free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sárgadinnye kompót

Borsa         Címkék: befőtt, íz-i, kompót, recept, sárgadinnye 0 hozzászólás

Borsamunkatárs sejtette, hogy most már nem érdemes sárgadinnyét venni, de azért bevásárolt belőle. Aztán kénytelen volt kompótként elkészíteni, hogy íze is legyen.

Valószínűleg nem sok háztartásban készült még sárgadinnyéből kompót. Annak, hogy mi mégis megpróbáltuk elkészíteni - sikerült is - két oka volt. Az egyik, hogy egyre többen fújják a orrukat, krákognak, beszélnek eldugult légjáratokkal nazálisan, sőt nem kevesen esnek ágynak influenzaszerű tünetekkel. Magyarul, itt a nátha szezon és közismert, hogy betegség, láz esetén nagyon fontos a folyadék bevitel. Márpedig a kompótok leve és a benne lévő gyümölcsök folyadék tartalma segít pótolni a láz és a kór okozta vízvesztést. Arról nem is beszélve, hogy magas cukortartalmuk miatt az általában étvágytalan betegek számára remek, könnyen emészthető energiaforrást jelentenek a kompótok.A másik ok, ami miatt a sárgadinnyével próbálkoztunk az volt, hogy csalódtunk benne. Mármint a sárgadinnyében. Mert az a helyzet, hogy hiába kelletik magukat meglehetősen borsos áron a zöldségesek pultjain, a dinnyeszezon Magyarországon már elmúlt. Úgyhogy az, aki egy csepp nyarat szeretne visszaidézni magának a dinnyeevéssel, az találjon ki valami mást - menjen szaunába, vagy szoláriumba -, ugyanis a jellegzetes sárgadinnye aroma már abszolút hiányzik az ilyentájt kapható gyümölcsökből. Mi is hiába szagolgattuk vásárláskor gondosan a kirakott dinnyék héját, nem sikerült egyiknél sem fellelni azt a semmihez sem hasonlítható, a legvadabb nyarat idéző illatot. Azért próba szerencse alapon megvásároltuk és úgy kellett nekünk, miért nem hittünk az orrunknak?! Volt egy dinnyénk, aminek nem volt íze. Egyáltalán. Így aztán kompótként végezte, mert a szemétbe mégsem dobhattuk. Nem nyerte vissza eredeti ízét, de a citromos-vaníliás ízesítés kifejezetten jót tett neki.

Sokak számára a kompót és a befőtt ugyanaz, holott két különböző ételfélét jelöl a két szó, bár az elkészítésük hasonló. A kompótnak alacsonyabb a cukortartalma, ezért az eltarthatósága erősen korlátozott, valamint hibás gyümölcsből is készülhet - a rossz részek kivágása után. Nem így a befőtt, mert az ugyanis kifejezetten hosszú távra készül, a cukros lében - sőt ott voltaképpen cukorszirupról van szó - való lassú főzés szolgálja a tartósítást. Ennek megfelelően csakis hibátlan gyümölcsből készülhet, mert hiába metszenénk ki a romlott részeket a beindult rothadási folyamat tönkretenné az egész üveg befőttet.Visszatérve a sárgadinnye kompóthoz, ötletünk végül is bevált, nem csak ehetőnek, hanem kifejezetten finomnak bizonyult, egyszer-egyszer érdemes elkészíteni – főleg ha beteg van a családban -, de azért lássuk be, a rendszeres főzéshez kissé talán drága ilyenkor már a sárgadinnye. Augusztusban, amikor megfizethető, meg ki akarná megfőzni az egyik legfinomabb gyümölcsöt?!

Így készül

Egy fél sárgadinnyét kimagozunk, gerezdekre vágjuk és keresztirányú bemetszésekkel apró kockákra szeleteljük. Akinek van karalábévájója, az kis gömböket is farigcsálhat belőle, az sokkal csinosabb, bár egy kicsit sok a gyümölcshús-veszteség. Kis lábosba tesszük, mellé dobunk egy fél rúd hosszában felhasított vaníliát, egy ujjnyi citromhéjat, és két-három evőkanál cukrot, plusz egy csipet sót. Rácsavarjuk még egy fél citrom levét és annyi vízzel eresztjük fel, ami nem nagyon, de ellepi a gyümölcsöt.Kis lángon, lassan főzzük, hiszen nem a puhítás a cél, hanem az, hogy az aromás-édes lé átjárja a dinnyét és a fűszerek íze össze érlelődjön. Úgy húsz perc-fél óra alatt ez meg is történik. Langyosan, hidegen egyaránt finom, de ne keressük a dinnye jellegzetes ízét, hiszen azt úgysem adhatjuk vissza.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés