free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 mag nassoláshoz

Borsa         Címkék: kesudió, lista, mag, mogyoró, öt 1 hozzászólás

Az összes életmód tanács között megtaláljuk az egyél sok magot! felszólítást. Mi most összeszedtünk a leghasznosabb infókat a szerintünk legjobb magokról. Csak natúran.

Az olajos magvak fogyasztására való buzdítást gyakorlatilag az összes életmód tanács között megtaláljuk. Hivatkoznak magas növényi fehérje tartalmukra, könnyen bomló, egészséges olajaikra és a bennük található nyomelemekre. És ez mind igaz is. Érdemes azonban szem előtt tartanunk, hogy a sok dicsérő szó a nem sózott magvakra vonatkozik. A sóban hempergetés ugyanis legalább annyira káros, mint amilyen jó hatással bírnak egyébként a magok. Egy átlagos méretű zacskónyi mogyoró NaCl tartalma ugyanis körülbelül egy evőkanálnyi; képzeljük el, hogy annyi idő alatt, míg egy csomag mogyoró elfogy, elnyalogatunk egy nagy kanálnyi konyhasót. Ugye hogy undorító? A testet károsító hatásairól már ne is beszéljünk. A rengeteg só vizet von el, szárítja a szervezetet; károsítja a vesét; hosszú távon magas vérnyomást okoz; kimarja a száj és az ajak nyálkahártyáját, utat engedve mindenféle kórokozóknak. Tehát, ha magok, akkor csak natúran!

 

Bár itt sem árt tudni, hogy az olajos magvak nehezen emészthetőek, akinek epe vagy gyomor problémái vannak, ne csodálkozzon, ha már pár szem mogyorótól, vagy mandulától felpuffad. Mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogy mekkora mennyiséget bír el az emésztő rendszere probléma nélkül. Szólunk, hogy van, akinek semennyit sem. Emellett kegyetlenül hizlalnak, úgyhogy csak ésszel és csínján a ropogtatással! És még valami, ami fontos. Bár tényleg tele vannak vitaminnal, nyomelemmel, a legerősebb allergének közé tartoznak. Kisgyerekeket legalább három éves korukig ne kínáljunk olajos magokkal, darálva sem! Ha valaki torokkaparást, csalánkiütést észlel magán, az többet ne próbálkozzon, mert előfordulhat, hogy egyszer csak heves és életveszélyes allergiás reakciót produkál. Aki már tudja, hogy a szervezete túlérzékeny ezekre az ételekre, az  mindig vizsgálja meg a csokoládék, gyári sütemények és kekszek csomagolását, mert előfordulhat, hogy „nyomokban mogyorót tartalmaz”.

Akinek nem vettük el a kedvét a rágcsálástól, annak íme egy ötös lista a legjobb magokról.

 

 

Paradió

Brazildiónak is hívják, ezt a furcsa formájú magot, amit  Pará brazíliai államból szállítanak a világ minden tájára. Fája az Amazonas-medencében őshonos, azon kívül csak Guayana őserdeiben fordul elő.  Kultúrtermesztése nem sikerült, csak vadon lévő állományból szüretelik – pontosabban szedik fel a földről a magokat. Virágzás után 15 hónappal potyog a fa elszáradt termése, ilyenkor gyűjtik, és bontják ki a magokat, elsősorban az indiánok... Nagyon magas fehérje és olaj tartalma van, szelénből pedig már egy szem is fedezi egy felnőtt ember napi szükségletét. Olajtartalma gyorsan avasodik, úgyhogy ne vásároljunk be nagyobb készletet, mert ránk romlik, mindig csak annyi legyen otthon, amit egy-két hét alatt elfogyasztunk. Íze, mintha a kókusz és a mandula keveréke lenne, az ára pedig nem kétfillér.


Kesudió

Sokan hiszik, hogy a kesualma magja, pedig nem, mert a dió a termés maga és amin csüng, még eredeti állapotában a fán, a piros körtéhez hasonló, lédús képződmény pedig áltermés. Pörköléssel bontják ki a csonthéjból a nyersen mérgező olajjal bevont diót, ami így előkészítve és külső olaja elpárolgása után már fogyasztható, puha, édeskés mag. Nagyon tápláló, 45%-a olaj, 20%-a fehérje. Dél-Amerikában, Közép-Afrikában és Kelet-Ázsiában honos a kesu fa, ami a mangó közeli rokona. Ezeken a részeken változatosan használják a diót és az áltermést is. Magas B vitamin és magnézium tartalma miatt a dió pompás idegnyugtató hatással bír, stresszes időszakban érdemes rágcsálni. 

 

 

Törökmogyoró

Ha valaki nem tudná hirtelen beazonosítani, ez van a piros csomagolású csokiban. A mai napig Törökországban terem belőle a legtöbb, de egész Dél-kelet Európában, a Kaukázusban, illetve Kis-Ázsiában honos. Fája remek árnyékot ad és nem is túl igényes, ezért sok közterületen megtalálható; érdemes gyerekekkel körülnézni így október táján parkokban, játszótereken, amikor hullani kezdenek a szőrős kis kupacsok, amiből kifejthetjük a mogyoró szemeket. Nagyon jelentős a vas, foszfor, kálium tartalma, valamint gazdag B és E vitamin forrás. Terhes anyukáknak napi pár szem törökmogyoró nagyon hasznos a természetes magzatvédelemhez.


Pisztácia

Amikor eszünkbe jutnak a zöldes kis magok, amiket a kökemény, körömsértő csonthéjból bontunk ki, akkor a valódi, vagy mediterrán pisztáciára gondolunk. Pisztáciából ugyanis számtalan féle létezik, de ez az egyetlen, ami csemegeként szóba jöhet, az összes többi fajtát inkább a gyógyszeriparban, vegyiparban és az élelmiszeripar bizonyos területein hasznosítják. A mogyoróhoz hasonlóan nagyon magas a vas és kálium tartalma, egyéb vitaminokat és nyomelemeket nem tartalmaz számottevő mennyiségben. Ha héjastul vásároljuk – ami célszerű, mert így tovább eltartható – mindig vizsgáljuk meg, hogy mennyire vannak kinyílva a szemek. Minél jobban nyitott ugyanis a héj, annál érettebb állapotban szüretelték és ezért zamatosabb is.

 


Mandula

A világ egyik legrégebben hasznosított olajos magva, aminek legközelebbi rokona a termesztett növények közül botanikailag az őszibarack. Igen, az őszibarack, rákerestünk, utánamentünk és igen. Nem a sárgabarack. (Gondoljunk csak bele, hogy a barackmag belsejében megbúvó bél mennyire hasonlít a mandulára) Magyarországon meleg, napos, szubmediterrán hatású domboldalakon terem, elsősorban Baranyában, a Balaton felvidéken, Buda egyes részein. A mandulatej, ami a mandula őrlemény préselése útján keletkezik, a kozmetikai ipar egyik fontos alapanyaga. Olaja magas E vitamin tartalma miatt remek bőrtápláló, bőrpuhító, minden bőrtípusra használható, de meglehetősen drága. Magas vas, kalcium, kálium, magnézium, valamint P-vitamin tartalma van. Mandulából készül a valódi marcipán is, ha szeretnénk megkóstolni a valódi marcipánt soha se higgyünk a zöld színnek, az igazi ugyanis drappos-fehér, pont, mint a mandula.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés