kevesebb bútort használnak.

A provence-i területeken leginkább az antik, vidékies bútorok, és a kovácsoltvas kiegészítők terjedtek el, a görög mediterránra ugyanakkor a tenger közelsége nyomta rá a bélyegét, ezért ott főként hűvös színeket használnak: kéket, zöldet, valamint ezek árnyalatait.

A mediterrán stílus színvilágát alapvetően a tengerpart, a naplemente, az olajfa, a szőlő és a napfény határozzák meg. Jellemzőek rá az intenzív, meleg, természetközeli színek, a narancs és a terrakotta, ami szabadon variálható élénk sárgával, vaníliával, rozsdabarnával, tengerkékkel, olívazölddel sőt akár arannyal is. A falak festése során általában két-három színárnyalatot használnak, az antik hatás érdekében a különböző rétegeket szivacs vagy egy rongy segítségével dolgozzák össze a falon.

www.accentsofsalado.com

A mediterrán stílus legjellegzetesebb mintái a citrom és a szőlő, valamint az olíva, ezek megjelenhetnek a textileken de akár az apróbb kiegészítőkön is. A függönyök készülhetnek nehéz, súlyos anyagból, ezek mellett jól mutat egy-két tengerparti hangulatot árasztó faliszőnyeg is.

A lakás hangulatát a mázas mozaikcsempék és meleg, földszínű padlóburkolat teszi igazán tökéletessé. Az autentikus mediterrán bútorok leggyakrabban nehéz, rusztikus darabok, amik általában kopottas fenyőből vagy tölgyből készülnek. A kisebb bútorok, székek, asztalkák, polcok és lámpák alapanyaga kovácsoltvas, de az élénk földszínekkel remekül harmonizál a gyékény is.

A legjellegzetesebb kiegészítők a kézzel festett szőlő-, olíva-, vagy citrommintával díszített agyagedények, a bronzból készült vázák és persze az agyagcserepekbe ültettet mediterrán növények. A megfelelő színekkel, mintákkal, bútorokkal illetve textilekkel könnyedén felidézhetjük a levendula és leander illatú nyári estéket.

www.lameridiana.hu

Persze ennek az is feltétele, hogy napfényes és tágas terek legyenek lakásunkban. A kicsi sötét lakásokban csak óvatosan, pár jellegzetes kiegészítővel, és világosabb színekkel, például sárgával, halványzölddel illetve ezek árnyalataival próbálkozzunk, a sötétebb földszínek, például a barna és a terrakotta erőltetett használata ugyanis még inkább összenyomhatja az amúgy is kicsi teret.

Nem kell feltétlen az egész lakást felújítani, már azzal is komoly változást érhetünk el, ha lecseréljük a függönyöket és a kiegészítőket.  Dohányzóasztal gyanánt használhatunk egy hatalmas régi, nagy vaspántokkal díszített faládát, ez az egész nappali hangulatát megváltoztatja. Kovácsoltvas gyertyatartókkal, asztalkával és néhány cserép kaspóval, padlóvázával tovább erősíthetjük a mediterrán fílinget. De egy mediterrán hangulatú ágytakaró is csodát tehet a szobával.

www.ericleong.com.my

A falra kerülhet faliszőnyeg, kovácsoltvas fali díszek, vagy például egy antik hatású képkeretbe illesztett tükör. Végül beszerezhetünk egy-két szőlő és citrom mintájú kiegészítőt, de garantáltan feldobja mediterrán lakásunk hangulatát, néhány terrakotta, napsárga vagy olívazöld díszpárna is! LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés