free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mikor van kész?

Borsa         Címkék: hőfok, hús, időtartam, íz-i, sütés 2 hozzászólás

Egy rutinos háziasszonynak egyértelmű, mikor készül el a sült hús, de sokan vannak, akiknek ez nem megy. A Borsa tyúkanyója elmondja, milyen húst, meddig kell sütni.

Ha valaki otthonosan mozog a konyhában, talán nem is emlékszik már arra, milyen volt, amikor teljes tanácstalanságban állt a fazék fölött és azon töprengett, vajon elkészült-e már az étel, és ezt hogyan kéne ellenőriznie. A Borsa kis konyhai továbbképzésében most ezzel foglalkozunk, természetesen azért, mert a kollégák egy része nemrég zsáknyi kérdést borított a rovat szerkesztőjére ebben a témában. Ebből pedig gyanította, hogy másokat is foglalkoztat ez a kérdés. Azok, akiknek ez már nem gond, lapozgassanak a receptek között.
Elsősorban húsokról lesz most szó, mert tény és való, hogy a húsos ételek azok, amelyeknél talán a legnehezebb eldönteni, megfelelő-e már a puhaságuk. Könnyebben futhatunk bele abba, hogy rágós-véresen, esetleg szilánkosra száradtan adjuk asztalra a legjobb szándékunk ellenére is.A hogyan főzzem/süssem és meddig kérdésekre a legegyszerűbb rávágni, hogy "majd belejössz", meg hogy "a gyakorlat majd meghozza az eredményt", de azért léteznek kicsit kifinomultabb válaszok is. Alapvetően több faktor határozza meg a készítés módját és az ebből következő elkészültségi állapotot. Hiába emlékszünk arra, hogy milyen színű volt a panír a csirkecombon, amikor anyu készítette, ha nincs meg, hogy milyen erős lángon, fedővel, vagy anélkül sült-e a vasárnapi ebéd. Csodás ropogós panír alól simán bukkanhat elő vértől csöpögő, rágós húsdarab, ha gyorsan és fedő nélkül készítjük. Nézzük tehát, hogy mire érdemes figyelni a húsok készítésénél.

Első és legfontosabb: nézzünk körül a lakásban, hogy nincs-e használati utasítás a sütőnkhöz! Jó pár éve ugyanis olyan használati leírásokat adnak a tűzhelyekhez, amelyekben táblázatba szedve megtalálható, hogy milyen ételeket, milyen hőfokra beállított sütővel készítsünk. Ez a füzetecske jó kiindulási alap, de ha nincs, akkor sem kell kétségbe esni.Minél magasabb víztartalma van a főzendő húsnak, annál gyorsabban puhul. Tehát a mezőny elején a halak találhatóak, amelyeket tényleg csak percekig kell puhítanunk, a csirke (minél fiatalabb, annál inkább) a következő, a sor legvégén pedig a vadhúsok és az öreg állatból bontott marhahús áll. Tehát, minél fehérebb egy húsféle, annál gyorsabban elkészül. Természetesen a készítendő étel tömegétől is függ a dolog, azt talán nem kell magyarázni, hogy miért. Ami kisebb, gyorsabban elkészül, mint a nagyobb darabok. Ennek megfelelően a darált marha közel olyan gyorsan puhul, mint egy nagyobb darab csirke szelet! Az elkészítés idejét és módját meghatározza az is, hogy az állat mely alkatrészéből készül az étel.

Leszámítva a halakat, a natúran sütött csirkemellet, illetve a rendesen bepácolt, szeletelt és előkészített marha nemes részeit, mindig takarjuk le a főzés közben a húsos ételeket. Amíg a fedő rajta van a tepsin, vagy a serpenyőn, addig az étel puhul, saját gőzében vagy a hozzáadott folyadékban párolódik/fő.Amikor levesszük a fedőt a folyadék erős párolgásba kezd, a hús pedig a körülötte levő vizet elvesztvén pirulni kezd. Tehát, egy nagyobb, egybesült pulykamellet légmentesre feszített alufólia vagy sütőtáltető alatt puhítsunk, és akkor vegyük le a takarást, amikor már puha és az a cél, hogy szép piros is legyen. Igaz ez a rántott húsra és a fasírtra is. Ott is az a szabály, hogy az egyik oldalának sütését fedő alatt, míg fordítás után fedő nélkül végezzük. Így megvan a lehetősége a puhulásra, és a fordítás után a pirulásra is.

1. Mikor van kész?
2. Húsvillás tesztLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés