free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Friss Toldi

Borsa         Címkék: felújítás, friss, külső, mozi, toldi 0 hozzászólás

Megnéztük, milyen a felújított Toldi: modern hangtechnika és nézőtéri elrendezés, wifi, jófej büfések. Minden nagyon pozitív, de az új arculatot azért szoknunk kell még.

Az ős-Toldi 1932-ben nyitotta meg először kapuit City mozi néven, az akkor még Vilmos császár útjának keresztelt későbbi Bajcsy-Zsilinszky úton. A város szívében nyílt filmkomplexum azelőtt banképületként funkcionált, ami nem is csoda, hiszen ez akkoriban a banknegyed kellős közepére esett. Annak idején a csillogó City felirat alatt az 1932-es Miss Hungary - Lampel Ica - igyekezett népszerűsíteni az újonnan nyílt mozit fülig érő mosolyával.

Aztán jöttek az új idők, a mozi előbb Szittya, majd Úttörő, végül City-Toldi névre hallgatott, később pedig a "city" elkopásával maradt a Toldi, mely azóta is a főváros egyik legmeghatározóbb artmozija. Olyan események köthetők a nevéhez, mint például az éves Titanic Filmfesztiválok, a '90-es évek egyik legbotrányosabb underground klubja, a Razzia – melyet méltán emlegettek egy lapon a legendás Fekete lyukkal, vagy Tilos az Á-val –, '92-től a Balázs Béla Filmstúdió költözött ide, innen indult az első biciklisfutár-szolgálat, valamint a meleg- és leszbikus megmozdulások előfutára is a Toldi berkein belül alakult. Vagyis igazi városi kultközpont volt, mely helyet adott az underground megmozdulásoknak, a városi kultúrának, és közben bőszen ápolta a filmművészetet. 

régi fotó: www.magyar.film.hu

 

Utoljára tavasszal élvezhettük a Toldi barátságos mélybarna színeit, kopott vetítőjét, graffitis mosdóját és a plafonon éktelenkedő megfejthetetlen funkciójú, rusnya csillárszerű terepelemét. Május végén a mozi bezárt, és a Budapest Film kezdeményezésére megindultak a munkálatok, melynek eredményét most már mindenki élvezheti. Azt nem írjuk, hogy csodálhatja, mert a külcsín nem sikerült valami lehengerlőre, sőt! Október 2-án azonban megnyitotta kapuit a friss Toldi, és ez mindenképpen örömmel tölti el a szívünk.

A rengeteg csődöt jelentő artmozi, és a gombamód szaporodó steril multiplexek között még mindig aprócska gyöngyszemként ragyog ez a zöld és halvány narancssárga színekben pompázó létesítmény.


 

De amennyiben sikerül túllépnünk a nem túl szerencsés színválasztáson, akkor a beltér hatalmas egybenyitott tere üdítő levegősségével megnyugtató kontrasztot ad, bár ez sem szép, de a mindenfelé elszórt babzsákfotelek és kanapék kényelmes és viszonylag szeparált beszélgetőhelyeket teremtenek.

 

Ugyanis a mozi kávézó-netező helyiséggé is előlépett, kávézni persze eddig is lehetett, de most van működőképes wifi, és a tágas helység teret is ad a használatra. A büfések pedig maradtak ugyanolyan jófejek, mint voltak, ottjártunkkor még csak kávé és tea szerepelt a repertoárjukban, de szívesen kínáltak meg minket a saját célra fenntartott crew-üdítőből.


 

A legnagyobb fejlődés azért mégiscsak a vetítőkben zajlott le; a termek új székeket és meredekebb lejtésszöget kaptak, melynek hatására nem kell szívrohamot kapnunk akkor sem, ha egy kosárcsapat bérelte ki az előttünk lévő sort. A vászon, a vetítés- és a hangtechnika is olyan modern köntösbe bújt, akárcsak egy multiplex mozi esetében. A különbség a vetített filmekben van, hiszen a Toldi múltjához és híréhez hűen őrzi a populárisabb művész vonalat, vagyis nézőbarát artfilmekre specializálódott.
Ami még nagyon fontos, hogy a Toldi tökéletesen megfelel az akadálymentes mozik követelményeinek, minden gond nélkül közlekedhetnek a kerekesszékesek is, részükre külön mosdó is kialakításra került.


 

A külcsínt még szoknunk kell, bár merész puritanizmusa megkapó, a technikai fejlődés viszont mindenképp a nézői javakat szolgálja. Természetesen ki is próbáltuk, és valóban plázaszintű moziélményt ad mind látvány, mind hang terén. A szentimentálisabb felünk persze visszasírja a nyikorgós műbársony-foteleket, meg az omló vakolatot, de mozizni mégiscsak luxus körülmények között a tuti, a Toldira pedig most nem lehet panasz, leszámítva persze a színorgiát...LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés