free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Trendpróféciák 2009-2010

Megyeri Nikolett         Címkék: divat, dizájn, kirakat, prófécia, trend 0 hozzászólás

A nők turbánt, katonai ruhát, a pasik kivágott felsőt és gyöngyöt viselnek majd jövő ősszel és télen. Akinek ez nem tetszik, öltözhet manga stílusban is. Trendelőrejelzés.

Varázsgombák, balerinák, a természet hóbortjai, vidéki romantika, androgünia, mangák, tündérmesék és Bors őrmester uralják majd 2009-2010 divatirányzatait. Legalábbis a Trend Union jóslatai szerint, melyeket a Design7-en megrendezett audiovizuális szeánszon tártak elénk.

Előrejelzi és meghatározza

A Trend Union a világ egyik legjelentősebb trendelőrejelző cége, melynek alapítója és vezetője a holland stílusikon és trendpróféta, Li Edelkoort. A cég szezononként ad ki limitált szériás - több ezer dollárért megvásárolható – trendkönyvet, illetve prezentációt az elkövetkezendő időszak stílusirányzatairól, amivel tulajdonképpen nem csupán előrejelzi, de meg is határozza a trendeket.

http://design7.hu

A Trend Union képviseletében a cég magyar származású tanácsadója, Dávidházy Panni tartott előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem dísztermében. Az eseményről semmilyen felvételt, így fotót sem szabadott készíteni, ez tehát az oka, hogy a helyszínen készült képanyagot kivételesen nem tudunk mutatni. Marad az írásos beszámoló, ami viszont becsszó, érdekes információkat tartalmaz, szóval ne hagyjátok még abba a cikk olvasását.

Az előadás első húsz percében a 2009-2010-es trendekre vonatkozó - el kell ismerni és ezúton el is ismerjük: kategorikusan ízléses és profi - audiovizuális prezentációt vetítették le nekünk. A várható stílusirányzatokat témakörönként bemutató modell- és művészfotók, illetve rajzok és festmények peregtek, viszonylag szapora, de azért még felfogható egymásutánban, mindezt pedig hathatósan megtámogatta az igazán találóan összeválogatott zenei aláfestés.

www.trendunion.com

Miután ennek vége lett - és ez nem tűnt amúgy húsz percnek -, indultak újra a képek, de már lassabban és a zene nélkül. Utóbbi helyett Dávidházy Panni beszélt. Igen, ez a legmegfelelőbb kifejezés, ugyanis azt, hogy nagyon magyarázott volna, túlzás lenne állítani, inkább csak elmondta szépen, egymás után, hogy mit is láthatunk a képeken, amivel többnyire azért azt erősítette meg, amit csupán ránézésre is gondoltunk. De akkor térjünk is rá konkrétan…

Öltözködés

A vidéki romantika jegyében jövőre divatba jönnek a funkcionális ruhák: kötött holmik minden mennyiségben, mellények, farmerszoknyák. A melegítőfelső és a póló visszaszorul, helyüket az ing veszi át. Visszatér a patchwork anyag és a kollázs, továbbá a mintával nyomott anyagok és a teljes felületű hímzés. Divatosnak számítanak majd a természet ihlette formák, minták és - elsősorban a sötétebb tónusú - természetes színek.

http://content.coutorture.com

A ruhák masszívabb textíliákból készülnek majd. Levélminták, baglyok figyelnek majd a cuccainkon. Elérkezik a gombák kora, menő lesz minden olyan holmi, ami valamilyen módon a gombák színeit és pláne alakját imitálja, különös tekintettel a húzott-kihajtott anyaghasználattal készült ruhadarabokra.

Jönnek a turbánok, hatalmas kapucnik és bolondos kalapok is, melyeket mintha csak az Aliz Csodaországban című mese hőseinek fejéről szöktettek volna a divatba. Egy másik várható irányzat, mely főleg a fehérneműdivatban lesz meghatározó, a balerinák alapdarabjait értelmezi újra: tüll, bársony, csipkék, szalagok, púderszínek használata lesz jellemző.

http://content.coutorture.com

A trendek reflektálnak a bolygó felmelegedésére is: a téli és a nyári holmik egyre inkább keverednek az öltözékek összeállításakor. Ehhez kapcsolódóan a Földgolyó különféle kultúráiból, éghajlatairól származó darabokat is kombinálhatjuk egymással. Várható egy katonai egyenruhák ihlette irányzat is, ami azonban nem a korábban már lefutott harctéri-militaris stílust éleszti fel, hanem a Bors őrmesteres, díszes, parádés vonalat hozza majd be. Továbbra is maradnak, sőt, egyre trendibbnek számítanak az androgün archetípusok.

A pasik - ha ez egyáltalán lehetséges - még inkább elnőiesednek, a modellfotókon gyakorlatilag már nem lehet különböztetni, hogy ki a férfi és ki a  nő. A legdivatosabb holmik a férfiak számára a mély kivágású felsőrészek és ingek lesznek, illetve a gyöngyből (!) készült ékszerek.

http://content.coutorture.com

A mesék fantáziavilága is markáns irányvonalat képvisel majd a jövő őszi-téli szezonban. Egyrészről a klasszikus tündérmesék szép-gyengéd-bizarr hangulatai és lényei jelennek meg a cuccokon, formai ihletőként és mintaként egyaránt. Jönnek az elbeszélő ruhák, vagyis azok, amelyek kollázsszerűen mesélnek el egy-egy komplett történetet. Szintén a fantázia-vonalat viszi a manga stílus hatására született újfajta szépségfelfogás, mely várhatóan az eddiginél is nagyobb teret nyer majd. Művészi túlzásoktól hemzsegő, - évszaktól függetlenül - élénk, nyári színekben tarkálló, képregényfigura-jelmeznek beillő holmikat ölthetünk majd magunkra, mintha csak Second Life-ot játszanánk az offline valóságban.

1. Trendpróféciák 2009-2010
2. Építészet, tárgykultúraLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés