free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bohócügyi válság

HT         Címkék: bohóc, cirkusz, hímtag, tüntetés, válság 0 hozzászólás

Igaz, hogy bohócok már több száz éve léteznek, de ez még nem jelenti azt, hogy nincs helyük egy modern cirkuszban. Hímtag egy bohóccal beszélt a bohócok válságáról.

A hétvégén egy bohóccal utaztam a vonaton, és beszélgettünk az aktuális bohócügyi válságról. Elmesélte, hogy a cirkuszhívők nagy bánatára úgy tűnik, hogy 2008 a bohócok gyászéve lesz. A múlt heti lázadozásuk max arra volt elég, hogy remek alkalmat adjon arra, hogy az elégedetlenkedők elégedetlenkedjenek, pedig akár ideális beharangozó is lehetett volna az ügyből, még a botrány is reklám alapon, mert remek ötlet, hogy bohócok hívják fel a figyelmet a Fővárosi Nagycirkusz Ritmus Cirkusz című új műsorára. Csak sajnos a bohócok kimaradtak a műsorból.Elmesélte, hogy a bohóc a közönségét mókáival szórakoztató, mulatságos külsejű színész vagy artista, a cirkuszozás pedig a családi szórakozás egyik népszerű formája. Meg, hogy a nevettetésnek évezredes hagyományai vannak, már az ókori görög drámákban is volt komikus szerep, a középkori udvarokban és a rögtönzéses színházakban is voltak udvari bolondok, viszont a cirkuszokban csak pár száz éve bohóckodnak, viszont alap, hogy a modern cirkusz atyja Philip Astley, egy angol szórakoztatóipari vállalkozó, aki 1796-ban úgy döntött, hogy a vásári komédiázás három nagy ágát: a bohózatot, az állatidomítást, és az erő- és ügyességi mutatványokat egységes műsorrá ötvözi. És az is alap, hogy a bohócok fehérre festett arca pedig az 1779-es születésű, de igazán a tizenkilencedik században aktív angol származású Joseph Grimaldihoz köthető.

A bohóc elmesélte, hogy a varieté áldozata lett. Hogy a Fővárosi Nagycirkusz, Közép Európa egyetlen kőcirkusza, ugyan nem váltott profilt, de az aktuális kínálata egy zenés táncos szórakoztató műsor, ahol inkább revüszámokat adnak elő, mint tradicionális cirkuszt, és a műsorban nincsenek bohócok.

www.peopleplayuk.org.uk, http://en.wikipedia.org

Elmondta, hogy az igazgató modernizálásra, korszerűsítésre és új koncepcióra hivatkozott, amikor nem tartott igényt a szolgáltatásaikra. Elmesélte, hogy szerinte a modernizálás, meg a korszerűsödés nem azt jelenti, hogy kimaradnak a bohócok a cirkuszból, hanem azt, hogy a matiné időpontban gyerekelőadást tartanak. Hogy neki még az is belefér, ha a korszerűség jegyében például a Nemzeti Színház nézőterének székeit leselejtezik, hogy vacsorázni is lehessen előadás közben, hogy a Nemzeti Színház pezsgős vacsora helyszín legyen, ahol diszkrét kiszolgálás mellett kulturáltan lehet színházi előadást nézni. Meg, hogy tudja Ő, hogy voltak a Cirkuszban könnyűzenei koncertek is, de mégsem lett egy zenés-táncos szórakozóhely, és akkor sem történt profilváltás, amikor tévéműsorokat rögzítettek az épület falai között. Meg, hogy Őt nem zavarja, hogy a Cirkusz épületében megjelent a varieté, mert az épület kihasználtságába tökéletesen belefér, hogy például este nyolctól is pörögjön a ház.

Sőt ebben a rohanó világban nem ártana, ha vacsorázós helyé fejlesztenék, és, hogy felőle az esti előadáson lehet tánc-, és énekszámokból, vidám jelenetekből összeállított változatos műsor a cirkusz épületében. Azt is megérti, ha a bohócszámok nem illenek bele ezekbe az esti műsorokba, de ennek ellenére, akkor meg legyenek gyerekelőadások, ahol bohóckodhatnak, mert mindenki tudja, hogy a varieté nem délutáni műfaj, mert a varieté esti program. És, hogy hülyeség az, ha matiné időpontban felnőtt darabot játszik a hely.Mindenki tudja, hogy a matiné azt jelenti, hogy délelőtti előadás, meg azt is, hogy egy gyerekműsor ideális kezdési időpontja 11 és vagy 15 óra, ezért például a Ritmus Cirkusz című produkció kezdődhetne este nyolckor.

A bohóc elmesélte, hogy nem csak a bohócokra jár rá a rúd. A magyar cirkuszművészet első Arany Bohóc-díjasa idén januárban a Monte Carlo-i cirkuszfesztiválon gyűjtötte be az elismerést, amit magyar artista először kapott meg, és a kitüntetést maga II. Albert herceg adta át. Nagy ügy. Viszont hippoterápia ide, lovas nemzet oda, és a manézs Oscar sem számít, az idei Arany Bohóc-díjas Richter Flórián, a Magyar Nemzeti Cirkusz lóidomárjának és akrobatájának a produkcióját nem lehetett látni a Nagycirkuszban.

www.nakedclowncalendar.com

A bohóc elmesélte, hogy tizenkettő bohócnak van artistaképzős papírja hazánkban, ami éppen a megfelelő szám ahhoz, hogy kiadjanak egy olyan 2009-es meztelen bohócos falinaptárt, mint az amerikai kollégáik, és, hogy szerinte modernizáció ide vagy oda, de igazán lehetnének gyerekelőadások a Fővárosi Nagycirkusz épületében.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés