free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egzotika otthonra

Borsa         Címkék: egzotikus, kelet, maszk, stílus, tárgy 0 hozzászólás

Hiába szeretnénk harmonikusan berendezett lakást, ha nem tudunk eligazodni a stílusok között. Stíluskalauzunkból most kiderül, mitől lesz egy lakás egzotikus.

Ahogy öltözködési stílusunk is tükrözi személyiségünket, gondolatvilágunkat, úgy lakásunk stílusa is sokat elárul rólunk. A színek, formák és anyagok  befolyásolják hangulatunkat, az egyes részletek közötti összhang pedig harmonikussá varázsolja otthonunkat. Cikksorozatunkkal segítünk eligazodni a lakberendezési stílusok között. Kalauzunk második részében az egzotikus hangulatú enteriőrök titkát kutatjuk.

www.goaworld.hu

Mindenkit elfog a sárga irigység, ha egy olyan lakásban jár, ahol tökéletesen klappol minden mindennel. A falak, kiegészítők a bútorok, sőt még az a kis egészséges rendetlenség is pontosan passzol a helyhez, és a lakás tulajdonosához. Ritka az ilyen otthon, nem csoda hát, hogy az ember ha rátalál egyre, igyekszik ötleteket meríteni belőle, figyelni a részletekre, keresni az okot, hogy vajon mitől olyan kiegyensúlyozott, mitől olyan tökéletes minden. Egyik barátnőm lakása pontosan ilyen, árad belőle a nyugalom, a falakon ősi maszkok és egy dzsungel részletet ábrázoló kép lóg, az ablaknál gyarmati eleganciát sugárzó fekete komód áll, a szobapálmák tövében a tengerifű szőnyeg mellett pedig egy kényelmes kanapé és néhány méretes ülőpárna terpeszkedik.

Ma már minden sarkon be lehet szerezni ezeket a keleti, indiai, afrikai, egzotikus kiegészítőket. Ezek jó része azonban inkább bóvli, igazi kincseket nem könnyű találni. Ráadásul hiába vásároljuk meg a legdrágább maszkokat, párnákat, és terítőket, ezzel még nem sikerül a nappaliba varázsolni azt az igazi, megnyugtató keleties hangulatot. Hogy mi lehet a titok? A barátnőm szerint a harmónia és az egyensúly. Tudni kell például megálljt parancsolni a kis elefánt szobrocskáknak, a majmos képeknek, a faliszőnyegeknek és az ágytakaróknak, mert ha ezekből túl sok, akkor előbb-utóbb egy indiai bolhapiac kerekedik a nappali helyén. Egy-két jól megválasztott hangsúlyos, nagy méretű kiegészítővel sokkal könnyeben felidézhetjük a keleties hangulatot, mint sok száz apró szobrocskával és olcsó utánzat gyertyatartóval. 

www.mannahome.hu

Valóban, a falon lógó két hatalmas maszk részleteiben jól esik elveszni egy kicsit. Buddha szoborból csak egy van, tizenkét centis elefántcsordáknak vagy aprócska majomcsaládnak pedig nyoma sincs a nappaliban. Persze rögtön rávágtam, hogy könnyű, ha az ember több hónapot töltött már eddigi élete során egzotikus országokban, volt alkalma rátalálni a legtutibb autentikus kiegészítőkre, ám ezen csak nevetett, majd elárulta: minden egyes bútordarabot, szobrocskát és képet Magyarországi üzletekben szerzett be.

Valóban, ha jól belegondolok, kapásból több üzlet is eszembe jut, ahol nem bóvlit, hanem minőségi keleties bútorokat, kiegészítőket lehet kapni, és ahol ha kell, egy -két tanácsot is adnak a kiválasztott bútordarab mellé. Az Anker közben található Cserépvárosban, a Király utcai Goa Home-ban, vagy a Max City-ben is megtalálható Mannában nem nehéz kincseket találni, olyanokat, amelyek nem csak szépek, de illenek hozzánk, és a lakásunkhoz is.A szakboltokban dolgozó hozzáértők szerint a keleties hangulat legfontosabb alapelemei a különleges textíliák, a selymesek vagy épp nehéz, eleganciát sugárzó szövetek, amelyek elég karakteresek ahhoz, hogy magukhoz vonzzák a tekintetet. A díszpárnák, függönyök és bútorszövetek színe és mintája ugyanis nagyban meghatározza a lakás hangulatát. A boltokban főként természetes tónusú anyagokat lehet találni, mély barnát, matt aranyat, sárgát, avokádó zöldet, vöröset és sötét feketébe hajló színárnyalatokat. Az ágytakarók, díszpárnák és terítők mintái trópusi jeleneteket idéznek, a képeken majmok és elefántok láthatóak hatalmas pálmalevelek között.

Az egzotikus hangulathoz persze a fűszőnyegek és trópusi szobanövények, valamint a természetes alapanyagokból, bambuszból vagy fából készült sötétre pácolt antik hatású bútorok is hozzátartoznak, csakúgy mint a rattan kanapék, a vesszőből font fotelek. Fontos, hogy a bútorok formájában a hosszú, horizontális vonalak domináljanak, ezek ugyanis nyugalmat sugároznak, de a vízszintes vonalakat nem árt helyenként megszakítani egy-két hosszúkás tárggyal, például egy szoborral, vagy egy magasabb szobapálmával, ami növeli a teret. A gondosan összeválogatott bútorok, szövetek, kiegészítők segítségével kialakított egzotikus stílust azonban agyonüti a rossz megvilágítás.Erős fények, csillárok egyáltalán nem passzolnak egy ilyen lakásba. Egy nagyobb fényforrás helyett szerencsésebb több kisebbet használni, így alakítható ki a keleties stílusra jellemező sejtelmes és nyugalmat sugárzó atmoszféra. A nagyobb növényeket, pálmákat például a legjobb hátulról vagy alulról megvilágítani, akár olcsóbb lámpákkal, a szoba feltűnőbb részeibe pedig sötét színű, vagy egzotikus mintájú lámpaburák illenek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés