free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dizájncsata magyar győzelemmel

Borsa         Címkék: csata, dizájn, dizájnhét, formatervezés, tárgy 0 hozzászólás

Végigböngésztük a dizájnhetet, és láttunk sok jó külföldi ötletet, de állíthatjuk, hogy a magyar dizájn sem maradt alul. Mérsékelten elfogult beszámoló következik.

Az idei Design7 központi témája a párbeszéd volt, melyhez kapcsolódóan több mint ötven különböző programot - kiállítást, divatbemutatót, kerekasztalbeszélgetést és dizájntúrát - szerveztek a fesztivál rendezői. A legjobb kiállításokat a VAM Design Centerben találtuk, ahol amellett, hogy beleszerettünk több tucat bútorba, megnyugtatóan konstatáltuk azt is, hogy dizájntéren kicsit sem vagyunk lemaradva Európától. 

A tíznapos dizájnszeánsz egyik legizgalmasabb programja az Italian Design on Tour (I.DoT) utazókiállítás volt, amely New York, London és Sanghaj után Közép-Európában először Budapesten mutatkozott be. Az olasz sztárdizájnerek és kortárs formatervezők munkáinak gyűjteményét a világ legnevesebb design-intézmények szakemberei állították össze, így a közel száz bútordarab teljesen lefedi az olasz formatervezés elmúlt ötven évét. Olyan kortárs termékeket láttunk, melyek nagy kedvenceinkhez, a mindig aktuális klasszikus darabok vonalaihoz és formáihoz nyúlnak vissza, azokból merítenek inspirációt. A kiállítás érdekessége, hogy a kiállított tárgyak egyúttal egy-egy olasz gyártó akár Magyarországon is megvásárolható termékei.

A kereskedelmi forgalomban is kapható bútorokat korszakok szerint csoportosították, kedvenc darabjaink a hatvanas évek - sőt, talán az elmúlt évszázad - egyik legzseniálisabb formaterve, az Arco lámpa(kép1) körül csoportosultak. Az Arco lámpát, a huszonegyedik századi reklámok, reklámfotók és stílusos otthonok elengedhetetlen kellékét ma már több budapesti dizájnboltban is be lehet szerezni, csakúgy, mint az általa ihletett bútorokat. Megszületésekor űrkorszak lázban égtek a formatervezők, pedig az ember akkoriban épphogy csak kikukkantott a föld légköréből.Az első űrutazás és az azt követő események mindenesetre új korszakot nyitottak a dizájntörténelemben: látványos, meghökkentő színek, műanyag berendezési tárgyak, forradalmi és futurisztikus koncepciók születtek, amelyek egy új, mindentől független életstílus tartozékai voltak. A Hemmy csillár(kép2), a Super Sassi(kép3) kanapé vagy a Bruco fotel(kép4) és az őket körülvevő tárgyak egytől-egyig méltó követői az irányzatnak. Persze találtunk gyönyörű darabokat a hetvenes évekhez, a pop art születéséhez rendelt bútorok között is, itt akadtunk rá az albérlők álmára, a hungarocell könyvespolcra(kép5), a világ legkényelmesebb óriáspuffjára(kép6) és a meglehetősen hippis csupa virág szőnyegre(kép7) is.Megnyugtató, hogy a nyolcvanas évek megrökönyödést kiváltó látványosan színes bútorai nem haltak ki a női hónaljszőrrel együtt, sőt, a huszonegyedik században is képesek újjászületni, erre bizonyíték az általunk kissé nehezen befogadható kortárs Symbol fotel(kép8) is.

A történelem, na és a kiállítás fonalát valahol a kilencvenes éveknél, pontosabban, Philippe Starck ma már klasszikusnak számító narancsfacsarója(kép9) mellett veszítettük el, amivel a városi legendák szerint gyorsabban lehet narancsot facsarni, mint az ugyanerre a célra gyártott elektromos eszközökkel.A facsaró közelében beleszerettünk néhány csaptelepbe(kép10 és 12), aztán közvetlenül utána még a Dondolo hintaszékbe is(kép11), megcsodáltunk egy mindent vivő teáskannát, és jó pár örökzöld széket is, majd jobbnak láttuk, ha inkább egy szinttel lejjebb megyünk, és elmélyülünk a közép-kelet európai formatervezésben, mielőtt még több dologgal egészítenénk ki a Mikulásnak szánt listát.

1. Dizájncsata magyar győzelemmel
2. Ovis étkészlet, lapított teáskannaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés