free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tizenhetedszerre is BÖF

Borsa         Címkék: ajánló, böf, fesztivál, kultúra, ősz 0 hozzászólás

A Budapesti Őszi Fesztiválnak csak a programfüzete fekete-fehér, az idei program színesebb, mint valaha. Hazai és külföldi előadók plázában, az utcán és színházakban.

A BØF, vagyis a Budapesti Őszi Fesztivál a főváros egyik legizgalmasabb őszi színfoltja. Idén már tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre ez az összművészeti szeánsz, ahol nem kevesebb, mint huszonötféle produkció közül válogathat a közönség a rendelkezésre álló tíz nap alatt. Bár az idei fesztiválra jóval kevesebb pénz jutott, ez a programban egyáltalán nem tetten érhető. Kovalik Balázs művészeti vezető nem tagadta, hogy súlyos anyagi gondokkal kellett megküzdeniük, hiszen nem kapták meg az NKA kulturális fesztiválokra szánt támogatását, idehaza pedig még nem divat a jól menő cégek és tehetős magánemberek általi szponzoráció. Az utolsó pillanatban azért mégiscsak összejött egy szép kis összeg - 127 millió -, még ha jóval kevesebb is, mint tavaly - 167 millió -, a lényeg azonban, hogy egy-két program lemondásával ugyan - köztük a világhírű Christoph Marthaler és társulata -, de idén is kinyitotta képzeletbeli kapuit a BØF.

Talán egyedül a programfüzet és a dizájn bús fekete-fehérje emlékeztet valamelyest a pénzhiányra, maga a fesztivál azonban színesebb, mint valaha. Elég csak azt említenünk, hogy a külföldi élvonal színházi és zenei tehetségein kívül hazai nagy nevekkel és a lelkes ifjúsággal is találkozhatunk.

www.placcc.hu

A BØF keretein belül fut a PLACCC 2008 rendezvénysorozat, mely a különleges terek iránti bizarr vonzódásával fogja lenyűgözni a látogatókat. Nemcsak a köztereken előadott színházi produkciók ütnek majd nagyot, hanem olyan épület belsők is színtérként funkcionálnak majd, mint az egykori Pártfőiskola vagy éppen a Mammut 2 bevásárlóközpont kérdéses enteriőrje. Az egyik legkülönösebb előadásnak a brit Blast Theory társulat műfajilag besorolhatatlan Biciklis történetei ígérkezik, ahol a művészek szintén a közterekkel operálnak majd, így a félig spontán produkciónak Budapest is szerves részét képezi majd. Az előadás 14-ig tekinthető meg a Gödör Klubnál.

De szintén az utca lesz a közege a spanyol színházi élet egyik legnagyszerűbb alakjának, Iñaki Matanak is, aki embernagyságú bábra és tolószékre megálmodott fizikai színházával sokkolja majd az utca emberét. A Barreras - Korlátok - című utcaszínházi produkció nem valamiféle perverz esélyegyenlőségi performansz, hanem egy végtelenül humoros, köz- és önironikus darab a társadalmak pszichés és fizikai korlátairól. Köztérként a Blaha és a Nyugati funkcionál majd, az előadás pedig 18-19-én tekinthető meg.

www.port.hu, www.trafo.hu, www.steirischerherbst.at

A 3 hagyományosan kőszínházi darab közül, melyek bekerültek a BØF programjába, a flamand Sanne van Rijn minimalista eszközökkel operáló, egyszemélyes produkciója ígérkezik a legizgalmasabbnak. A műfajilag besorolhatatlan előadás különös térben játszódik, és nem is igazán a színész a főszereplője, hanem a néző. Az Über című munka a Trafó programjában szerepel, 18-án este csíphető el.

A MU Színházban ma és holnap, azaz 13-14-én kerül bemutatásra a Jerk (Faszfej) című élettragédia, avagy bábcirkusz. Giséle Vienne bábprodukciója – Jonathan Capdevielle előadásában – egy brutális mészárlás sztoriját eleveníti meg bábok segítségével és egy szívbemarkoló monológgal kísérve.

Az inkább zenei produkciókra vágyóknak sem kell majd hiányt szenvedniük az idei fesztiválon, hiszen a kortárs komolyzenei élvonalon túl a nemzetközi jazz és könnyűzenei élet is színre lép.

www. trafo.hu, www.bmcrecords.hu

Itt lesz az amerikai Adrian Belew Power Trio, ahol a nagy öreg alapító, Adrian Belew olyan nevekkel is zenélt már együtt, mint Frank Zappa vagy David Bowie. De említhetnénk napjaink legjelentősebb hazai fúvós trióját, akik szintén tiszteletüket teszik a fesztiválon, a Trio Lignum ráadásul pont most ünnepli 10+1. születésnapját is. A rockos csörömpölés 15-én este a Trafóban, míg a szülinapos fúvósok 19-én a Katona József Színházban hallhatóak.

Szinte már hagyományosnak tekinthető, hogy a Nemzetközi Táncfilm Fesztivál is a BØF keretein belül kap helyet – 16-19-ig a megújult Toldi moziban látható -, és természetesen nem lenne teljes a művészeti paletta, ha kiállítás nem szerepelne a programok között. Ebből is rögtön hármat találunk; a legendás, vagy már-már hírhedt Hermann Nitsch A festő inge című tárlata a Galeria White-ban, Árvai György Az időn kívül című kiállítása – AKKU - megvalósult és megvalósulatlan díszlettervekből, és a 2B Galériában pedig egy válogatás tárlatot láthatunk Rig-rigatar címen olyan képzőművészek alkotásaiból, akik nem politikai szempontok szerint, hanem szigorúan esztétikai alapokon közelítettek a cigánysághoz.

www.bof.hu, http://kultura.hu,

Sem unatkozni, sem fázni nem fogunk a most következő BØFös héten, mi csak ízelítőt adtunk a programból, a teljes felhozatal a rendezvény honlapján, a www.bof.hu internetes oldalon olvasható.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés