free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gyerekek a reflektorfényben

Borsa         Címkék: felelősség, gyerekek, siker, sztárság, tragédia 0 hozzászólás

Gyerekek, akik szinte a szemünk előtt nőttek fel, gazdagok, sikeresek, szépek, mégis sokat hallani drogos-botrányos ügyeikről. A gyermeksztárok tragédiáit járjuk körbe.

Első ránézésre gondolhatnánk, hogy irigylésre méltó életük van; rengeteg pénz, luxus, rajongó tömeg és a sikerrel együtt járó csillogás. Ráadásul mindezt gyermekként megélni felüdítő élmény lehet a jövőre nézve is, nincsenek gondok, sem aggódás, csak a csillagporos rivaldafény kifulladásig. A sztárgyár persze nagyon jól keveri a lapokat, és hihetetlenül tehetséges illuzionista, hiszen még a mai napig képes elhitetni milliókkal, hogy sztárnak lenni egyenlő a felhőtlen boldogsággal, pedig ez koránt sincs így.


Viszont tendencia, hogy akinek felnőtt fejjel nem jön össze a sztárság, az beveti az utódokat, hátha majd rajtuk keresztül kijut a siker anyucinak-apucinak is. Hollywoodban külön iparág foglalkozik azokkal az unatkozó és/vagy rögeszmés szülőkkel, akik naponta cipelik castingokra jobb sorsra érdemes karonülőiket. A legszerencsétlenebbek bekerülnek a sodrásba, cserébe a gyermekkorukért rengeteg pénzt keresnek, és ha időben kapcsolnak, talán túlélik a kamaszkort, azonban büntetlenül senki nem úszhatja meg a szocializálódás és az érzelmi fejlődés alapfolyamatainak kijátszását.

http://a.abcnews.com, www.girlskickbutt.com

Ezek a gyerekek burokban élnek, az önfejlesztő játék a munkában merül ki, a természetes szerepjátszási igények korlátokba ütköznek, a természetes, azonos korú közösség elmarad, helyette lesznek pótszülők, kollégák és kamerák. Még ha látszatra egy gyermek élvezi is a felhajtást, ép eszű felnőtt nem gondolhatja úgy, hogy megfelelő közeg egy kisgyermek számára a reflektorfény.

 

És ha nem lenne elég a józan ész, Hollywood szinte naponta prezentálja az elrettentő példákat; talán a legismertebb gyermeksztárok az Olsen ikrek, akik már kilenc hónaposan(!) kamerák kereszttüzében élték mindennapjaikat. A nálunk is vetített Bír-lak című vígjátéksorozatban tűntek fel, és valóban nagyon cukik voltak, mint ahogyan többnyire minden iker nagyon cuki. Megszokták a kamerákat, így nem okozott gondot a későbbiekben hozni az iker kisgyereket, az iker kiskamaszt, és az iker nagykamaszt, de nagyjából itt be is halt a dolog. Az Olsen lányok magukban semmit sem érnek, ez persze még inkább kidomborította az ikreknél amúgy is problémás önálló individuum-kérdést, továbbá mivel nem tehetséges színészek, így felnőttként nincs rájuk szükség. Vásárlási rohamokkal és anorexiával gyógyítják sebzett lelküket, de legalább túlélték a dolgot.Határozottan rosszabbul járt Jonathan Brandis, aki igazi csillagszemű szőke kisfiúként került be a rivaldafénybe, mint általában a többség, reklámfilmekben kezdte, aztán megkapta első szerepét a One Life to Live című tv sorozatban, jött még pár sorozat, pár másodvonalbeli film, tiniként a lányok kedvence lett, de a sikeres kiugrás után nem nagyon kapott több szerepet. A 90-es évek végére mély depresszió gyötörte, alkoholista lett és 2003-ban öngyilkosságot követte el, felakasztotta magát. Hasonló sorsra jutott Dana Plato is, aki talán nem olyan ismerős a hazai nézőnek, de Amerikában hihetetlenül sikeres volt. Azonban a korán jött hírnévvel a mindössze tizenéves tinilány nem tudott mit kezdeni, jöttek a drogok és az alkohol, később egy brahiból elkövetett fegyveres rablás, börtön, a teljes lecsúszás, a végére még egy pornószerep, és végül az öngyilkosságnak minősített kábítószer-túladagolás.

Brandis és Plato is ugyanabban a cipőben járt, korán lettek nagyon híresek, a pénz könnyen jött, és könnyen ment, nekik a siker lett a természetes közeg, ebben nőttek fel. Abban a pillanatban, ahogy kihúzták a lábuk alól a piros szőnyeget, képtelenek voltak életben maradni, felfogni sem tudták, hogy mi történik velük, nemhogy feldolgozni, olyanok lettek, mint a partra vetett halak.

De ne gondoljuk azt, hogy ez csak az utóbbi évek tendenciája, elég, ha a legemlékezetesebb példára, Rusty Hamer esetére gondolunk. A kicsi Rusty az 1953-tól 1964-ig futó Make Room For Daddy ifjú hőseként került a képernyőre, imádták és rajongtak érte. Hatévesen ő tartotta el az egész családját, így némiképp ironikus, hogy a sorozat befejeztével, immáron felcseperedve, saját magáról is képtelen volt gondoskodni. Egész életében csak vegetált, míg végül döntött, és 1990-ben fejlövéssel vetett véget a szenvedésnek.

www.beau.org, www.childstarlets.com

Ezek persze kirívó példák, az viszont nagyon is elgondolkodtató, hogy abszolút pozitív esetet miért is nem találunk. Ott van például Drew Barrymore, aki túlélte a gyermekkort és sikeres színésznővé cseperedett, azonban ne feledjük, hogy az E.T. tündéri gyereksztárja alig volt tini, amikor már rászokott a drogokra, alkoholra és a partikra. A középiskolát például nem fejezte be, jöttek az elvonók és a visszaesések, és bár mostanra kiheverte a horrorisztikus gyermekkorát, stabilnak semmiképp sem lehet nevezni.

De remek példa a közelmúltból szerencsétlen Britney Spears, vagy a másik ifjú hölgy Lindsay Lohan, aki szintén egyre mélyebbre süllyed. Kettejük hasonlósága telhetetlen anyjukban rejlik, akik bármire - szó szerint - képesek a pénzért és hírnévért. Lindsay mamája például rendszeresen jár bulizni betompult csemetéjével, és esküszik rá, hogy bármilyen hírverés csak jót tehet a lányának és persze neki, legyen az bugyi nélküli fotó, vagy tömegkarambol, Spears-anyuka pedig könyvben teregette ki lánya magánéletét a bulvárvilág előtt. Természetesen ezek a szülők meg vannak győződve róla, hogy nekik ebben a dologban semmi felelősségük, ha a gyerek tévútra megy, az kizárólag az ő baja. Érdekes hozzáállás, de láttunk már ilyet.

www.britneyspears.com, www.childstarlets.com

Természetesen a felelősség a filmgyárakat is terheli, manapság egyre több fiatalkorút látni horrorfilmben, vagy durván erotikus tartalmakat közvetítő helyzetekben. De ha sem a filmipar, sem a lemezcégek, sem a saját szüleik nem védik meg ezeket a gyerekeket, akkor ki fogja? Valószínűleg még rengeteg tragédiának kell történnie ahhoz, hogy észbekapjanak az illetékesek, de szerencsére vannak bizonyos civil kezdeményezések, illetve non-profit szervezetek – például A Minor Consideration -, melyek a gyerekek jogait igyekeznek védeni. A kérdés csak az, hogy tudnak-e erősebbek lenni, mint a velük szembenálló mocskos érdekek...LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés