free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elhunyt Paul Newman

Borsa         Címkék: elhunyt, kultúrtripp, mozi, newman, színész 0 hozzászólás

Paul Newmanról először kék szemei jutnak eszünkbe, de rögtön utána a tehetsége. Szívós munkával érte el, hogy ne csak egy szépfiú legyen a vásznon. 83 évet élt.

Szeptember 26-án, hosszú betegség után, 83 évesen meghalt Paul Newman amerikai színész. Paul Newman azon ritka férfi színészek közé tartozott, akik iránt egyaránt rajongtak - persze a filmrajongó pasikon kívül - a fiatal lányok, meg azok anyukái is. Mert hihetetlen jóképű volt fiatalon, és idősen is megmaradt benne a lehengerlő sárm és férfiasság. Ugyanakkor nem volt tipikus művész,  nem voltak sztárallűrjei, egyszerre volt cool és a " csendes hétköznapi fiú a szomszédból", aki teszi a dolgát, ahogy kell. Színtévesztő volt, legendás kék szeme nem volt elég jó ahhoz, hogy pilóta legyen - mert először az akart lenni -, de a filmvásznon sztárt csinált belőle. Pedig nem szeretett szép lenni, nem szerette, ha csak azért osztottak rá egy szerepet, mert jól néz ki, élete végéig vallotta, hogy ő igazi karakterszínész.

www.etoday.ru

Lee Strasberg híres iskolájában az Actors Studióban olyan színészekkel tanult együtt, mint Marlon Brando, vagy James Dean. Előbbivel pályája elején gyakran összekeverték, még autógrammokat is osztogatott helyette, utóbbinak pedig majdnem partnere lett az Édentől keletre című filmben, de egy másik színész jobb volt nála a válogatáson. Egyik első mozijában, a The Silver Chalice címűben saját meglátása szerint annyira rossz volt, hogy a Variety újságban hirdetésben kért bocsánatot pocsék alakításáért. Magának önmaga volt legnagyobb kritikusa, arról, hogy mások, milyennek tartották, nem szívesen olvasott: "Ha azt írják, jó vagy nagyképű leszel, ha azt, hogy rossz, akkor három hétig depressziós " - nyilatkozta. Tavaly pedig az ABC csatorna Good Morning America című műsorában így indokolta meg a döntést, hogy végleg felhagy a színészkedéssel: "Már nem tudom olyan szinten végezni a munkámat, ahogy akarnám."

Ettől függetlenül nem élt "nyugdíjas életet" viccként indult, de hatalmas bevételt produkáló üzlet lett a Newmans Own márkanevű élelmiszer márkája. Az eleinte barátoknak készített saláta dressingek és egyéb élelmiszerek forgalmazásából végül több bevétele lett, mint a filmjeiből, de ebből is tetemes részt jótékony célokra fordított. 1988 óta szervezett táborokat a rákos és krónikus betegségben szenvedő gyerekeknek, de, mivel egyetlen fia, Scott 1978-ban alkohol és válium túladagolás miatt halt meg, létrehozott egy drogellenes alapítványt is.

www.celebrities.pl, www.sfgate.com

Egy szenvedély - mármint a színészeten kívül - azonban őt is hatalmába kerítette: a sebesség mámora. Az 1969-es Győzni Indianapolisban forgatása kedvéért tanulta meg az autóversenyzést, és olyannyira elkapta a gépszíj, hogy amatőr versenyeken sorra dobogós helyeken végzett. "Nem azért csinálod, hogy bizonyítsd, hogy meg tudod csinálni, hanem azért, hogy nyerj" - mondta.

Filmjeivel háromszor nyert Oscart, ebből kettő nem konkrét filmjét, hanem életművét, humanitárius tevékenységét díjazta. Ám mire 1986-ban a Pénz színében játszott szerepéért megkapta az Oscart, már besöpört hét jelölést, köztük olyan filmekért, mint a Macska a forró bádogtetőn, a Hud, a Az ítélet, vagy a Rachel, Rachel, amiben saját feleségét, Joanne Woodwardot rendezte, aki nemcsak a színészi pályán, de magánéletében is mindvégig igazi társa volt. Pályája során a legnagyobbakkal dolgozott együtt, rendezők közül Alfred Hitchcocktól, Robert Altmanon át Martin Scorsese-ig, színészek közül pedig Elizabeth Taylortól, Lauren Bacallon át, Robert Redfordig. Utolsó filmes munkái az Emmy és Golden Globe díjas HBO sorozat, a Múlt fogságában és a Verdák voltak. Utóbbiban nyilván nem véletlen, hogy Doc Hudsonnak, az egykor villámgyors, de még öregen is feltüzelhető versenyautónak a szinkronhangját adta.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés