free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Otthonra is ajánlunk

Borsa         Címkék: ajánló, festészet, kultúrtripp, otthon, program 0 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden pénteken megmondjuk, hogy mikor, hol keressétek a szórakozást és a kultúrát.

Ezen a héten nem csak kimozduláshoz, de kivételesen otthonmaradás esetére is van programjavaslatunk. Nézőközpontú nem-színház, festészetnap, fotóhónap, kávéluxus, október huszonhárom és szavazás a kétszázasról. Borsa programajánl.

Nézés, festészet

Október 18-án a Trafóban lesz látható a flamand Sanne van Rijn előadása, aminek műfaji besorolása nincs, de ha mindenképpen meg kell határozni, akkor azt mondhatjuk róla, hogy se nem tánc, se nem színház, nem pantomim és nem is ezek elegye. A darab egyszemélyes, azonban az előadás főszereplője mégsem az előadó, hanem a néző, pontosabban a nézés. Ez a darab ugyanis egyfajta újraértelmezett figyelemről szól, amit minimalista zenével és színpadi akcióval provokál ki a befogadóból. Teszi mindezt egyfajta újrahasznosított térben, ugyanis azokat a díszleteket használja, melyek Christoph Marthaler 1992-es Faust-rendezéséből maradtak meg. Valóban szokatlan kultúrélménynek ígérkezik tehát ez az előadás, ezért ha nyitottak vagytok az ilyesmire, esetleg le szeretnétek tesztelni a nyitottságotok mértékét, akkor ott a helyetek a nézőtéren.

www.trafo.hu, www.festeszetnapja.hu

18-án lesz a Magyar Festészet Napja. Azért akkor, mert ez Szent Lukács, a festők patrónusának ünnepe. A rendezvény azonban nem korlátozódik erre az egyetlen napra, hiszen már előtte is voltak és utána is lesznek még hozzá kapcsolódó programok. Mivel festészetről van szó, ezért érthető okokból ezek a programok elsősorban kiállítások: országszerte közel háromszáz festőművész majdnem kétezer alkotása lesz látható. A tárlatok közül talán az egyik legjelentősebb az Élő magyar festészet, mely 18-án nyílik a Szegedi Regionális Összművészeti Központban. Ezen a kiállításon hatvan művész hatvan festményét lehet megnézni, melyek átfogóan bemutatják a kortárs magyar festészet különféle aktuális irányzatait. A rendezvénysorozat további programjaiból ide kattintva válogathatjátok ki az ízléseteknek megfelelőt.

Fotók és kávéluxus

Október 20-án indul és november 30-ig tart a Fotóhónap. A VAM Design Centerben zajlik majd a kapcsolódó kiállítások többsége. Itt tekinthető meg a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tárlata, mely  a fiatal vizuális művészek a jelen Budapestje ihlette alkotásait mutatja be, de ugyanitt láthatjuk majd a Senior Alkotócsoport Örökifjak című jubileumi tárlatát is. Aki arra kíváncsi, hogy milyenek voltak az ’50-es évek, annak a Kinyílt fiókok című fotótárlatot ajánljuk, melyre az MTI archívumából mintegy száz korabeli felvételt válogattak össze. A rendezvényen idén kortárs cseh, lengyel és szlovák fotóművészek munkáit is megnézhetitek, szintén a VAM Designban. Az A22 Galéria (Budapest, VII., Akácfa utca 22.) A tudomány képei című kiállításnak ad otthont, mely a művészet és a tudomány közti szakadék áthidalására tesz kísérletet művészek és tudósok által készített, tudományos témájú fotográfiák bemutatásával. A Budapest Galériában pedig Süsz István néven, született, ám Étienne Sved-ként hírnevet szerzett képfelfedező fotográfiáit, plakátjait és karikatúráit állítják ki.

www.est.hu, www.borsa.hu

Ahogy arról tavasszal mi is beszámoltunk, a Nespresso luxuskávéfőzők tervezésére kiírt dizájnpályázatán több magyar formatervező is kiemelkedően szerepelt. A közel ezerötszáz pályaműből huszonkét alkotást választott ki a világhírű dizájnerekből álló zsűri, melyek közül négy magyar tervezők munkája. Legyünk rájuk büszkék! A döntős modelleket bemutató, Európa nagyvárosait járó utazó kiállítás október 20-ától 31-ig Budapesten, a Művészetek Palotájában lesz látható.

Huszonhárom, kétszáz

Messzemenőkig meg tudjuk érteni, ha valaki az elmúlt évek sajnálatos tapasztalataiból okulva az október 23-i nemzeti ünnepen nem szívesen merészkedik ki a pesti utcára, inkább otthon marad tévét nézni, netán valamelyik vidéki wellness-hotelbe teszi át székhelyét a hosszúhétvégére. Aki viszont mégiscsak a fővárosban marad az ünnep estéjére - netán éppen ekkor látogat ide - és szeretne kimozdulni, annak a könnygázmentes legjobbakat remélve ajánljuk a Gödör Nekem aztán ’56! című, ingyenes rendezvényét. A program délután négykor Ünnepi csoportterápiával indul, a "Hozz magaddal még egy hangszert!" jegyében. Hattól Bereznay András történésszel, a Kibulizott ország című könyv szerzőjével beszélget Bodoky Tamás újságíró a Magyarországon kialakult sajátos viszonyokról és a lehetséges kiutakról. Este fellép az Ipomea, Ági és a fiúk, a Flash  és a Tordas Radio

http://alterglob.blog.hu, http://forint.hu

Már jelenleg is, és egészen október 26-ig szavazhattok arról, hogy mi szerepeljen a papír kétszázast jövőre felváltó fém kétszáz forintos érmén. Aki esetleg Chuck Norrist szeretné, azt ki kell ábrándítanunk, ugyanis a lehetséges hat érmeterv közül, melyekből választani lehet, ő egyiken sem szerepel. Lehet viszont választani két virág, a magyarföldi cifra kankalin illetve a kövér daravirág, két madár, a nagy fakopáncs és a fehér gólya, valamint két híd, a Lánchíd és a Megyeri híd közül. Voksotokat a Magyar Nemzeti Bank honlapján adhatjátok le.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés