free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5+1 divatikon

Borsa         Címkék: divat, ikon, kirakat, lista, 0 hozzászólás

Csinos sztárok mindig lesznek, de az már ritka, hogy valaki az öltözködésével olyan mintát teremt, ami évtizedek múltán is hat a divatra. Következik hat ilyen divatikon.

A Borsa szerkesztőségének állásfoglalása szerint divatikon az, aki nem csupán jól néz ki, hanem olyan stílust vezet be a női divat világába, ami több évtized múlva is megállja a helyét. Ehhez képest a napjainkban divatikonoknak titulált celebek egyáltalán nincsenek akkora hatással a világra és a divatra, mint elődeik voltak. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy a különböző divatmagazinok előszeretettel ragasztják rá az ismert, ám nem annyira stílusos sztárokra a divatikon címkét, másrészt pedig az ő ruhatárukat sokkal inkább alakítják ki menő és méregdrága stylistok, mint saját maguk. Ráadásul ők is a híres elődöket majmolják, bár ez teljesen normális. Következzen tehát - kronológiai sorrendben - öt, tulajdonképpen hat divatikon, akiket a mai napig utánoznak.

 

www.fashionencyclopedia.comMarlene Dietrich és Greta Garbo (1930-as évek)

Mivel nem tudtunk választani közülük és mivel Dietrich és Garbo ugyanannak a korszaknak voltak meghatározó színésznői, és egyformán nagy hatással voltak a divatra, ketten kerültek a listába. Az egy dolog, hogy Marlene Dietrichnek tulajdonítják a történelem eddigi legszebb lábait, azt azonban kevesen tudják, hogy a évekig küzdött súlyproblémákkal. A német színésznőnek a világhírt az 1930-as évek hozták meg neki, amikor Josef von Sternberg Hollywoodba hívta, hogy szerepeljen a Kék angyal című filmjében, a színésznő a felkérés kedvéért lefogyott 15 kilót, megműttette a fogait és igazi vampként érkezett meg Amerikába. Ezek után kezdett el a kialakulni az úgynevezett Marlene stílus, amelynek kötelező darabja volt az általa bevezetett egyenes, bőszárú nadrág és a maszkulin szabású női ing és öltöny. A kor másik nagy szépségideáljának, Greta Garbonak viszont a nevével fémjelzett magasított nyakú pulóvert köszönhetjük. Az általuk hordott ruhadarabok, annyira időtállónak bizonyultak, hogy a külföldi divatheteken időről időre találkozhatunk a Dietrichről elnevezett nadrágokkal és férfias szabású kosztümökkel, valamint a már mindenki számára ismert garbó nyakkal.


http://hu.wikipedia.orgAudrey Hepburn (1950-es évek)

Ennek az igazán népszerű és finom színésznőnek köszönhetjük, hogy a régimódi elegancia visszatért a divatba. Az ötvenes évek Hollywoodja hemzsegett a felcicomázott és vörös rúzzsal kikent sztároktól, ami a háború utáni években teljesen érthető reakciónak tűnt a nagy filmstúdiók részéről, akik tudták, hogy hosszú combokkal és húsos ajkakkal több filmet lehet eladni, mint lapos mellel és ártatlan tekintettel. Ebbe, az erotikával túlfűtött közegbe érkezett a holland származású Audrey Hepburn, aki természetes bájával és elegáns ruháival hatalmas rajongótábort szerzett, ugyanis az általa képviselt stílus egy régen letűnt kort idézett. A Sabrina című film forgatásakor figyelt fel rá a francia tervező Hubert de Givenchy, aki a forgatás után a színésznő hivatalos tervezője lett. A páros annyira hatékonyan működött együtt, hogy az általuk megálmodott stílusú ruhák még ma is bármelyik jeles eseményen megállják a helyüket. Az Audrey-stílushoz a következő darabokat kell beszerezni, lakk balerinacipő, derékszabású körszoknya és egy visszafogott színű szűkített szabású ing.


www.tkautomobilia.comJackie Kennedy (1960-as évek)

Jackie Kennedy egy közvélemény-kutatás szerint a valaha élt legelegánsabb és legstílusosabb first lady. A hatvanas évek Amerikájának divatvilágát meghatározta a hippik által diktál irányzat, de a trapéznadrágok és bő ingek korában mindenki felfigyelt arra a nőre, aki ismét népszerűsítette a Coco Chanel által tervezett tweed kosztümöt. Jackey Kennedyt egy pillanat alatt kikiáltották Amerika legjobban öltözött asszonyává, eleganciáját és stílusérzékét még a finnyás franciák is elismerték. Ruháit a legnevesebb divatházakból válogatta össze, de azt sem tagadta, hogy a házi szabója több neki tetsző kreációt másolt le és alakított át számára. Híres volt arról, hogy szinte minden hivatalos rendezvényen kesztyűt viselt, azt azonban már csak kevesen tudják, hogy ezzel a trükkel leplezte ápolatlan körmeit, ugyanis még felnőtt korában sem tudott leszokni a körömrágásról. Aki pedig azt hiszi, hogy Paris Hiltonnak köszönhetjük az óriás keretes napszemüvegeket, az tévúton jár, ugyanis az első sztár, aki hatalmas keret mögé rejtette az arcát, az Jackie Kennedy volt, sőt a maxi-bageket is ő vezette be a köztudatba.

www.photobucket.comBridget Bardot (1960-as évek vége)

A franciák büszkesége kicsit kilóg a sorból, ugyanis ő az egyetlen, aki nem azért került fel a listára, mert valamilyen rá jellemző ruhadarabot bevezetett a divatba, hanem éppen ellenkezőleg. Évek óta azon igyekszik, hogy valamit örökre kivonjon a forgalomból, mégpedig az állati szőrmét. A filmezéstől teljesen visszavonult színésznő már évek óta csak az általa 1962-ben létrehozott alapítványnak él, ami minden lehetséges fórumon tiltakozik az állatokkal szembeni brutális bánásmód ellen. Bardot első jelentős filmjével a Roger Vadim által rendezett És isten megteremté a nőt alkotással megteremtette saját kultuszát. Ő volt az első európai pin-up girl - vagyis hivatásos címlaplány. A külföldi kortársaival ellentétben sosem törekedett arra, hogy mesterkélten elegáns legyen, távol álltak tőle a mérnöki pontossággal belőtt frizurák és kényelmetlen nagyestélyik. Az sem volt egyedi eset, hogy a vörös szőnyegen egyszerű ingben és farmerben jelent meg, haját pedig laza copfba fogta. A mostanában - leginkább a playmatek körében - közkedvelt nagy szőke loknikat is az ő fején láthattuk először.


Catherine Deneuve ('70-es évektől)

A közel száz filmet leforgatott színésznőnek nincsenek sztárallűrjei, nem alkalmaz testőröket sem saját szakácsot, egy elegáns párizsi negyedben lakik ahol a csengőn csak ez áll: CD. A nyilvánosság elől ugyan nem bujkál, de magánéletét mindenáron megpróbálja megvédeni. Deneuve-ről mintázták a Franciaország jelképének számító Marianne szobrot, ezek után senki sem csodálkozhat azon, hogy többek szerint ő minden idők legelegánsabb francia színésznője. Egyik legjobb barátja nem más volt, mint a nemrégiben elhunyt Yves Saint Laurent, aki csak múzsájaként emlegette a színésznőt. Megtestesíti a tökéletes eleganciát, azon kevés nők közé tartozik, akik még farmerben és ingben is hibátlanul festenek. A többi divatikonnal ellentétben neki nincsenek a ruhatárában kifejezetten emlékezetes ruhák, viszont az összeválogatott szettjei mindig teljesen kifogástalanok, ő a megtestesült elegancia népszerűsítője. Nem találunk róla a bulvárlapokban olyan lesi fotókat, amelyeken bozontos hajjal slamposan és smink nélkül kávézna, egyszerűen nem engedheti meg magának. Szépsége annyira időtállónak bizonyul, hogy a híres francia divatház a Louis Vuitton a 2007-es őszi-téli kampányához őt kérte fel a márka arcának.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés