free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Shoppingolj ésszel!

Borsa         Címkék: címke, kirakat, méret, mosás, vásárlás 0 hozzászólás

Nemcsak az a fontos, hogy hol szórjuk el a pénzünket, de az is, hogy mennyi tudatossággal szórjuk. Az "úgy is belefogyok" stratégia felejtős, a minőség a lényeg.

Ahhoz, hogy szekrényünket ne csupán mutatós, de tökéletesen hordhatatlan darabokkal töltsük meg még kevés, hogy tudjuk, merre kell keresnünk az álomruhákat. A ruháknak ugyanis minőségben és méretben is meg kell felelnie az elvárásainknak. Ezen a héten tehát jöjjön, a tudatos vásárló kurzus második része, amiből nemcsak az derül ki, hogy olcsó húsnak bizony sokszor tényleg híg a leve, de az is, hogy van élet a bevásárlóközpontokon túl is.

Vegyem vagy ne vegyem?

Mielőtt a polcról sebtében leemelt kabáttal vagy inggel a pénztárhoz rohannánk, egy-két dolgot végig kell nézni. Legalábbis akkor, ha nem akarunk ismét egy olyan ruhát, ami a soron következő lomtalanításkor a kiselejtezett cuccok kupacába kerül.

Először is soha nem szabad próba nélkül vásárolni, lehet hogy időhúzásnak tűnik, de ha nem a megfelelő méretre való kicserélés miatt kell visszamennünk a boltba, akkor már megint mi állunk vesztésre. A szabály egyszerű, ha valami kicsi vagy nagy, egyszerűen nem szabad megvenni. Tudatos vásárló sosem bújik a hétfőn kezdődő fogyókúrája mögé csak azért, mert egy ruha kicsi. Ráadásul igazán előrelátó shoppingoló nem a fogyókúra előtt, hanem utána megy el beszerzőkörútra. Pulcsiból vagy pólóból még nem gond, ha a saját méretünknél egy számmal nagyobbat választunk, de elegánsabb kosztümöknél vagy kabátoknál már csak szigorúan akkorát szabad megvenni, ami pont passzol ránk.Borsastylist egyenruhában járt iskolába, és a gondos vezetőség megkímélte a szüleit attól, hogy minden évben új zakót kelljen venniük, ezért szisztematikusan 3 számmal nagyobbat készítettek belőle, és mivel ő öt év elteltével is ugyanolyan deszka volt, bár pár centivel magasabb, így a szekrényében mai napig ott lóg egy tökéletesen használhatatlan zakó, ami igencsak megkeserítette a kamaszkorát. Stylistunk így tanulta meg, hogy 16 év fölött nem működik a "majd belenő a gyerek" elvű ruhavásárlás. Ha valamilyen ruha egy vagy több számmal nagyobb a méretünknél, akkor vagy vesszük a fáradtságot és elmegyünk vele a legközelebbi ruhajavító szalonba, vagy pedig egyszerűen nem vesszük meg. Az alakíthatóság szempontjából egyébként sokkal kisebb hibát vétünk, ha a méretünknél nagyobb ruhát veszünk, ugyanis, ha valami szűk akkor az az is marad, sajnos nem létezik olyan praktika, ami megnyújtja a zakó ujját, vagy kiszélesíti az ing hátát.

Ezért fontos, hogy minden ruhát próbáljunk fel, és nem elég felpróbálni, ha már felvettük érdemes mozogni is benne, ugyanis csak így deríthetünk fényt arra, hogy megfelelő-e a méret. Próba nélkül még azok se vásároljanak, akik betéve ismerik a saját méretüket, ugyanis a különböző márkák méretsora igencsak eltérhet egymástól.A német vagy angol márkák általában nagyobb méretekkel dolgoznak, és amíg egy francia tervezésű zakóból a 38-as is elkél, addig könnyen lehet, hogy egy német darabból a 36-os is bőven elég lesz.  Az olasz ruhák ezzel szemben sokkal szűkebben szabottak, ráadásul a címkén látható méretből 4-et le kell vonni ahhoz, hogy a megkapjuk a tényleges méretet. A britek pedig híresek arról, hogy a ruháik ujjai éppen hogy eltakarják a könyökünket, ráadásul az ő méretezésük már teljesen eltér más európai országokétól.

A méret tüzetes vizsgálata után minden esetben érdemes minőségpróbát is végezni. Bátran gyűrje a markába mindenki a kabát vagy a zakó ujját, ha pár másodperc után felismerhetetlenül összegyűrődik, akkor jobb otthagyni, ugyanis aminek az ujja gyűrődik, attól hosszú távon semmi jót sem várhatunk el. Azt, hogy egy ruhadarab mennyire strapabíró, elárulja az anyagösszetétele.Ha a címkén azt látjuk, hogy van benne pár százalék műszál, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem fog gyűrődni. Viszont a poliészter szál - bár manapság nagyon jó minőségű is tud lenni - nem engedni szellőzni a bőrt, ezért ingből, pólóból, vagy bármilyen olyan ruhadarabból ami közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, olyat válasszunk, amiben nincsen szintetikus szál. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a jó minőségű anyagból készült daraboknak sokszor igencsak borsos az ára, de ha egy-egy fazon esetében hosszú távon gondolkodunk, akkor nem érdemes a legolcsóbb ruhát megvenni.

Ha már a címkénél járunk, akkor mindenképpen nézzük meg, hogy hogyan kell tisztítani. Ha a kiválasztott darabnál csak a vegytisztítás jöhet számításba, akkor nincs mese, végig kell gondolnunk, hogy el fogjuk-e hordani a legközelebbi patyolatba, vagy lustaságra hivatkozva évekig ott fog lógni a tavaly tavasszal gondosan összekent zakónk. Borsastylist például igencsak kényelmes, ezért nem megbocsátható módon az elmúlt télen azért nem hordta a kedvenc tollkabátját, mert azt a karácsonyi vásárkor leitta forralt borral és valahogy egy év kevésnek bizonyult arra, hogy ellátogasson vele egy tisztítóba.Egy szó mint száz, lusták messziről kerüljék el a vegyileg tisztítható darabokat. Nekik maradnak azok a ruhák, amelyeket vagy kézzel vagy pedig mosógépben is lehet tisztítani, viszont a címkén látható útmutatót itt is mindig be kell tartani. Ha valamire az van írva, hogy 30 fokon mosható, azt nem szabad betenni a 60 fokos fehérnemű mosásba, ugyanis a túl nagy hő hatására vagy kinyúlik vagy pedig összemegy.  Minél alacsonyabb hőfokon mosunk egy darabot, annál jobban meg tudjuk hosszabbítani az élettartamát, tehát ha valamilyen szennyezés nem igényel erős mosást, akkor bátran használjuk a 30 fokos programot.

1. Shoppingolj ésszel!
2. Kincskeresés a turkálóbanLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés