free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hagymás lepény paradicsomos lazaccal

Ízbolygó         Címkék: hagyma, ízbolygó, íz-i, kapri, lepény 0 hozzászólás

Ízbolygó emlékezetből készítette a paradicsomos lazacot, ami csak azért problémás, mert a recept szövegére nem, csak a fotóra emlékezett. Ettől függetlenül sikerült.

Vizuális alkat vagyok, mit tegyek. A vizuális memóriám már a suliban is kétélű fegyverként tartott sakkban, hiszen annál elkeserítőbb dolog a világon nincs, amikor egy dolgozatnál még arra is emlékszem, hogy melyik oldalon, hol helyezkedik el a kérdésre a válasz, de hogy mi az, hát azt nem tudtam…

Nagyjából ezzel a kajával is így jártam. Megnéztem a képet. Tetszett. Nagyon is. Elolvastam a receptet. A könyvből elkészítettem a tésztát, kisütöttem, aztán emlékezetből kezdtem dolgozni, mivel lusta voltam elmenni a szobába a könyvért….És végül nem kellett meglepődnöm, hogy egészen más lett a végeredmény, mint ami az eredeti receptben volt olvasható. Ez a hagymás lepény vendégség esetén lehet akár puccosabb előétel, vagy a tésztát muffin formában is megsüthetjük, akkor helyes sör/borkorcsolya válik belőle.

Hozzávalók

Tészta
1 evőkanál olívaolaj,
1 evőkanál finomra vágott fokhagyma (4-5 gerezd),
4 evőkanál finomra vágott sonkahagyma (1 fej),
22,5 dkg vaj, 28 dkg liszt,
22,5 dkg Philadelphia sajtkrém, 1 felvert tojás a kenéshez

Paradicsomos-kapribogyós szósz
4-5 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 sonkahagyma
4 evőkanál kapribogyó, 1 evőkanál olívaolaj, 2 dl tejszín
só, csipet cukor, frissen őrölt bors

Lazac,
Kaporolaj


Az olívaolajon két percig pirítom a fokhagymát és a sonkahagymát. Majd kicsit hűtöm és a vajjal, liszttel, krémsajttal simára keverem. A kész tésztát folpackba csomagolom és körülbelül egy órára a hűtőbe, vagy ha sietünk 20 percre a fagyasztóba tesszük. A sütőt előmelegítem 180 fokra és a tésztát lisztezett munkalapon nyolc darabra osztom és mindegyikből kör alakot készítek, a széleit kicsit felpöndörítem, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem őket, megkenem tojással és 15-17 perc alatt megsütöm őket.



A paradicsomokat "fenéktájon" ék alakban bemetszem, majd forró vízbe mártom és lehúzom a héjukat. Turmixgépbe dobom a hagymával és a fokhagyma gerezdekkel és az olívaolajjal felöntve összeturmixolom. Serpenyőbe öntöm és besűrítem. Tejszínnel felöntve selymesítem. Végül sózom, cukrozom, borsozom és belekeverem a kapribogyót is. Na, ennél a pontnál komoly önmegtartóztatást kellett gyakorolnom, hogy ne egyem meg úgy, ahogy van. Amikor kihűlt a szósz, a lepényekre adagolom, tekerek rá lazacszeleteket és kaporolajjal megszórom, majd tálalom.

A recept eredetije a Szakácsok könyvében olvasható.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés