free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kommersz punkpapa újratöltve

Borsa         Címkék: billyidol, kritika, lemez, punk, újratöltve 0 hozzászólás

Billy Idol, a kommersz punk legnagyobb alakja visszatért, és újfent egy válogatással rukkolt elő. Másnál talán nehezményeznénk ezt a húzást, de Billy boynak örülünk.

Nem különösebben preferáljuk, ha egy előadó szisztematikusan válogatás, Best of és Greatest Hits albumokkal akarja fenntartani az érdeklődést maga iránt. Azonban vannak olyan üdítő kivételek, amikor ezt a legkevésbé sem bánjuk. Bár Billy boy – született: William Michael Albert Broad – nem először süti el a válogatáslemezes újratöltést, de egyrészt van akkora arc, hogy megteheti, másrészt van is miből válogatnia. Ha nem is egy rakásnyi, de egy tucatnyi ütős slágere biztosan van, és erről meg is győződhetünk a legfrissebb, The Very Best Of Billy Idol – Idolize Yourself című album kapcsán.Billy Idol a hetvenes években kezdte a pályát, a punk vonalon igyekezett hírnevet szerezni magának, de a dolog nem nagyon jött be, így leváltotta bandáját - Generation X -, a gitárt mikrofonra cserélte, a lepukkant autentikus punkszerkókat meg feltuningolt rockerre. A nyolcvanas évekre már befutott rocksztár volt, aki még mindig vonzódott a punkhoz, de meglehetősen hallgatóbarát – kommersz - pózból prezentálva azt.Az 1984-ben piacra dobott Rebel Yell album hatalmasat szólt, ezen szerepeltek azok a slágerek, melyeket a mai napig előszeretettel emlegetnek a rockadók, úgy mint a Rebel Yell, az Eyes Without a Face és a Flesh for Fantasy és melyeket akkoriban a legnépszerűbb stadionslágerek közé soroltak.

 

Billy Idol: Rebel Yell

 Idol azonban nem vette komolyan a sikert, vagy még inkább túl komolyan vette, egészen 87-ig nem is jelentkezett új albummal, ez volt a Whiplash Smile. Aztán jött egy válogatás album, egy motorbaleset, egy csillanás a Cradle of Love című számmal – mely a 90-es évek kultikus mozija, a Ford Fairlane kalandjaiban is felcsendült -, a botrányos kritikát kapó ’93-as Cyberpunk lemez a maga furcsán csavarodó technós beütéseivel, a süllyesztő és a hosszú, néma csend.

 

Billy Idol: Cradle of Love

 

 

 

Az ezredforduló viszont új lehetőségeket hozott az immáron átfazonírozott Billynek is; 2001-ben ismét a piacra dobott egy Greatest Hits albumot, mely nagyon is hasonlított az azt megelőző best of-ra; Idol Songs – 11 Of The Best, és amely a mostani The Very Best Of Billy Idol – Idolize Yourself című albumnak is az alapját adja. Helyet kapott rajta a Dancing With Myself, a White Wedding, Sweet Sixteen, Hot In The City, Cath My Fall, Don’t Need A Gun, a már emlegetett Rebel Yell slágerek, a 1990-es Charmed Life sorlemezről a Cradle Of Love és a L.A. Woman – ez egy Doors-feldolgozás-, a Cyberpunk albumról pedig a Shock To The Sytem című szám.

www.rollingstone.com

Újdonság az eddigi Idol-válogatásokhoz képest, hogy a legutolsó tisztességes soralbum, a  2005-ös Devil’s Playgroundról is szemezget, valamint vadonatúj szerzeményeket is tartalmaz; úgy mint a kemény John Wayne, vagy a pörgős New Future Weapon.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, több opció is áll a lelkes zenefogyasztó előtt; vehetünk "szimpla" cd-t, vagy duplát dvd-vel megtoldva. Ezen vizuális igényeiket is kielégíthetik az Idol rajongók, a slágerszámokból ugyanis 13 darab ott pompázik a korongon, a hősidők videoklipjei ezek, a 90-es évek utáni felhozatalból már egy sem került rá a lemezre, így a Shock To The System bizarr-utópikus zűrzavara sem. A videók amúgy önmagukban is kis műremekek, ehhez elég csak a rendezők nevét emlegetni: Julien Temple, David Fincher, David Mallet vagy éppen Tobe Hooper.

 

Billy Idol: Dancing With Myself - Tobe Hooper

 Szóval a posztpunk újhullám kommerszesített vonalán nagyot dobbantó, és azóta már érett felnőttkorba lépő Billy boyt még mindig jólesik hallgatni, és fenntartásokkal nézni is. Ez a dupla válogatás kitűnő anyagot rejt, aki eddig még nem szerelkezett fel Idol best of-val, az most megteheti, akinek viszont megvan az eddigi összes, az ne lepődjön meg a hasonlóságokon, mi szóltunk előre!


Billy Idol: The Very Best Of Billy Idol – Idolize Yourself
Kiadó: Capitol / EMI
Megjelenés: 2008. szeptemberLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés