free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az acid sztori

HT         Címkék: acid, dj, hímtag, smiley, zene 1 hozzászólás

Az első hazai acid parti dátuma ugyan vitás, de az biztos, hogy nem ma volt. Hímtag nosztalgiázik, felidézi a kilencvenes évek zenei őrületének, az acidnak a születését.

Nem létezne acid muzsika, ha a nyolcvanas évek elején lelkes japán mérnökök nem ütnek össze egy olyan basszus alapokat generáló analóg szintetizátort, aminek az a neve, hogy TB, azaz Tranzisztor Bass 303. Az 1982-ben boltokba került basszusgitáros pótlónak szánt hangszer többek között arra volt képes, hogy egy gitáros például egy dobgép és egy TB 303-as segítségével egyedül is trióban zenélhetett, azaz előre beprogramozott dobtémára és basszuskíséretre gitározhatott.

www.vintagesynth.com

Ennek ellenére a kütyü nem ért el átütő sikereket a piacra kerülése utáni másfél évben, olykor ugyan fel-feltűnt egy-egy new wave zenekar vagy dance csapat hangszerelésében, de nem terjedt el tömegesen, úgyhogy a japánok 1984-ben le is álltak a termelésével.

1987-ben három egyesült államokbeli fiatalember úgy döntött, hogy nem arra használja a TB 303-as analóg szintetizátort, amire a gyártói szánták, hanem újszerűen próbálják felhasználni. Az esetet nagyjából úgy tudom elképzelni, hogy a chicagói srácok olcsóért szereztek valami használt TB 303-ast, és nagyon nem értettek hozzá, max bekapcsolni tudták, meg összevissza nyomkodni, és elkezdték mindenfelé tekergetni a potmétereket, és megszületett az acid. Dj Pierre, Spanki és Herb J, azaz a Phuture, még abban az évben előjött az Acid Tracks című maxi single-lel és forradalmasította az elektronikus tánczenét. A TB 303-as pedig feltámadt, és legalább akkora hatással volt az elektronikus zenére, mint a torzított gitár a rockra.

www.fantazia.org.uk, www.discogs.com

Az acid zene bár az USA-ból indult, de először Angliában ért el sikereket. A nyolcvanas évek végére a punk, a new wave, az euródiszkó elfáradt, és mint egy falat kenyér, úgy kellett egy új irányzat az elektronikus tánczenére fogékony és/vagy újdonságra vágyó fizetőképes zenefogyasztóknak. A Shoom és a Future nevű londoni klubokban voltak az első underground partik, és a kilencvenes évekre az acid zene simán overgroundra hízta magát számos alműfajt például techno, house, rave, goa ésatöbbi új elektronikus tánczenei stílust létrehozva.

A hazai acidisták megosztottak abban, hogy mikor történt az első acidozás itthon. Király Tamás ismert divattervező állítása szerint az első magyar acid parti a Fiatal Művészek Klubjában (ma Kogart-ház) volt 1989. szeptember 13-án. Az egykori ifjúsági klub termeiben acid zene szólt, a falak UV-fényben fürödtek, volt füstgép, meg stroboszkóp, meg minden, ami egy klasszikus acid partizáshoz szükséges. De vannak olyan állítások is, amik egy évvel korábbra datálják az első magyar acid partit.Mindenesetre az acid volt az első olyan könnyűzenei irányzat, ami közel egy időben jelent meg Magyarországon és Nyugat-Európában. A fővárosi lakosok egészen biztosan emlékeznek a kilencvenes évek sárga mosolygó arcos matricás helyeire. Volt a Fika az Andrássyn, meg a Crack Jokes, ahová csöngetni kellett, a Veres Pálné utcában a lomizott berendezésével, a pincerendszerével. Volt a János-hegyi kilátó, meg a Zöldség-Gyümölcs a Királyban, meg az Orczy téri vívóterembe (ma Bárka Színház) is szerveztek néha partikat.

Annak ellenére, hogy az acid partizás társas műfaj, de ér házilag is szűk baráti körnek vagy éppen saját magunknak acid partit szervezni. Viszont egy otthoni acid parti is elképzelhetetlen minimum egy szmájli nélkül. Mindenki tudja, hogy a nyolcvanas évek második felétől a sárga szmájli nemcsak egy hangulatjel, hanem az acid zene emblémája is, olyannyira, hogy gyakran még az ecstasy tablettába is belenyomatják a vigyorgó pofit. Az ecstasy egy tipikus partidrog, aminek a hatóanyagát, az MDMA nevű vegyületet, étvágycsökkentő szerként már 1913-ban szabadalmaztatta a német Merck gyógyszergyár.Ennek ellenére házi acidozáshoz nem feltétlenül szükséges ilyen-olyan szintetikus drogok beszerzése, vagy ecstasy tabletták bólés tálba történő keverése, annál inkább nélkülözhetetlen minimum egy energiatakarékos, hagyományos foglalatba is beilleszthető UV kompaktfénycső, UV reagens színtelen festékkel történő fal- és testfestés, minimum egy elektronikus zenei felvétel, például egy jó Josh Wink és a tudatosság magasabb állapota 1995-ből, és extrázáshoz esetleg igénybe vehető a kazettás magnós DJ a furaszülött táncossal.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés