free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nemi szerepek, szerepzavarok

Borsa         Címkék: férfi, kutatás, nem, púder, szerep 0 hozzászólás

Egy kutatás nyomán pasikat kérdeztünk a nemi szerepekről. Kiderült, tudják, egy kapcsolatban az érzelmi támogatás fontosabb. Mégis mindig a pénzről beszélnek.

A Discovery-ról eddig csak annyit tudtunk, hogy ismeretterjesztő csatornái vannak, de most kiderült, hogy közvéleményt is kutatnak. A Discovery Network kutatása lázba hozta a Borsa szerkesztőségét is, naná, hiszen azt akarja megmondani nekünk, hogy milyenek a mai pasik. A másfél éven keresztül, 15 európai országban összesen tizenkétezer (ebből félszáz magyar) 25 és 39 év közötti férfi bevonásával készült felmérés célja az volt, hogy a televíziós csatorna jobban megismerje a célközönségét, de ekkora mintából már persze messzemenő társadalmi, szociális és a nemek kutatása szempontjából is fontos következtetések vonhatók le. A kutatás készítői le is vonták. Szerintük a "férfiak bonyolultabbak, mint valaha", ennek szellemében jól be is osztották őket kategóriákba. Összesen négybe.

 

 

Mindezt mi sem hagyhatjuk szó nélkül, sőt még néhány pasit is szóhoz juttattunk, hogy tőlük is halljuk, mit gondolnak a tanulmányról. Következzenek tehát a kutatás főbb eredményei általunk és a pasik által kommentálva.

Kezdjük azzal, hogy a Borsaolvasóknak nyilván nem kell magyarázni, hogy egy férfi összetett, bonyolult lény, hiszen egy macsómítoszokkal kapcsolatos cikksorozatban már jócskán kitárgyaltuk, hogy a velük szemben támasztott elvárások, milyen szerepválságokat okozhatnak szerencsétlen pasikban. Kezdve ott, hogy most "macsó legyek, vagy érzelmes", folytatva a "férfiasan tökéletes versus kozmetikázott szépfiú" problematikával, a "keressek sokat, vagy legyek otthon a családommal" kérdéskörrel bezárólag. Tehát, amikor a tanulmányban azt találtuk, hogy: "a sokszor egymásnak is ellentmondó kihívások közepette sok feszültséggel járhat a saját férfiassági modell kialakítása", akkor még nem estünk hasra a felfedezés nagyságától.

 

 

De, amikor azt olvastuk például, hogy a "fel tud-e nevelni egy férfi is egy gyereket" kérdésre adott válaszok alapján hazánk hímjei a legkonzervatívabbak között vannak, de azt nézve, hogy mennyire fontos egy kapcsolatban az egyenlőség a legemancipáltabbaknak bizonyultak, akkor már kíváncsiak lettünk, hogy, hogy is van ez. Akkor most a régi "férfi hazahúzza a mamutot-asszony őrzi a tüzet" felállásra voksolnak inkább, vagy azért ennél árnyaltabban látják a nemi szerepeket.

 

Bár az általunk megkérdezett pasik egyike sem gondolta, hogy a négy férfitípus közül ő a családfenntartó kategóriába tartozna, mindegyikük fontosnak találta a családalapítást. Mindannyian a modern irányítónak tartották magukat, hozzátéve, hogy az énközpontú pasik ismérvei is közel állnak hozzájuk.

 

A Discovery tanulmány szerint a férfi négy típusa

Családfenntartó (az összes férfi 26 százaléka, a magyar férfiaknak csupán 19 százaléka): Hagyományos konzervatív nézeteket vall a családban, illetve a társadalomban betöltött szerepéről. Kemény munkával igyekszik megfelelni szerepének, ami sok lemondással is jár. Ez a típus Romániára jellemző leginkább.

Modern irányító (a pasik 34 százaléka Európában és hazánkban egyaránt): Modern felfogásban kezeli a férfi és a női szerepeket, párjával egyenlően osztják meg a feladatokat, a munkát kereseti forrásként, nem önmagában való értékként kezeli. Leginkább a svédekre és a franciákra jellemző .

Énközpontú (az összes férfi 26 százaléka, a magyar pasik 30 százaléka): Önmagát kapcsolata fölé helyezi, kevésbé foglalkozik a család kérdésével. Szabad és aktív életet él, szakmájában törekszik a sikerre. Leginkább Németországban, Hollandiában gyakori.

El nem kötelezett (az összes férfi 14 százaléka, a magyar férfiak 17 százaléka): A mának él, mindenfajta - magánéleti, munkahelyi, politikai - elkötelezettséget elutasítva. Szereti a változásokat.

 

Egyikük sem tervez hosszabb agglegénységet, de azért - bár életkoruk szerint a harmincat alulról-felülről karcolgatják -, szinte mindegyikük még a nőtlen, gyermektelen. Amikor a nőtlen pasikat a miértekről faggattuk , akkor kiderült, hogy a késői családalapítás egyik oka az anyagi biztonság hiánya. Legalábbis ők úgy érzik, pénzügyileg még nem állnak olyan stabil lábakon, hogy arra családot merjenek alapozni.

 

 

Bár egyikük, egy 28 éves informatikus beismerte, hogy ez akár az örökkévalóságig is lehet kibúvó: " ami a családalapítás halogatását illeti, annak leginkább anyagi okai vannak, de persze ez általában soha nem oldódik meg igazán. Gyakorlatilag nem érzem magam felkészültnek arra, hogy valaki másnak viseljem gondját. Tulajdonképpen magamat is elég nagy kihívás ellátni." Kibújt tehát a szög a zsákból Mire megszerezzük a diplomáinkat, munkát és önálló lakást kerítünk, leszakadunk anyuciról, addigra már igencsak túl vagyunk a huszonötön. Nőknél és férfiaknál egyaránt kitolódott annak az ideje, amikor valaki már nemcsak a személyije szerint számít felnőttnek.

 

De más okok is hozzájárulhatnak a halogatáshoz. Egyik megkérdezettünk, a ranglétrán szorgalmasan felfelé menetelő sales manager megjegyezte, hogy szülei már fáradhatatlanul firtatják a kis unoka érkezésének időpontját - annak dacára, hogy még a nősülés sincs a képben, de hát ilyenek az anyukák -, ő úgy érzi, hogy még nem késett le semmiről. Majd hozzátette: "Előnye is van annak, hogy családmentes vagyok, a karrieremben idáig segített." Magyarán, amíg senkihez nem kell alkalmazkodni, olyan döntést hozhatunk, amilyet csak akarunk, semmilyen kompromisszumot nem kell kötni.

 

 

Bár a harminc körüli pasiknak családjuk még ritkán, de a gyereknevelésről véleményük annál inkább van. Míg a tanulmány szerint a magyar férfiaknak csak 40 százaléka tartja úgy, hogy egy gyereket egy férfi is ugyanúgy fel tud nevelni, mint egy nő - és ezzel a románokkal és olaszokkal együtt a konzervatív férfiak halmazába kerültek -, addig mini közvéleménykutatásunk ellenkező eredményt hozott. Az általunk megkérdezettek körülbelül háromnegyede szerint egy pasi is ugyanúgy alkalmas a gyereknevelésre, mint egy nő. "Ez nem nemi hovatartozás, hanem, hanem sokkal inkább személyiség kérdése, és nagyban függ attól, mit hoz az ember otthonról" - hangzik a válasz egyiküktől.

 

1. Nemi szerepek, szerepzavarok
2. Egyenlőséget, de nem mindenáronLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés