free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Agymenés a londoni dizájn fesztiválon

Borsa         Címkék: agymenés, bútor, dizájn, fesztivál, tárgy 0 hozzászólás

A London Design Festival nem éppen egy unalmas szakmai rendezvény képét nyújtja. Bár a tervek mögött komoly munka van, a kész tárgyak enyhén szólva agyamentek.

Görög szoborfej-bárszék szivacsból, fakéreggel borított designfotel és robbanás közben megfagyott komódszilánkok. Minden korábbinál káprázatosabbra sikerült az idei London Design Festival, ahol mintha a világ összes vezető kreatív tervezőjénél elmentek volna otthonról.

London minden évben ősszel a világ legforgalmasabb fesztiválvárosává változik. Szeptembertől novemberig három meghatározó nemzetközi esemény is történik a metropoliszban. A szeptember közepén aktuális Fashion Week után jön a dizájn fesztivál, majd a patinás London Film Festival zárja a sort október végén. A helyiek által csak creative seasonnak (kreatív időszak) nevezett időszakban évről évre jelentősebb esemény a tíz napos designünnep, melyet London szerte számos helyszínen tartanak egyszerre.

www.grahambrown.com

Designünnepet írtunk és nem véletlenül: az egykori szakmai vásárból mára apró, helyi kreatív stúdiók, sztártervező világcégek, szuper márkák és alig ismert alkotók fesztiválja lett: bizonyos helyszíneken egész városok mutatkoznak be, máshol egy-egy londoni negyed kreatív közössége szervez kiállításokat és mini-konferenciákat kreatív tervezés és design témában.

Mivel a London Design Festival a milánói Salone del Mobili mellett a világ legnagyobb trendfesztiválja, szinte lehetetlen átfogó képet adni az eseményekről. Sem sajtó, sem a szakmai orgánumok nem próbálkoznak ezzel. A jövő építészeti, formatervezési, grafikai és művészeti irányzatai mindenhol jelen vannak a fesztiválon, az ügyes szemű újságírók inkább a cégnevek és logók nyomán juthatnak következtetésre. Sajnos mi nem lehettünk jelen az eseményeken, így az interneten megjelent tonnányi híradásra szorítkozunk, amikor megpróbáljuk leszűrni a fesztivál legfontosabb irányzatait, bemutatni a legmeghatározóbb tárgyakat, bútorokat.

Őszintén szólva még nincs különösebben nehéz dolgunk. Az idei designhét ugyanis annyira sajátos és sokkolóan eklektikus formaterveket vonultatott fel, hogy abból bátran következtethetünk a következő hónapok lakberendezési és designstílusaira.

Organikus formák, jövődesign

Ha egyetlen szempontot emelnénk csak ki a rendezvénysorozat hihetetlenül sokszínű kínálatából, akkor azt mondanánk: kevert stílusok, kicsavart klasszikus vonalak, barokkal kevert pop art és high tech kütyüket idéző műanyag kompozíciók. Egyszerűség, letisztultság helyett mintha a szakma elegáns és vicces módon próbálná összefoglalni és talán lezárni az elmúlt évtizedek legfontosabb fejezeteit, miközben játékos asszociációkkal, Michel Gondry filmművészetét idéző álomlátomásokkal sokkolja a közönséget. Lee Broom Rough Diamond kollekciójában például neoncsövekkel borított tonettszék(kép1) és chesterfield ülőgarnitúrák(kép2) értelmezik újra a máig legendás, ikonszerű formákat.

www.leebroom.com, www.100percentdesign.co.uk

A Mimuun stúdió pedig hófehér folyadékká változtatja az egyszerű hosszabbítókábelt, melynek végződése konnektordugó helyett egy fröccsöntött vízcsapot(kép3) mintáz.

Mindent szabad, szárnyaljon a fantázia! A szigorú problémamegoldó szerepből mintha kitörtek volna a formatervezők, hogy végre megvalósítanák egyetemista LSD tripjeik vizuális világát. Mintha egy színes rajzfilmbe csöppenne a látogató: a fesztivál legtöbb helyszínén a kiállított bútorok éppen olyanok, mintha egy varázsceruca készítette volna őket, és maguktól másztak volna le a vászonról.

http://mocoloco.com, www.dezeen.com

Az East Enden található Tent London galériában áll a Diplomat design Zilla névre hallgató hüllő színű, zöld üvegszál hurka fotele(kép4), de ugyancsak meseszerűnek tűnik a holland Sander Bokkinga locsolócsőből készült széke(kép5) is.

Életminőség és design

A jövő tehát a teljes agymenésé, szebben fogalmazva a szabad kreatív alkotásé, a designerek bedobták a gyeplőt a rohanó lovak közé. A bemutatott bútorok mégis kontextusukban értelmezhetők igazán: ellenpontoznak, vagy reagálnak korábbi vonalakra, átértelmezik a klasszikus formákat és valami egészen egyedivel rukkolnak elő. A fesztiválon belül megrendezett egyik legrangosabb esemény, a világjáró 100% Design kiállítás a zabolátlan fantázia mellett az életminőséget tűzte zászlajára.

www.castellobaths.co.uk, www.micheleoberdieck.co.uk, www.universal-toilet.com

Olyan bútorokat és eszközöket mutat be, melyek a többsíkú jelentés, elgondolkodtató asszociációk mellett szebbé, kényelmesebbé teszik a csúcsfogyasztók mindennapjait. Csodálatos, színes kagylókádak(kép6),  áttetsző, virágmintás térelválasztó üveglapok(kép7), és mozgássérülteknek készült designfürdőszobák(kép8) hirdetik a könnyű és elegáns élet dicséretét.

1. Agymenés a londoni dizájn fesztiválon
2. Pszichedelikus és szétesettLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés