free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bundás kalács

Borsa         Címkék: bundás, íz-i, kalács, kenyér 0 hozzászólás

Borsamunkatárs azt hitte, a bundás kenyér magyar kaja, de a bundázás világszerte ismert technika és nem csak kenyérnél használják. Mi most kalácsot bundáztunk.

Borsamunkatárs sokáig hitte, hogy a bundás kenyér jellegzetesen magyar étel, olyan, mint mondjuk a paprikás krumpli, vagy a marhapörkölt. Aztán valami amerikai filmben meglátta, hogy a főszereplő reggelire tejes tojásba mártott kenyérszeleteket süt és egy világ omlott össze benne. Azóta tudja, hogy a bundás kenyér "eredeti" neve french toast és bizony gyakorlatilag a világ minden táján készítik. No persze a kenyér frissítését szolgálta ez a módszer mindenhol, olyannyira, hogy a franciák úgy hívják, hogy pain perdu, ami elveszett, azaz kárba ment kenyeret jelent. Amiben mi magyarok talán egyedülállóak vagyunk, az az, hogy rajtunk kívül a világon mindenhol édesen készítik ezt a reggeli fogást. Van, ahol juharsziruppal öntözik, máshol lekvárral, gyümölccsel, kenik, porcukorral szórják. Elképesztő, de az interneten többezres mennyiségben találunk recepteket a bundás kenyérre.



Alapvetően puha, kicsit édeskés toast kenyérből készül, de gyakorlatilag bármiből elkészíthető, kalácsból, briósból, vagy akár többnapos püspökkenyérből is. Borsamunkatárs számára a legdurvább változat az, ami a legenda szerint Elvis Presley kedvence volt, melyben két klasszikus amerikai fogás, a peanut butter and jelly sandwich  és a french toast ötvöződik. Szóval a történet szerint a Király kedvenc reggelije - ami egy idő után már igencsak délutánra tolódott - mogyoróvajjal megkent és banánkarikákkal megrakott összeborított szendvicsből állt, ezt sütötték ki tejes tojásba mártva. Állítólag két-három darabot is képes volt megenni belőle; nem csoda, ha kissé kigömbölyödött.

Mi az efféle turbó élvezeteket és a brutális hízás lehetőségét inkáb meghagyjuk egy esetleges amerikai kirándulásra. Itthon viszont érdemes kikísérletezni, hogy mi mindenből, és hogyan lehet bundás kenyeret készíteni. Alaphangon kevés tejjel felvert tojásba mártjuk a kenyérszeleteket, amiket aztán olajban sütünk ki.



Variálhatjuk úgy, hogy a tejet tejszínre cseréljük, az olajat pedig vajra, vagy olaj-vaj keverékre. A margarin erre (is) teljesen alkalmatlan. A tojásos masszát lehet fűszerezni borssal, szárított zöldfűszerekkel, egészen apróra vágott hagymával, vagy édes változatban vanília kivonattal, kókusz reszelékkel, citromhéjjal. (Fahéjjal lehetőleg ne, mert pillanatok alatt megég és megkeseredik).

Alapvetően ujjnyi szeleteket vágjunk a kenyérből, kalácsból vagy használjuk az előrecsomagolt toast kenyeret, ha azonban szeretnénk tölteni is, akkor valamivel vékonyabbat kanyarítsunk az ujjnyinál. Tölthetjük sajttal, sonkával, pirított gombával, vagy lekvárral, mogyoróvajjal, mogyorókrémmel, gyümölcsszeletekkel. Aki akarja, a végén meg is porcukrozhatja, sőt Nigella egyenesen porcukorba hempergeti forrón, ahogyan a serpenyőből kiveszi.



Mi másnapos mazsolás kalácsból készítettük, cukor nélkül főzött házi szilvalekvárral töltöttük és eredetileg nem terveztük porcukrozni - ez látszik a képeken - viszont amikor ettük rájöttünk, hogy mégis jobb egy kis cukor a tetején. Őszintén szólva eszméletlenül finom lett.

Így készül

Szögletes mazsolás kalácsot - legjobb a kicsit állott, két-három napos - páros számú, ujjnyinál vékonyabb szeletre vágunk. A szeleteket nem túl vékonyan megkenjük sűrű lekvárral - szilva, tavalyelőtti barack, kicsit beszáradt meggy - és kettőt-kettőt összeborítunk, kicsit megnyomkodjuk, hogy ne csússzanak szét. Minden darabhoz egy közepes tojást és két evőkanál tejet számítunk, amit kézi habverővel alaposan elkeverünk. (Ha nagyon megszaladt a tejes doboz a kezünkben, nyugodtan sűrítsük a tojásos keveréket egy kávéskanálnyi liszttel.) A dupla szeleteket a tojásmasszába tesszük, átforgatjuk és hagyjuk, hogy egy kicsit megszívják magukat, de ne kezdjenek málladozni.



Serpenyőben annyi vajat forrósítunk, hogy a kalácsok térdmagasságáig érjen és közepes tűzön mindkét oldalukat megsütjük. Ha sok szeletet készítünk, több menetben süssük, és ha a vaj nagyon barnul, öntsük ki és tegyünk a serpenyőbe frisset! Csak forrón és frissen finom.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés