free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mezítláb a cipőben

Borsa         Címkék: cipő, fájdalom, kirakat, mbt, mezítláb 0 hozzászólás

Aki MBT cipőben jár, az állítólag úgy érzi, mintha mezítláb sétálgatna. Nem egy szépség, ráadásul drága is, de aki kipróbálta, állítja, hogy minden pénzt megér.

Mikor ránézek egy MBT (Masai Barefoot Technology = Maszáj Mezítláb Technológia) cipőre, mindjárt romantikus "Andersen hangulat" fog el. Elképzelem, hogy egy hátrányos szociális helyzetű tinilány patacipője és nagyijának sztk-s ortopéd lábbelije egy szép napon összetalálkozott a panel előszobájának falára erősített helyspóroló cipőtárolóban, és a lassan kibontakozó románc gyümölcseként létrejött valami, ami addig még nem volt soha. Ez a valami pedig nem törődik szokatlan külsejével, kihúzza magát, és addig hirdeti egzotikus származását, Béres cseppet meghazudtoló sokoldalúságát, míg szépen lassan követőkre akad.

www.mbtshoesdirect.com

Először csak szülőhazájában, aztán a kerek és széles világon mindenütt - ahol nem, ott is várnak rá, tán még a maszájok is csak sírnak és rínak, amíg nem húzhatnak végre "Maszáj Mezitláb Technológiával" gyártott cipőt a lábukra. Az MBT cipő hitével mindent legyőz, s már nem is akad, aki ki merné nevetni. Megbecsültsége természetesen pénzben mérhető. Darabonként félfizetésnyiben. A lakótelepen maradt szülők nem győzik ragasztani az újságkivágásokat a cipőtároló kopott falára.

Elképzelhető azonban, hogy a kedves Borsaolvasó elavultnak ítéli az ilyen meséket és sokkal nyitottabban fogadná a modern, megtörtént eseményeken alapuló változatot. Ez úgy szól, hogy egy Karl Müller nevezetű svájci mérnök életének egy szakaszát Koreában töltötte, ahol beleszeretett egy kedves koreai lányba. A szerelemből frigy lett. Karl és asszonya a dolgos hétköznapokat cipőben és aszfalton járva töltötte, ám hétvégente lerúgták lábbelijüket, hogy csak úgy mezítlábasan vágjanak neki a rizsföldeknek. Láss csodát, ilyenkor Karl mozgásszervi panaszai elillantak.

Igen ám, de amint eljött a hétfő és ismét cipőt kellett húzni, a fájdalmak is visszatértek. Karl mérnökember lévén leült és gondolkodni kezdett, s addig törte a fejét, míg kiötölt valamit. Egy cipőt, mely a csupasz talp és egyenletlen föld találkozásához hasonlóan instabil érzetet kelt járás közben.  Emberünk tehát gördülékeny talpat eszkábált a maga és asszonya szandáljára, s ettől kezdve többé egyiküknek sem fájt semmije. És itt jönnek a képbe a  Masai-ok.

www.swissmasai.hu, www.kybun.ch

Ők ugyanis nemhogy annyit gondolkoznának mint Karl, hanem olyan okosak, hogy megelőzik a problémát, és nem vesznek cipőt a lábukra, nem betonozzák le a földet amin járnak. Tőlük is volt tehát mit ellesnie a Karlnak és a találmányát továbbfejlesztő többi kutatónak. Igen, nem véletlen elszólás: a Koreában hátfájós mérnök ötletéből  az egész világot bejáró téma lett, s több éves tudományos kutatás után megszületett az MBT cipő, ami mai formájában már Magyarországon is elérhető.  De miért volt szükség rá hogy annyi tudós fej dugja össze a fejét, hogyan működik ez a cipő és mire való tulajdonképpen?

Mire jó, miből van?

Az MBT nemcsak mindennapi használatra javasolt, de terápiás és sport célokra is lehet használni. Jót tesz a lúdtalpasoknak, akiknek derékfájásuk, térd és csípőpanaszaik, porckopásuk, vagy visszerük van, de még a túlsúlyosoknak is ajánlják. De lehet benne sportolni, például futni is.

A talp több rétegből áll, a felső termoplasztikus poliuretánból lévő üvegszállal átszőtt, merev talprész a megfelelő szilárdságot és a terhelés egyenletes eloszlását biztosítja. A középső  egyensúlyozást kiváltó talprész idézi elő a gördülő mozgást. A beépített puha ékrész pedig, amit maszáj szenzornak neveznek, pedig a természetes talaj instabil hatását kelti.

 

Először is azt tartja a mondás, hogy az MBT nem csupán egy cipő vagy ahogyan mondani szokták: anticipő - hiszen olyan mintha mezítláb lenne szerencsés viselője - hanem járástechnika egyben. Mivel a talp instabil, viselője kénytelen folyamatosan egyensúlyozni, miközben A pontból eljut B pontba. Ennek a fizikai munkának eredményeképp járás közben olyan izmokat hoz működésbe, amelyek egyébként nem vesznek részt a betonon, hagyományos cipőben járás művészetében. Erre a jelenségre vezetik vissza az olyan állításokat, mint például, hogy a fokozott combizom és lábszárizom aktivitásnak köszönhetően az MBT cipő viselője soványabb és izmosabb lesz, sőt még a narancsbőre is kevésbé lesz ronda. Azt is mondják, hogy ráadásul a folyamatos egyensúlyozás a cipőben nem kényelmetlen dolog, csak el kell sajátítani - természetesen gyakorlással - a forszát. 


www.swissmasai.hu

A mindenképpen szerelemgyereknek nevezhető  használati tárgy másik fontos szkillje, hogy a lépéssel járó nyomásterhelést egyenletesen oszlatja el széltében és hosszában a talp egész felületén. Ha pedig egyenletesen oszlik el a terhelés, akkor nem fáj többet sem a láb, sem a csípő. De még a derék sem. A testtartás is javul.

A legenda még sok egyéb pozitív élettani hatásról számol be, nem véletlenül választottuk irodalmi hasonlatként a Béres cseppet a bevezető mesében. Hogy a találmány hívei és forgalmazói szerint mi mindenre jó az MBT cipő, annak bárki könnyedén utánanézhet. Mi inkább saját tapasztalatainkat osztjuk meg, hiszen abban biztosak lehetünk. Következik.

1. Mezítláb a cipőben
2. Kritikus hozzáállás, pozitív tapasztalatLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés