free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy lábzsonglőr élete

Borsa         Címkék: címlap, cirkusz, interjú, lábzsonglőr, váradiweiszéva 0 hozzászólás

Legtöbben megőrülnénk, ha az otthonunk egy lakókocsi lenne, de Váradi-Weisz Évát ez nem zavarja. Neki ott az otthona, ahol a cirkusz van. Interjú egy lábzsonglőrrel.

Amikor beléptünk a Magyar Cirkusz és Varieté Művészcsarnokába Váradi - Weisz Éva - utólag bevallotta - kicsit izgult, nem tudta, hogy megy majd neki a próba, mert két hete nem gyakorolt. Nem szokott ilyen "hosszú" szünetet tartani. Ettől függetlenül lazán dobálta az angol és állóspárgákat bemelegítés gyanánt, majd rutinosan pörgette hanyatt fekve a lábán a hulahopp karikákat, miközben keze is dolgozott, négy labdával zsonglőrködött. Mozdulatait egy barátságos tekintetű idősebb nő vigyázta, néha hadarva, szláv akcentussal kérdezgette, és nyomban pattant, ha valamiben segítenie kellett a zsonglőrködő lányt. "Ő az anyukám"- súgta Éva, majd felpattant a kozsinettre, a rekvizitek közül kiválasztott két jókora trankát, hogy azokkal zsonglőrködjön.Aki az utóbbi mondatból nem sokat ért, az ne aggódjon. Borsamunkatárs is hamar rájött, hogy a cirkusz olyannyira egy külön világ, hogy még a nyelve is más. De a cirkusz világa, nemcsak azért különleges, mert a színpadot manézsnak, a produkciókhoz szükséges tárgyakat - például buzogány, labda, karika - rekvizitnek, a zsonglőrködéshez használt hengert trankának, és azt az állványt, amin a lábzsonglőr fekszik kozsinettnek hívják. Váradi -Weisz Éva lábzsonglőr, neves cirkuszos család sarja. Gyerekkorától ebben a világban él, és nem vágyódik más élet után. Elmondja, miért:

Borsa: - Mennyire egyértelmű az, hogy, ha valakinek a szülei is cirkuszosok, ő maga is az lesz? Elfogadtad, amit rád osztottak?
Váradi- Weisz Éva: - A családunkban én már a harmadik cirkuszos generációhoz tartozom, anyukám jégtáncos, apukám akrobata, így gyakorlatilag már anyukám hasában eldőlt a sorsom; gyakorlatilag az anyatejjel szívtam be azt, hogy mi is a cirkusz. Sosem éreztem, hogy külső kényszer miatt kell ezt csinálnom, szüleimtől mindig megkaptam minden lehetőséget arra, hogy mást válasszak. Minden iskolát elvégeztettek velem, de a tanulást nehezen viseltem, mert nem szerettem ülni, nekem az volt a megterhelő. Alig vártam a tanítás végét, amikor jött az edzés. Engem már gyerekként is mindig a porond körül kellett keresni, ha eltűntem. Bármikor mondhattam volna, hogy mást akarok csinálni, de nem akartam más lenni.

Váradi-Weisz Éva

Híres cirkuszos család harmadik generációja.
Édesapja Weisz Nándor, az egész világot bejárt, és speciális akrobata számairól híres Váradi deszkaugró csapat tagja. (A család időközben Váradira magyarosította vezetéknevét.) Jászai Mari díjas, Érdemes művész, és 2007-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.
Édesanyja Susek Irene, lengyel jégtáncos.

Éva lábzsonglőrként - Romániától kezdve, Jordánián keresztül Kuvaitig - bejárta már egész Európát és a fél világot. Beszél angolul, németül, olaszul, és lengyelül. 14 éves kora óta dolgozik lábzsonglőrként, 2004-ben Magyarországon elnyerte a Porond Csillaga díjat, és 2006-ban a franciaországi Danxi Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíját.

- A családod a deszkaakrobata számokban lett világhírű. Hogy-hogy te mégis lábzsonglőr lettél? Hogy dől el, hogy kiből, milyen művész lesz?
- A szülők már egész kis koruktól fogva figyelik, hogy mihez van adottságuk a gyerekeknek. Én akrobatának és légtornásznak készültem, de 11 éves koromban kiderült, hogy gerincferdülésem van, ezért a deszka akrobata családi tradíciót nem tudtam tovább vinni. Így lettem lábzsonglőr. Bár hétévesen volt az első fellépésem, 14 évesen léptem fel először lábzsonglőrként, azóta gyakorlatilag folyamatosan dolgozom.- Gondolom, főleg külföldön. A vándorélet sok élményt ad, de azért gyökértelenné is teszi az embert. Szokott honvágyad lenni?
- Mindig utazunk, az egész világot bejártam már. Engem a honvágy nem haza húz, hanem oda, ahol a cirkusz van.  Egy évben körülbelül két-három hónapot vagyunk Magyarországon, de egyáltalán nem érzem gyökértelennek magam. Sőt, én egy lakásban bezártságot érzek, én ott  vagyok otthon, ahol a lakókocsim van. Nekem nem okoz gondot, hogy egy légtérben van a konyha a fürdőszoba, a háló, hogy magamnak kell beszerelnem a vizet, az áramot. Nekem ez az élet a természetes.

- Szoktál magányos lenni? Hogy lehet egyáltalán ezzel az életmóddal családot alapítani, egy családot egyben tartani?
- Szerintem, az én családom összetartóbb, mint sok nem cirkuszos család. A szüleim soha nem utaztak külön, amikor pedig úton vagyunk együtt dolgozunk, együtt próbálunk, együtt töltjük a szabadidőnket. Most már a szüleim nem utaznak, de a nővéremmel, aki kötéltáncos, még mindig együtt utazok. Viszont, ha itthon vagyok, a mai napig a szüleimnél lakom.- Mi a helyzet a saját családdal, férjjel, gyerekekkel?
- Ott még nem tartok, hogy saját családot alapítsak. Úgy érzem, még ráérek, nekem még a cirkusz a fontos, még ez tölti ki a gondolataimat és a napjaimat is.

1. Egy lábzsonglőr élete
2. Maximalizmus és szenvedélyLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés