free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 dizájntárgy PET palackból

Borsa         Címkék: dizájn, lista, palack, pet, tárgy 0 hozzászólás

A PET palackok újrahasznosítása nem csak azt jelenti, hogy újból felhasználják őket műanyag palackként. A dizájnerek meglepő tárgyakat készítenek belőlük. Lista.

Az olyan hétköznapi szennyezőanyagok, mint a PET palack, általában nem sok mindenre jó - gondolnánk, pedig a dizájnerek egészen ötletes megoldásokat tudnak arra, milyen lehet egy ásványvizes üveg utóélete, amikor nem újra ásványvizes üveg lesz belőle. Az újrahasznosítás ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy a kólásból narancslés palack, a vizesből pedig gyömbéres üveg lesz beolvasztás után.

 

A kiürült műanyag palackokat különösen sokféleképp lehet újrahasznosítani, leggyakrabban nagyipari méretekben használják fel, és ruhát, szatyrot vagy különböző műanyag tárgyakat készítenek belőlük. Nem meglepő, hogy a formatervezők is felfedezték az olcsó, bárhol beszerezhető, olcsó és könnyen alakítható alapanyagot. Kis kreativitással, filléres befektetéssel elképesztően ötletes alkotásokat készítenek. Láttunk stílusos csillárt, elképesztően élethű medúzákat, minimalista öntöző kannát, vállfát. A legszebb azonban mind közül egy nyaklánc, amit a művész itt-ott pár Swarovski kristállyal dobott fel. De lássuk sorban mind az ötöt!

http://miwa.metm.orgMűanyag medúza

Miwa Koziumi japán formatervező lány képzőművészeti alkotásokat varázsol az üres műanyagüvegekből. Néhány hőpisztoly, sniccer, és vasaló segítségével csodás mélytengeri élőlényeket formál a hasznavehetetlenné vált palackokból. A medúzák,  polipok, tengeri füvek és szivacsok láttán elsőre eszünkbe sem jut, hogy a szobrocskák nemrég még diétás kólát, vagy "mentes vizet" tartalmaztak.
www.designboom.comCsillár

Stuart Haygarth a palackok legalsó részét használja arra, hogy fűzött csillárt készítsen. A palackok talpán ugyanis vastagabb a műanyag, jobban érvényesül a színezés. Nekünk ez az ötlet nagyon bejött, egyszerű, mégis mutatós csillár jön ki belőle. A Designboom weboldalán látható útmutatást követve mi magunk is elkészíthetjük a különleges világítótestet.

www.designboom.comÖntöző kanna

Nicolas le Moigne egészen másra gondol, amikor a PET palackot kell újrahasznosítani, mint a fenti tervezők. A francia dizájner nem csinál semmi különöset az üres műanyaggal, készített viszont hozzá egy okos kis segédeszközt, mely instant öntöző kannává változtatja a szódásüveget. Az öntözőkanna nevű csutora csavarmenettel illeszkedik az üveg szájára mint a rendes kupak, egyik felén azonban kézre álló nyél, a másikon pedig öntőcső található. Irodákban mindenkinek adnánk egyet belőle, ne legyen több kipusztult szobanövény a munkatársak felelőtlensége miatt!


www.designboom.comRuhafogas

A Designboom pályázatára érkezett ez a koncepció, eléggé hasonlít az öntözőhöz, bár egy másik gyakori problémára kínál újrahasznosított megoldást. A Hanger - azaz akasztó, vagy ruhafogas lényegében egy két végén csavarmenetes horog, amibe jobbról és balról egy-egy üres PET palackot tekerhetünk. Máris kész az ideiglenes ruhafogas, nincs több bosszankodás a szállodában, amikor a szekrényben talált drótfogas egy pillanat alatt megadja magát a nagykabát súlya alatt. Útitársnak ideális!http://popgloss.comNyakék

A végére tartogattuk a legszebb újrahasznosított dizájntárgyat, amiről bizony nem mondtuk volna meg, hogy PET palackból készült. Csajok, figyelem! A szép ékszer nem feltétlenül az az, amiben megfelelő mennyiségű brillkő található. Bármilyen partin megállná a helyét a Manda La Ca Pet fantázianevű nyakék, melyet - talán mondanunk sem kell - egy déli ország szülötte, a brazil Mana Bernandes készített. 

 

 

 

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés