free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Új-hullám

Borsa         Címkék: film, hullám, kritika, német, premier 2 hozzászólás

A Hullám arra keresi a választ, hol a határ egy helyzetgyakorlat és az élet között, hogy válik tragédiává egy kísérlet. Ütős történet, kissé közhelyes konklúzióval.

A történet egy középiskolai tanár bakijáról szól, aki közösségépítés és csapatmunka témában feldobja a gyerekeknek az autokrácia fogalmát. A végzős diákok olyannyira korrekt módon végzik el a projektet, hogy a végére teljesen önként működő parancsuralmi rendszert hoznak létre, mely nemcsak saját életükre, de az egész környezetre is kihat.

www.oeff.jp

A sztori pikantériája, hogy megtörtént eseményeken alapszik; 1967-ben egy kaliforniai városkában, Palo Altóban Ron Jones tanár úr ugyanezt a feladatot adta ki nebulóinak, akik a kísérlet végére drámai metamorfózison mentek át.

 

Az alapanyagból aztán tévéfilm született (The Wave, 1981), majd ennek hatására írta meg Todd Strasser azonos című ifjúsági regényét. Dennis Gansel, akitől nem állnak olyan messze a diktatúra és az elnyomás képei - ezt a Napola - A Führer elit csapata című filmben már bizonyította - A hullám című legújabb mozijához Strasser könyvét vette alapul. De nem csak olyan rutinmunka-adaptáció ez, sokkal inkább sűrű átdolgozás, mert a Strasser-regény száraz tényei, élettelen párbeszédei, egydimenziós figurái és túlságosan szájbarágós didaxisa nem állta volna meg a helyét a mozivásznon. A történet ugyan ütős, de folyamata és konklúziója súlyosan közhelyszerű.

www.oeff.jp

Gansel azonban ott rakja a csavart a sztoriba, hogy a politikai teóriák fizikai modellezését kortalanná teszi, szegény önostorozó németek még mindig a II. világháború csúfságaiért vezekelnek, és bár a náci párhuzam kikerülhetetlen Gansel filmje bármikor és bárhol játszódhatna. Tökéletese vázolja fel magát az eszmét, úgy általában az autokrácia működési elveit kutatja, és ahogyan a filmbeli kísérletben Rainer Wenger - Jürgen Vogel - tanár úr tökéletesen működő modellt generál, úgy funkcionál Gansel vizuális tanulmánya is.

Bár sokan voltak már, akik a diktatúrák természetét jóval pontosabban körülírták, itt a generációk közötti minimális differencia a kulcsmotívum. Persze még ettől a tanulságtól sem vágjuk falhoz magunk, nem mond olyat, amit ne tudnánk, de egészében véve a film működőképes, amihez mindenképpen hozzájárul meggyőző színészi játékával a szuggesztív és piszok tehetséges germán ifjúság is.

www.oeff.jp

Az pedig már tényleg a rendezői erényt dicséri, hogy finom eszközei hatására nehezen észlelhető, hogy honnan csapunk át a fenyegető drámába, hol van még az ártatlan ideológiai házi feladat, és hol kezdődik a tragédia.


A hullám / Die Welle
Színes feliratos német filmdráma, 2008
Rendező: Dennis Gansel
Forgatókönyvíró: Dennis Gansel, Todd Strasser, Peter Thorwarth
Zeneszerző: Heiko Maile
Operatőr: Torsten Breuer
Producer: Nina Maag
Vágó: Ueli Christen
Szereplők: Jürgen Vogel, Christiane Paul, Max Riemelt, Frederick Lau, Jennifer Ulrich
Játékidő: 101 perc
Bemutató dátuma: 2008. október 2.
Forgalmazza: SPILÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés