free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alter köretek

Ízbolygó         Címkék: alter, bulgur, ízbolygó, íz-i, köret 1 hozzászólás

A magyar konyhákban a köret szó a mai napig egyet jelent a krumplival, vagy a rizzsel. Ízbolygó szélesíti gasztronómiai látókörünket. Bulgur, három változatban.

Garnírung fronton már jó ideje kitörtem a sült krumpli-rizs fogáságából, de tudom, hogy a hazai konyhákban alapvetően e kétfajta (a salátákkal három) alapanyagból készült köret szerepel leginkább az asztalokon. Jó, azt elismerem, hogy a mai napig emlegetem a múlt ködében elveszett "szeplős krumplit", ami a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan körete volt, a tejfölös uborka salátával egyetemben. A szeplősség oka az volt, hogy először a rántott hús készült el, majd pedig a sült krumpli, ami a húsról leváló prézlimorzsákat szerencsésen magára kapta, így szeplős lett…

Remélhetőleg a közeljövőben széles körben tapasztalható majd az előretörés alter-köret fronton. Egyelőre két dolog népszérűsödik nagyon ebben a kategóriában:  a bulgur és a kuszkusz. Első körben a bulgurról szólnék:



A bulgur más néven búzatöret már kis hazánkban sem számít kuriózumnak. Nem csak bioboltokban, hanem sok közértben is kapható. A még éretlen vagy az előzőleg lehántolt teljes magokat meggőzölik, szárítják, majd darabokra törik. Ha köretet akarunk készíteni belőle, jóformán alig kell főzni, elég csak leforrázni vízzel.

Készíthetünk belőle mindenféle salátát, garnírungot, tényleg csak a fantáziánk szabhat korlátokat benne. Gondolatindítónak íme a bulgur háromféleképpen.

Cukkinis-kápiás bulgur

Hozzávalók

2 dl bulgur, 1 hagyma, 3 salátacukkini, 2 kápia paprika,
1,5 dl tejszín, fél citrom leve, só, frissen őrölt bors

 


A bulgurt két és félszeres mennyiségű sós vízben roppanósra főzöm. A cukkinit megmosom, lereszelem a nagy lyukú sajtreszelőn. A hagymát megpucolom és apróra vágom. Kevés olívaolajon megfonnyasztom, majd hozzáadom a reszelt cukkinit, sózom, borsozom és együtt párolom őket. Amikor a cukkini is megpuhult, beleöntöm a tejszínt, összeforralom. Citromlével savanyítok rajta. A kápia paprikákat vékonyra kockázom, majd a cukkinit összeforgatom a bulgurral és ehhez adom a paprikát. Langyosan tálalom.

Fenyőmagos-cukkinis bulgur

Hozzávalók

2 dl bulgur, 3 salátacukkini, 5 dkg fenyőmag,
1 lime leve, 3 evőkanál zöld pesto, 2 evőkanál olívaolaj,
só, frissen őrölt bors




A bulgurt két és félszeres mennyiségű sós vízben roppanósra főzöm. A cukkinit megmosom, lereszelem a nagy lyukú sajtreszelőn, megszórom sóval, borssal és a lime levével összekeverem. Ha kihűlt a bulgur összekeverem őket. Hozzáadom a pestót és a fenyőmagot és meglocsolom az olívaolajjal.

Tabbouleh (tabulé)

Hozzávalók


3/4 bögre bulgur, 1 nagy csokor (de tényleg nagy legyen!) petrezselyem finomra aprítva, 10 levél menta finomra aprítva,
6 újhagyma, 8-10 koktélparadicsom, 2 egész citrom leve,
4 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors




Az elejét már mindenki tudja: a bulgurt két és félszeres mennyiségű sós vízben roppanósra főzöm. A paradicsomot, a hagymát apróra vágom és a bulgurhoz adom. Majd belekeverem a zöldfűszereket, az olívaolajat, a citromok levét illetve sózom, borsozom. Hűtve tálalom.
 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés