free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vasgyúrás Rezsővel

Borsa         Címkék: aerobik, hotiron, púder, tatarek, test 0 hozzászólás

A Hot Iron is csak egy aerobik, de állítólag hatékonyabb minden más válfajánál. Kipróbáltuk, elfáradtunk. Nem lettünk függők, de ez nem Tatarek Rezső hibája.

Aki most látná Borsamunkatársat, amint ezt a cikket írja, azt gondolná, hogy nem végez különösebb izommunkát, hiszen csak ül és a billentyűzetet nyomkodja. Pedig Borsamukatárs elégedetten mosolyog nem létező bajsza alatt, mert tudja, hogy ő bizony egy ültő helyében is zsírt éget. Mert előző nap Hot Iron órán vett részt, és megtanulta, hogy ez az edzésforma azért is annyira jó, mert ellenben másféle aerobikokkal és edzésekkel, ahol egyáltalán nem, vagy csak rövid ideig érvényesül  az utóégető hatás, a Hot Ironnál 23-25 órán keresztül is eltart. Borsamunkatársnak eddig fogalma sem volt arról, hogy létezik olyan, hogy utóégetés, de nem ez volt az egyetlen újdonság, amivel találkozott a Gold Centerben a sajtó számára Tatarek Rezső által tartott Hot Iron bemutató órán. Színes, (izzadság)szagos beszámoló következik.

 

Mivel - a többi sajtós kollégával szemben - Borsamunkatárs és Borsafotós idejekorán érkeztek a helyszínre, bőven volt alkalmuk körülszimatolni a fitnesz nagyüzemben. Borsamunkatárs rögtön megállapította, hogy lemaradt a fejlődésben. Nem is tudta, hogy a fitnesztermekben beköszöntött az űrkorszak. Ezért szerencsétlenkedett is egy sort a gumiból készült, játékkarórának látszó tárggyal, amiről kiderült, hogy tulajdonképpen titkos kóddal ellátott öltözőszekrény-kulcs. Viszont miközben magára öltötte fitnesz cuccát, fellélegzett, van, ami nem változik: az öltözőkben mindig büdös van.


Ezt követően körbevezették a többszintes komplexumban, megmutatva hányféleképp éghet itt a zsír. Tagadhatatlan, hogy - bár a szervezés szakaszában történt levélváltások és telefonos egyeztetések dacára Borsamunkatárs neve nem szerepelt a bejelentkezettek listáján, és amúgy is végig azt hitték, hogy a Bors újságtól érkezett - nagyon kedves fogadtatásban részesült, de kezdte azt érezni, hogy most már jöhetne a lényeg, vagyis a HOT Iron.

Félórás magányos várakozás után - mert a "hotájronozni" vágyó sajtós tömegek még sehol nem voltak - végre belibbent a terembe maga az edzősztár, Tatarek Rezső, Hot Iron szaktekintély, az egyetlen, aki hazánkban Hot Iron trénereket képezhet ki. Borsamunkatárs, aki nem igazán vette ki részét Jane Fonda örökségéből, mondhatni totál aerobikanalfabéta, sosem hallott még Rezsőről, így kerek szemekkel figyelte a halál laza "készüljetek a halálotokra" stílusban előadott bemutatkozását, és az őt ismerő jelenlévők iránta tanúsított rajongását.( "Isszuk a szavaidat Rezső!")

Szerencsére azonban mire zakóját atlétára cserélte, és elkezdte tartani az órát, az akkor már csaknem tucatnyira duzzadt újságíróbandának, levedlette a jópofizó fitneszfasiszta robotember fazont és teljesen normális emberként kezdett viselkedni. Sőt, az is kiderült róla, hogy őt bizony jobban érdekli, hogy egy nő mennyire elégedett magával - akármennyire duci is -, mint, hogy hány centis a dereka.Majd elmesélte, hogy, amikor két éve Németországban megismerkedett a Hot Ironnal, ledöbbent, hogy ilyen jól felépített mozgásrendszerrel még nem találkozott. Ott egyébként már tíz éve dívik ez a sportfajta, és állítólag minden mást lesöpört már, mert annyival hatékonyabb, mint más edzések. Kiderült, a Hot Iron egy súlyzós edzés, amit a kondizással ellentétben nagy csoportokban és zenére hajtanak végre. A súlyzótárcsákat egy hosszú rúdra mindenki aszerint pakolja fel, hogy mennyit bír. A Hot Ironnak nehézség szerint négy fokozata van, de aki végigért mind a négyen, az kezdheti elölről az elsőtől, csak nehezítettebb formában.

Az ismétlés nemcsak egy-egy óra felépítésén belül, de az egész rendszerben kulcsfontosságú. Ugyanazon a szinten három hónapon keresztül dolgozik az ember, ezután egy szinttel feljebb léphet, amiben a gyakorlatok nagyon hasonlóak, mint a korábbi szinten, csak egy picivel nehezítettebbek. Aki még soha nem járt Hot Iron órán nem vehet részt magasabb fokozaton, csakis az egyesen. A fokozatosság megakadályozza, hogy a test túlzott sokknak legyen kitéve, de a terhelés folyamatos növelése miatt nem is szokik hozzá a megterheléshez, így mindig tud fejlődni.Mindez szimpatikusnak és tényleg átgondoltnak tűnik, hisz az izmok fokozatos és lassú felépítéséről van szó. Egy olyan mozgásformáról, ami nem ígér pár héten belül eredményeket, viszont hosszú távon garantálja azt. De azért nyilván üzletnek sem rossz, bevonzani az embereket egyes fokozaton, elhinteni nekik, hogy ez csak úgy működik, ha mostantól hónapokon keresztül heti kétszer eljönnek, és, hogy a cél a négyszer három hónap múlva elérhető hiperszuper fokozat. Az, hogy ilyen hosszú periódusokkal és szintezett csoportokkal dolgoznak hozza magával a Hot Iron másik egyedinek mondott jellegzetességét: a falkaszellem kialakulását - ami szerintünk  minden tömegben végzett mozgásnál létezik.

Rezső viszont elmondta, hogy, amikor hónapokon keresztül ugyanazok az emberek edzenek egymás mellett, óhatatlanul rivalizálni kezdenek egymással. Ha az egyik egyel nehezebb súlyzót szerel a rúdra, a másik sem akar "égni" a kisebbel, így gyakorlatilag az edzőnek már nem sok gondja van a megfelelő motiváció kialakításával. Ahhoz, hogy ezt az automatikus motivációt is beépítsék a Hot Ironba kiderült, hogy még pedagógusok is kellettek. Mert a Hot Iront nem ám csak úgy öt perc alatt holmi kontárok által tákolták össze, hanem egy szakembergárda dolgozott rajta hosszasan.A pedagógus még okés - gondolta Borsamunkatárs - végül is egy módszer megtanításáról van szó, de amikor meghallotta, hogy még pszichológus is volt a teamben, belül azért mosolygott egy kicsit. Kiderült, hogy a lélektudor azért kell, mert ez az edzés a teljesítőképesség határait súrolja. Ez - szerencsére - a bemutató órán még nem volt érezhető, hisz mint Rezső elmondta, eleinte még a lényeg a mozdulatok helyes elsajátítása és az alapizomzat kialakítása. A cél tulajdonképpen itt még nem az, hogy mindent a legjobban csináljunk, inkább az, hogy ne csináljunk semmit rosszul. Viszont a kitartó vasemberek már akkora terheléssel végezik a munkát, ami csak egy hajszállal kevesebb annál, amit már nem bírna el a testük. A kibírható és kibírhatatlan határán pedig már elkél a pszichológusi szemlélet. Na, jó lehet, de tőlünk a fanatizmusnak ez a szintje már igencsak távol áll.

1. Vasgyúrás Rezsővel
2. A komfortzónán is túlLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés