free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Modernizmus haladóknak

Borsa         Címkék: haladók, kiállítás, kultúra, modernizmus, műcsarnok 0 hozzászólás

A Műcsarnok új kiállítása, a Try Again területre ugyan kicsi, de rendkívül gondolatébresztő. Egy egész nap is kevés lenne a művek tökéletes befogadására.

Ha azt halljuk, hogy "modern", akkor a gondolattársításunk rögtön a nagyon új, haladó és friss dolgok felé húz. Pedig a "modernnek" vagy "modernizmusnak" a gyökerei egészen a felvilágosodás koráig, sőt - bizonyos szempontokból - még messzebb, egészen a reneszánszig nyúlnak. A modernizmus alaptétele ugyanis az volt, hogy az emberi intellektus képes a világ teljes megismerésére és feltérképezésére, a legkisebb dolgoktól egész univerzum mértékű szintekig. Ennek a folyamatnak a vége pedig egy ideálvilág lesz, melyben az emberi ész diadalmaskodik a természet fölött, és megteremti a tökéletes életteret, ahol a harmónia uralkodik majd.


A cél világ feltérképezése, megismerése

A gondolat szép, de lehetetlen, legalábbis az utóbbi évszázadok erről győztek meg minket, minél jobban szeretné az ember átvenni az irányítást a világ fölött, annál jobban csúsznak ki a kezéből a dolgok. De mi lehet a baj? Az elmélet hibádzik, vagy a megvalósítás mikéntjét szúrjuk el sorra? A Műcsarnok TRY AGAIN. FAIL AGAIN. FAIL BETTER. - modernizmus haladóknak című nemzetközi csoportos kiállításának 13 művésze ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat néhol tragikus és megrázó, máshol inkább komikus, de minden esetben rendkívül szellemes módokon.

 

A kiállítás-megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Somogyi Hajnalka, a tárlat kurátora hosszasan ecsetelte, hogy miért kapott - egy nem túl szerencsés - idegen nyelvű címet az esemény. Samuel Beckett Worstward Ho című munkájából idézett sorok lefordítva elég bután hangzanának - "Próbáld újra. Hibázd el újra. Hibázd el jobban." -, de értelmük pont az előbb felvetett problémára reflektál. Hiába a kiábrándulás és a csúfos kudarcok sorozat, valamilyen makacs optimizmustól hajtva az emberiség újra és újra nekivág.

A kiállító művészek a modernitás terveit alapul véve felfedezésekről, technikai fejlődésről, építészetről és geopolitikáról beszélnek a művészet nyelvén.


Somogyi Hajnalka, a kiállítás kurátora

A filmek, fotók, kollázsok és installációk ezeket kutatva generálnak újabb kérdéseket a fejekben, és a mélyen megbúvó ellentmondásokat köpik a felszínre a racionális ember korát dicsőítő konstrukciók ellenében. Hihetetlenül izgalmas és gondolatébresztő az egész kiállítás, nem nagy, összesen pár kis terem ad teret neki, de talán egy egész nap is kevés lenne mindegyik alkotás tökéletes befogadására.

A tárlatnak rögtön két bejárata is van; szemben Terence Gower egy egész falat beborító, és leginkább egy retró tapétát idéző installációja fogad, mely közelről mutatja meg igazi arcát, a minta ugyanis egy tipikus amerikai lakótelep elrendezési tervét idézi meg. A stilizált ajtó mögötti falon pedig Armin Linke nagyméretű fotója fogad (Éttermi Látkép, Kairó), mely első ránézésre festménynek tűnhet, és egy abszolút sivár és enervált életképet mutat.


Armin Linke fotója, Terence Gower tapétája

A másik alternatíva a tárlat megkezdésére jobb felé vezet minket, ahol pedig egyrészt Runo Lagomarsino aprócska fa paravánra vetített diája hirdeti Kolumbusz bukását; Gershwin They All Laughed at Christopher Columbus című dalát írta át We All Laughed at Christopher Columbus-ra. A dolog azért nagyon érdekes, mert sokaknak a modern kor és a globalizáció egyértelműen Amerikához köthető. Innen pedig szabad az út az asszociációk sokaságának, mindenesetre merész húzás ez a művésztől. Nem kevésbé szemrehányó a terem másik munkája sem, mely szintén Lagomarsino alkotása. Europa című fotója egy tervezőasztalt ábrázol, melyen szikszalag csíkokból összeeszkábált EUROPA felirat díszeleg, és hirdeti az automatizált gondolkodásunk mesterséges egységeit.

1. Modernizmus haladóknak
2. Mindannyian haladók vagyunkLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés