free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kizöldült magyar dizájn

Borsa         Címkék: design, dizájn, formatervezésidíj, gála, tárgy 0 hozzászólás

A Formatervezési Díj kiosztó ünnepségén büszkén nézegettük a hazai fiatalok munkáit. A felhozatal fejlődik, viszont a teremnénik semmit sem változtak.

Fiatal formatervezők, kosztümös asszonyságok, öltönyös urak és műkereskedőnek öltözött kultúrsznobok lepték el Budapest egyik legszebb szecessziós palotájának impozáns auláját kedden este. A hazai formatervezés és alkalmazott dizájn legnagyobb ünnepére készülődött a színes forgatag. Hatalmas étel- és italválaszték, állófogadás és kiállítás megnyitó várta a vendégeket, az est fénypontjaként pedig átadták a Magyar Formatervezési Díjat, a szakma legrangosabb elismerését.


Mielőtt bemutatnánk a legötletesebbnek bizonyult tárgycsodákat, muszáj rövid kitérőt tennünk. Az Iparművészeti Múzeum ugyanis amilyen fantasztikus külső adottságokkal rendelkezik, olyan korhadó monstrumnak bizonyult belülről. No persze nem az enteriőrökre gondolunk: az impozáns csarnokban zajló ünnepség közben a múzeum saját alkalmazottjai valóságos közelharcokat vívtak a kiállítás és díjátadó szervezőivel. Nem győztünk csodálkozni, amikor a szomszéd teremben berendezett Taste MoMEnts - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem dizájnkiállítása előtt marcona teremőrökbe botlottunk, akik a Múzeumi Rendszabályokra hivatkozva állták el utunkat a MÁSIK kiállítás előtt. Aki Formadíjra jött, ne akarjon itt összevissza mászkálni - szólhatott az ukáz, amit a biztonsági őrök és teremnénik maradéktalanul betartottak.

Majdnem úgy éreztük magunkat, mint egy kordon mögé zárt ellentüntető, különösen mikor interjúalanyunkkal, Várhelyi Judittal, a Magyar Formatervezési Tanács főtanácsosával együtt penderítettek ki bennünket egy alkalmatlannak bizonyuló szegletből, mely - mint megtudtuk - már nem tartozott a díjátadó területéhez. Nem volt tehát egyszerű a lényegre koncentrálnunk, pedig a díjazottak munkái igazán érdekesnek bizonyultak. Várhelyi Judittól megtudtuk, hogy ez alkalommal komoly változást tapasztalt a zsűri, a 2008-as dizájntárgyak nem követik az előző években megszokott trendeket, felnőttebb, érettebb lett a felhozatal. A tavalyi megmérettetéshez hasonlóan idén is nagyjából 200 tárgyat bírált el a dizájntanács, melyek között kimondottan magas volt a környezetbarát, zöld termékkoncepciók száma. A "green" dizájn tehát megérkezett Magyarországra is.


Az egyik első díjat elnyert tervező, Lenkei Balázs kerti zuhanyzója például kizárólag napenergiával melegíti a vizet(kép1). Balázs szerint egy kert, egy darab természet nélkül nem élet az élet. A szabad levegő és a víz által sugallt szabadságérzés gondolatát szőtte bele a "Napkorong"-ba is, amikor a vízmelegítő bordáit alakította ki. A plasztikát ugyanis az Adriai-parti kerek kavicsok ihlették. Ha azt gondolja valaki, hogy a tengerparti fövenyhez hasonlóan tűzforróra melegszik a lábunk alatt a fekete tálca, megnyugtatjuk: téved, ugyanis kb. 40-45 fokos lesz maximum a "Napkorong", és így nem égeti a talpunkat.A másik legkiemelkedőbb környezetbarát formaterv egy különleges szélerőmű, Nyilas Kálmán munkája(kép2). A futurisztikus energiaforrás erőssége a formaterv, lényege pedig az emberekre gyakorolt hatás: "A járókelők megállnak a szélkerék előtt és elgondolkodnak kicsit, mi is az a szélenergia és miért is nem ismerjük jobban, milyen lehetőségek vannak ebben a megújuló energiaforrásban, miért nem használjuk" - vallja Kálmán. A terv valóban nagy hatással volt a megjelentekre. Ez volt az a díjazott pályamunka, ami a legtöbb tekintetet vonzotta, sokan nem is tudták, mit bámulnak, mégis megálltak egy pillanatra a különleges propeller előtt. A szélkerék ráadásul mobil, így bárhol - akár egy lakókocsiban is - használhatjuk áramforrásként.


A zöld tárgyak azonban nemcsak megújuló energiaforrásként, vagy alternatív hőforrásokat hasznosító eszközként jelentek meg. Az egyik igazi közönség kedvenc egy furcsa, egykerekű roller(kép3), a Gauskerék volt, ami egy lábbal hajtható sporteszköz, Gőczey András és Ungár Soma megvalósult ötlete. A furcsa monocikli hajtásához nem kellenek akrobatikus képességek, nagyjából elég, ha valaki használt már rollert és biciklit életében, tudni fogja, mihez kezdjen a hajtánnyal. A kiállításon két narancsszín pólót viselő kiskamasz be is mutatta a kerék használatát a gyakorlatban: meglepő fürgeséggel szlalomoztak a töltött húst faló urak és rozébort kortyoló hölgyek között.

 

A kiállítás egyik legérdekesebb darabja szintén környezetbarát modell volt. Sass Tivadar Viktor a Mercedes-Benz számára készített különleges kétéltű járgányt, egy csónak forma kocsit, mely alkalmas a vízi és a szárazföldi közlekedésre is(kép4). Kalandtúrázóknak, extrém kirándulóknak ideális, sosem lehet tudni, mikor jön egy vízesés, vagy egy hegyi folyó híd nélkül, ahol akár életet is menthet a járműcsoda.  A tervező úgy konstruálta meg a járművet, hogy a kerekeket megnövelte és a futófelületet elkeskenyítette, így azok a vízen hajószárnyként funkcionálnak. Épp mint egy James Bond filmben!

 

 

Érdekes volt még a Magyar Szabadalmi Hivatal különdíját elnyert dizájnmotor, ami első blikkre úgy nézett ki, mint egy márkás KTM crossmoci(kép5), pedig a tervező Biczó Levente a Danuvia magyar gyártó számára készítette a prototípust. Ha lenne ipar, ha lenne pénz a megvalósításra, nem maradna alul egyik hazai márka sem a nemzetközi versenyben – állapítottuk meg ismét. Várhelyi Judit főtanácsos asszony megerősített bennünket. Mint elmondta, idén különösen odafigyelnek arra, hogy a cégeket, a gyártókat is megszólaltassák, rávegyék a kommunikációra, az együtt gondolkodásra. Egy-egy formaterv ugyanis önmagában nem sokat ér, arra vár, hogy a futószalagra kerüljön. A mai dizájnerek egyre kevésbé hajlandóak alkalmazkodni a hazai viszonyokhoz, néhányan maguk intézik a kis szériás gyártást - Kínában.

 

 

Várhelyi Judit rámutatott arra, hogy egy .com végződésű, angol nyelvű weboldal, és portfólió éppen elég ahhoz, hogy egy ügyes tervező felhívja munkáira a nemzetközi szakma figyelmét anélkül, hogy bárki tudná: magyar dizájnerről van szó. Már nem kell a különféle szervezetek és grémiumok segítsége, a dizájner magától is képes menedzselni munkáit – ehhez elégnek bizonyul az internet teremtette nyilvánosság. Ez a másik fontos változás a hazai szemléletben. Míg korábban sokan a magyar motívumokat, a matyóhímzést és a tulipános vonalakat komponálták a modern tervekbe - így adva egzotikus megjelenést a tárgyaknak, ma már senkit sem érdekel, hogy egy formabontó ötlet szerzője magyar, lengyel, szlovák, vagy éppen ausztrál dizájner. Egyre nagyobb értéke van a nettó minőségnek, és ez segíti a hazai fiatalokat akkor is, ha nem magyarként, hanem egyszerűen remek tervezőként kerülnek nemzetközi reflektorfénybe.

 

A Formatervezési Díj kiosztó ünnepségén mindenesetre büszkén nézegettük a hazai fiatalok munkáit. Az új tárgyak mellett egy történeti mini kiállításon az utóbbi évek legsikeresebb ötleteit is láthattuk, ezekről korábban írtunk már a Borsán. Feltűnt a BMW tanulmányautó, a magyar tevezésű luxus-irodaszék, a jégvitorlás és népszerű társaik. Azért mégis vannak előnyei a globális kultúrának. A mai tervezők olyan lehetőségekhez jutnak, melyekhez elődeik aligha. Drukkolunk nekik.   LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés