free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Karrier versus gyerek

Fiáth Tita         Címkék: állás, gyerek, karrier, púder, választás 1 hozzászólás

Ha karriert és gyereket is akarunk, nem kell az egyik célért feláldozni a másikat. Ha nem mindent magunk akarunk elintézni, jut majd idő a családra és a karrierre is.

Számokba fojtva tologatjuk a kirakós darabkákat: ha huszonhárom leszek, mire elvégzem az egyetemet, és minimum hárommal több, amikor a doktorit -, a főnököt meg leveszem a lábáról - bízza csak rám azt a részlegmenedzselést! -, akkor szülhetek-e harminc előtt? És ez még a vargabetűk és hajtűkanyarok nélküli tükörsima pálya volt, amiben nincs benne a pasi, aki ugyancsak a karriermatek rabja, és szintén egy, lágy mosolyaival és szótlan alárendelődésével az utat egyelő társsal kalkulál. Na, ezeket adjuk össze!A "karrier versus gyerek" kérdés annál aktuálisabbnak tetszik, minél több munkahelyen vékonyodik el a feljebb emelkedés útját a nők elől légmentesen elzáró üvegplafon, a szervezeten belül létrejött olyan mesterséges - ámde láthatatlan, ki nem mondott - akadályok rendszere, amelyek meggátolják, hogy olykor-olykor női vezérigazgatókkal és topmenedzserekkel is pacsizhassunk a férfivilágban.

Lynette és Tom Scavo, a Született feleségek reklámbiznicben utazó párja a döntéshozatalkor első körben a hagyományos utat választották: míg a kevésbé tehetséges pasi bejárhatott a céghez - nemegyszer azokkal az ötletekkel, amiket előző este a feleség sustorgott a fülébe -, addig a nő a serkentőként kiválóan funkcionáló hiperaktív gyerek-csitító pirulákra kattant, csak hogy bírja a családi kiképzést. Magyarán: két karrierista közül mindig a csaj veti hátrébb az agarakat, ha kenyértörésre kerül a sor. Muszáj így?A karrier - hangozzék bármilyen ridegen, érzelemgyilkosan és család-darabolón - számos szempontból járul hozzá a testi-lelki egészségünkhöz és jóllétünkhöz. Attól kezdve, hogy a férjünk nem csak seggénfoltos mackóban, tollseprűkkel lát rohangálni a lakásban - s ez a kapcsolat minőségén is szépíthet valamicskét -, egészen odáig, hogy a saját pénztárcánkból húzzuk elő a műkörmös jattját, az önbecsülésünk újabb és újabb szitukban izmosodhat.

Mivel nem zárkózunk be a négy fal közé, önmagunk megismerésére, illetve a kikapcsolódásra, a szórakozásra is több lehetőség kínálkozik, mint hogy nagy bevásárláskor, a termékek kiválasztásakor a saját arcunkat vetítsünk ilyen-olyan májkrémmárkákba. A karrierünk "feladásakor" tehát nem egyszerűen egy melót vagy egy kipárnázott bankszámlát, hanem egy életforma lehetőségét is elveszíthetjük.Kérdés, hogy a népszerű "vagy-vagy" helyett képesek vagyunk-e a szokásostól eltérően gondolkozni a szituációról. Érdemes összeírni egy cetlire a baba vagy az állás melletti/elleni érveinket, aztán úgy okoskodni a továbbiakban, hogy voltaképpen a prók és kontrák mögött álló feltételezésrendszerünket kérdőjelezzük meg. Át kell gondolnunk például a viszonyulásainkat a "férfi GyeS-en", a "bölcsődei ellátás", a "bébiszitterek és barátok/rokonok bevonása", a "fizetőképesebb feleség egy kapcsolatban", és a "rugalmas munkaidővel operáló családbarát cég" témakörökben, és nem ér úgy vitázni, hogy "már a szüleim is így csinálták"; "évezredeken át ez vált be, ezért csak így oké" satöbbi.

Hasonlóképpen: nem valószínű, hogy az a jó főnök, aki minden estére billiárdbajnokságot szervez a beosztottaknak, hogy azok a végén a cég nélkül már levegőt se tudjanak venni.A sikeres vezetők képesek feladatokat átadni az alkalmazottaknak anélkül, hogy szükségét éreznék a folyamatos kontrollnak, vagy annak, hogy velük párhuzamosan, suttyomban azért mégiscsak elvégezzék a melót, és magasról tegyenek a kolléga javaslataira a célegyenesben. Bár rengeteget számít a boss külső megjelenése is, ha naponta több órát kóválygunk hajcsavarókkal és agyonpakolt arcbőrrel a szépségszalonban, akkor fel kell tennünk a kérdést, hogy a karrierépítésről, vagy a reklámszövegeknek való kritikátlan bedőlésünkről van-e éppen szó.

Míg a gyerek gondozásába bevont haverok/családtagok mozgósításával időt nyerünk a karrierépítésre, addig a munkahelyi feladataink átcsoportosításával, a hatékonyabb szervezéssel a családunk számára fenntartott óráink számát gyarapítjuk. Noha a felelősség a céges hierarchián felfelé araszolva egyre nő, úgy a lehetőségek száma sem lesz kevesebb, sőt! Míg a titkárságon robotoló, fénymásoló–kávéfőző–telefon-megválaszoló kisasszonyok például sokszor ebédelni sem tudnak a tempó feszessége miatt, addig a nagyfőnök bármikor veheti a kabátját, és lejjebb passzolhatja a tennivalókat.A hatalom szimbolikus jelölői közé tartozik, hogy a vezető a csúcsértekezleten is felkaphatja a mobilt, és vitázhat a szülői értekezletről vagy a kőművesek által elcseszett kerítésekről. Ő az, aki elmondhatja, hogy a fáradtságtól egész nap aludt a forgószékben, mi pedig az együttérző bólogatás jelmeze alatt elgondolkodunk azon, hogy mit szólna mindehhez fordított esetben... A hatalommal bíró számára legális érv, hogy a csapatépítés helyett az elsősök hegedűbemutatóján tapsikolt - számunkra nem az. Vagyis noha nehéz felkapaszkodni az éteri magaslatokra a céges lajtorján, úgy tűnik, minél feljebb lépünk, annál nagyobb lesz a szabad kéz is: mintha az egyre fényesedő karrier nemhogy aláásná, hanem sok szempontból könnyebbé is tenné a gyerekvállalást! Akkor miért kéne választani?LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés