free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Akadálymentesítés a fejekben

Borsa         Címkék: akadálymentesítés, fejekben, fogyatékosság, kiállítás, paralel 0 hozzászólás

A Paralel kiállítás a fogyatékkal élőkről való gondolkodásunkat akarja átformálni, mert nem attól lesz valaki más, mert kerekesszékben ül. A különbség a fejekben van.

A Magyar Televízió, a Zuglói Önkormányzat és a Törökfürdő Alapítvány Paralel címmel vándorkiállítást szervezett, a különös tabló-tárlat a fogyatékossággal élőkről készült, de egyértelműen a társadalom kevésbé toleráns, egészséges feléhez szól. Kérdezhetnénk, hogy mi ebben az újdonság, hiszen rengeteg kiállítás és akció foglalkozott már a fogyatékosok hátrányos megkülönböztetésével, ezek azonban többnyire a szenvedésről és a kitaszítottságról szóltak.

A Paralel tárlata egészen más, ebből a kezdeményezésből az erő és az öröm sugárzik; kezdjük mindjárt azzal, hogy egy kültéri megmozdulásról van szó. A jelenleg még a Városligetben - a Vajdahunyad Vára melletti réten - tanyázó tárlat valójában egy kültéri installáció, mely a különleges megvilágításnak köszönhetően este is látogatható. A fém állványokra szerelt művészfotók, tablók és plakáttervek messziről fura, erdőszerű sort alkotnak, közelről viszont szépen tagolt, és könnyen áttekinthető.Tematikájában a hármas osztást követi; láthatunk egy művészi fotósort, melyet Kincses Károly fotótörténész és kurátor válogatott össze az utóbbi 25-30 év riport- illetve művészfotóiból. Ez a rész a "Párhuzamosok találkoznak" fantázianévre hallgat és a paralimpiák sajtófotóitól kezdve a portrékon át az életképekig mindent tartalmaz. A következő rész - "Beethoventől Rooseveltig" - egy tablósor, melyben fogyatékossággal élő híres emberek életét ismerhetjük meg, olyan emberekét, akik hátrányosságaikkal is nagyobb befolyással tudtak lenni a tudományra, civilizációra és a kultúrára, mint az "egészségesek".

Az összesen 22 illusztris tablóképen a magyar vonalból például megtaláljuk Kölcsey Ferencet, II. (Vak) Bélát, Vak Bottyánt vagy éppen a hazai "blueskirályt", Deák "Bill" Gyulát, a nemzetközi felhozatal sem kevésbé erős, találkozhatunk Andrea Bocellivel, Henri Toulouse-Lautrec-el, Ray Charles Robinsonnal, a fürgelábú Oscar Pistoriussal és a ballonkabátos, pöfékelő hadnagyot – Columbot - alakító Peter Falkkal.Ezek a tablók nem csak arra hívják fel a figyelmet, hogy túl lehet élni a fogyatékosságokat, a veleszületett vagy később elszenvedett veszteségeket, hanem hogy ezeken felülemelkedve ki is lehet tűnni a tömegből, sőt világot lehet formálni és váltani is akár. Mert a lényeg pont az lenne, hogy nem attól lesz valaki más, mert kerekesszékben ül, vagy fehér bottal közlekedik, a különbség a fejekben van.

Erre a gondolatra reflektál gyönyörűen az utolsó, harmadik rész is, mely a "Görbe tükör" címet kapta és elsősorban az egészséges, kiközösítő társadalmat szembesíti fogyatékosságával, az intoleranciával. A kiállítás ezen képei valós plakáttervek, melyek az esélyegyenlőség témájából merítve rendkívül izgalmas és ötletes vizuális megoldásokkal próbálják felhívni a figyelmet az elfogadásra a buta sztereotípiák ellenében.Az egész tárlat nagyon erős, egyrészt mert a fotóanyag - szándékosan - igencsak sokkoló, másrészt mert egy egészséges lelkületű ember minimum elszégyelli magát, ha igazán képes a beleérzésre. Van egyfajta orrakoppintó jellege ennek az akciónak, amit valljuk be őszintén, mindannyian megérdemlünk. Másrészről viszont csupa pozitív energia tartja össze a dolgot, nem arról beszél, hogy mit nem tud egy fogyatékkal élő, hanem, hogy mire képes. És higgyük el, hogy mindenre! Még olyanokra is, amit mi ép testtel és elmével sem tudnánk soha, ennek pedig semmi köze a fogyatékossághoz, ez egészen emberi dolog.

A kiállítás szombatig még a Városligetben sokkol, utána viszont költözik a Szabadság térre, de az éjjel-nappal látogathatósága változatlanul marad.

Paralel - A fogyatékossággal élők világa - október 12-ig
Városliget, Vajdahunyad Vára
Szabadság térLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés