free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 korszakos kultuszfilm

Borsa         Címkék: 5, film, korszak, kultusz, lista 1 hozzászólás

Kultuszfilmek minden évtizedben születnek, de ami kultuszfilmmé teszi őket, az egyértelműen a közönség. Az pedig korszakonként másra reflektál érzékenyebben.

A kultusz szavunk a latin cultus-ból ered, törődést, imádatot jelent és szinte minden nyelvben szakrális vonalat képvisel, vagyis vallási fogalmakhoz köthető. Bármilyen kultuszról legyen is szó, mögötte nagyon intenzív érzelem húzódik, melyet többnyire lehetetlen ésszerű elvekkel magyarázni. A kultmozik - cult-movie - is pont ilyenek; olyan filmek, melyekért egy egész ország, korszak, világ rajong, idézik a sorait, modellként használják, vissza-visszatérnek hozzá, aktívan él a hétköznapokban és a fejekben is. Műfajilag bármi lehet a drámától a B-movie-ig, a művészfilmtől a trash-ig, a sor végtelen, a szenvedély a közös. Összeszedtük, hogy a hatvanas évek óta az egyes évtizedeknek, mi volt a kultuszfilmje. Ötös lista.

http://digilander.libero.itA 60-as: Szelíd motorosok, 1968

Az Easy Rider egy egész generáció relikviája, Dennis Hopper road movie-ja, amióta elkészült meghatározó darabja a filmművészetnek. Két szakadt alak nekivág az amerikai utaknak, igazi cél nélkül tartanak Los Angelesből New Orleans felé, hajtja őket a szabadságvágy. Hopper mozija hőseposz, közel sem tökéletes, de talán pont ettől olyan vonzó, igazi ellenkulturális, alternatív film, mely többszörösen is behozta az árát, és melyet azóta legendának nyilvánítottak.http://twi-ny.comA 70-es: Hair, 1979

Miloš Forman mozija igazi különc darab, egy olyan populáris műfajból építkezik, mint a musical, mégis durván az ellenkultúrát képvisel. A hippikorszak passiója Forman kezei között vált kultikus alkotássá; az LSD-n és a szabad szerelmen kívül a politikakritika a meghatározó benne, mely a filmbeli 60-as évekre éppúgy igaz, mint a 70-es évek végére, vagy akár napjainkra. A sok táncos és zenés rész szerves részét képezi a cselekménynek, nem puszta betétek, de a legnagyobb érdeme mégiscsak az, hogy egy egész korszakot sikerült élvezhető formában becsomagolnia és megőriznie az utókor számára.


www.nytimes.comA 80-as: Krisztus utolsó megkísértése , 1988

Martin Scorsese-t ezért a filmjéért majdnem kiátkozta a keresztény egyház, és ahol csak műsorra tűzik, megjelenik a helyi „gyülekezet” és tiltakozik a vetítés ellen. Az érdekes az, hogy nem a brutálisan naturalista vagy sokkoló jelenetei miatt lobbyzik az egyház, hanem az utolsó 40 perc - szerintük istenkáromló - képsoraiért. Scorsese mozija hihetetlen indulatokat és vitákat vált ki a mai napig, de egy valami biztos, ez a film zseniális és örök klasszis. Igazi határalkotás, megbotránkoztató és bizarr.


www.ew.comA 90-es: Ponyvaregény - Pulp Fiction, 1994

Ha egy közvélemény-kutatás keretein belül a kultfilmek abszolútját keresnénk, akkor valószínűleg a legtöbb szavazatot a Ponyvaregény kapná. Quentin Tarantino már maga egy kultusz és nagyjából minden filmjére el lehetne sütni ezt a jelzőt, de a Ponyvaregény ebből a szempontból mindet üti. A forgatókönyvet eredetileg Roger Avary írta, majd jött Tarantino és belecsempészte a számára oly kedves francia újhullám hangulatát, és egy-egy konkrét jelenetét, valamint 265 darab f-betűs szót és azok cifrázását, így született meg minden idők legnagyobb kultmozija.


www.hotflick.netAz ezredfordulós: Mátrix, 1999

A végére egy ezredfordulós példányt választottunk, mely remekül előrevetíti az új tendenciákat és trendeket. A Wachowski testvérek futurisztikus mozija olyan megoldásokkal operál, melyek nemcsak újdonságukkal, hanem háttértartalmaikkal is igen nagyot ütnek. Ez már bőven elegendő lenne a kultuszhoz, de jött pluszba egy olyan látványvilág is, melyet maximum leutánozni lehet, felülmúlni semmiképp. A sok-sok bújtatott ideológia, vallási utalás, szubkultúra-minta, irodalmi és stílus célozgatás pedig sokadik nézésre is izgalmassá teszi a sztorit, mely köré azóta egész filozófiai irányzat is épült. Na ez az igazi kultusz!
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés