free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legfőbb karakter archetípus

Borsa         Címkék: archetípus, karakter, legfőbb, lista, öt 2 hozzászólás

Az összetettebb sztorikban a karakterek is összetettek, de sok történetben találkozunk könnyen körülhatárolható figurákkal. Ötös lista: karakter archetípusok.

Ha egy könyvet olvasunk, vagy egy filmet nézünk, akkor akaratlanul is tipizáljuk a szereplőket, ez persze nem véletlen, hiszen így alkották meg őket. A klasszikus, meseszerű, vagy mitikus sztorik a mai napig ragaszkodnak a színtiszta és első ránézésre megítélhető archetípusokhoz. Ezek egy bonyolultabb sztoriban - bizonyos szabályok szerint - keveredhetnek is, de például az egyszerűbb akciófilmek forgatókönyvírói a mai napig a nyers alapkarakterekkel dolgoznak, mert ezek már a kollektív tudatba ivódtak, és készség szinten ismerjük fel őket. Azonban nem árt, ha tudatosítunk, ráadásul ezeknek az alapkaraktereknek hangzatos neveik is vannak; listánk következik az öt legfőbb karakterarchetípusról, a könnyebb érthetőség kedvéért egy konkrét példán át - esetünkben ez a Csillagok háborúja mítosz - szemléltetve.

 

Antagonist

Antagonist vagyis a főgonosz karakter, ő az, aki a főhős legnagyobb ellenlábasa, és a történet mozgatórugója, hiszen ha nem állja útját senki a főhősnek, akkor ugye sztori sincsen. Antagonistból minden történetben csak egy darab lehet, és minden cselekedetében és tulajdonságában ellentéte a főhősnek, a Protagonistnak. Példánk esetében az Antagonist nem más, mint a csuklyás uralkodó, a birodalmi erők feje.
Contagonist

A Contagonist az egyik legizgalmasabb karakter, ő is a negatív – stílszerűen a sötét – oldalon áll, az Antagonist jobbkeze, ő a cselekvő gonosz, míg megbízója többnyire csak a szellemi fronton teljesít. Azonban nem üres karakter, és csupán végrehajtó hatalom, saját, jól körülhatárolható célok is vezérlik, képes önálló döntést is hozni, és képes a jellemfejlődésre is. A Star Wars sztoriban ő a hörgő nagyúr, Darth Vader, aki ugye múltját is kutatja népirtó hadjáratai közben és kísértő erő az ifjú Skywalker számára.


Guardian

A bölcs, a tanító, az ész, a tapasztalat és a védőangyal egyben, ő a Protagonist legfőbb támasza és tanítója, és egyben a Contagonist legfőbb ellensége. Mert ahogyan a Protagonist és az Antagonist ellentétes drámai párt alkotnak, úgy a Guradian és a Contagonist is ugyanezt teszi. Ráadásul a Guradian szerepe csak egy ideig tart a sztoriban, hiszen miután átadta tudását a főhősnek, karaktere feleslegessé válik, vagy még inkább törvényszerűen pusztulnia kell. Esetünkben ő ugye Obi-Wan Kenobi, de ne feledjük, hogy a tipikus akciókban is mindig kinyírják az idősebb "józsarukat".


Protagonist

Igen, ő az abszolút sztár, a főhős, a legkisebb királyfi, aki elindul szerencsét próbálni. Miatta izguljuk végig a sztorit, ő az, aki igazi tejfölösszájúból érett és erős karakterré cseperedik, és hozzá köthető majd minden másik altípus. Pont a szemünk előtt zajló fejlődése miatt lesz annyira ellenállhatatlanul szimpatikus, példamesénkben ő Luke, a szöszke, pizsamagatyás ifjúból szúrós szemű Jedi lovaggá érett valódi férfi.
Sidekick és Skeptic

Picit csaltunk, mert ez így valójában nem 5 hanem 6 archetípus, de ez az utolsó példának fölhozott kettő szinte egy síkon mozog, és nyugodt szívvel egy kalap alá vehető. A Sidekick a támogató, hívő karakter, míg a Skeptic a hitetlen és szkeptikus figura. Mindketten a Protagonist vonzáskörzetéből kerülnek ki, és többnyire csak színesítik a sztorit, tényleges beleszólásuk nincs az események folyásába. Tökéletes Sidekickek például a robotok; R2D2, C3PO, míg a másik oldalon Han Solo az, aki epés beszólásaival állandóan megkérdőjelezi az akció sikerességét.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés