free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Füves kérdés

Borsa         Címkék: film, füves, kritika, premier, vígjáték 0 hozzászólás

Az Ananász expressz hősei annyi füvet szívnak, ami még egy kisebb elefántcsordát is simán kiütne. Nem mondjuk, hogy jól áll nekik, de a végeredmény elég szórakoztató.

Isten mentsen minket a könnyed, amerikai mintákra gyártott vígjátékoktól, különösen azoktól melyekben Judd Apatow produceri - vagy még inkább forgatókönyvírói - keze is benne van, mint például a Lepattintva, a Felkoppintva vagy a Ne szórakozz Zohannal című agyzsibbasztó remekek. Jelenlegi áldozatunk, az Ananász expressz azonban nagyon úgy néz ki, hogy túlélte az erőszakot, sőt, egészen pofás kis vígjáték-akció hibriddé formálódva kászálódott ki a sztoriból.


http://intercom.hu
 

Ehhez persze az is kellett, hogy a direktori székbe olyan figura kerüljön, mint David Gordon Green, aki eddig csakis drámai fordulatokban bővelkedő független filmek rendezésében jeleskedett. Egy korábbi - Áramlat című - munkáját a hazai közönség is láthatta a Titanic Filmfesztivál keretein belül. És valóban érződik valami függetlenfilmes beinteni akarás ezen a mozin, mert míg fajtársai elhiszik magukról, hogy vígjátéknak születtek, addig az Ananász expressz leginkább csak imitálja az egészet, és lehet, hogy pont ettől működik.

A történet főhőse két tökkelütött fazon, egyikük Dale, egy bírósági ítéletkézbesítő, aki azon túl, hogy úgy néz ki, mint egy túlkoros, pufók óvodás, elképesztő mennyiségű füvet képes letolni a tüdejébe. Ettől aztán borzasztóan laza lesz, vagy mert már eleve laza, azért szív annyit, ezt nehéz megítélni, mindenesetre gondtalan és egyszerű életet él. Kedvenc dealere, az elfuserált hippiklón, Saul szintén sokat szív, de neki ez munkaköri kötelessége ugye, szóval ők így ketten jól egymásra találnak. Saul legújabb és minden eddiginél ütősebb cuccát - ez lenne maga az ananász expressz - is csak Dale-lel osztja meg, azonban pont ez a drága ritkaság hoz bajt marihuána füstbe burkolódzó főhőseink fejére. Dale ugyanis egy kivégzésszerű gyilkosság szemtanúja lesz, természetesen egy termetes spangli társaságában nézi végig a drámai eseményeket, melyet aztán ijedtében a helyszínen is hagy, így a rosszfiúk hamar rájönnek, hogy a tökkelütött szemtanút hol is keressék.

http://intercom.hu

Hőseink menekülni kényszerülnek, de teszik ezt a szokásos beszakított állapotukban, ami elképesztően abszurd döntésekre, és nem kevésbé idétlen érzelmi kitörésekre sarkallja őket. Az eleve blőd sztori teli van durva túlzásokkal és valószínűtlen fordulatok tömkelegével, de mivel Green moziján érezni, hogy csak szórakozik a hollywoodi sémákkal, ezért nemhogy megbocsátjuk neki ezeket a túlkapásokat, de még egy "ezt nem hiszem el" gondolati felkiáltás mellett külön jót is mulatunk rajtuk.

A hollywoodi mozik szereplői egy ideje már olyan természetességgel szívnak füvet a vásznon, mint ahogy mondjuk a cipőjüket kötik be. Hogy ez jó vagy nem, mindenki döntse el maga, de Green külön fricskát ad a drogsikkben úszó mozik betépett alakjainak is azzal, hogy főhőseit igazi karakterbajnok lúzerekké teszi. Azt persze már nem akarjuk firtatni, hogy a stáb hány grammnyi ananász expressz minőségű cucc után érhette el ezt a színvonalú hitelességet.

http://intercom.hu

Mindenesetre a mozi szépen lassan tolja a tempót, akárcsak a címszereplő anyag fogyasztói. Amolyan retró buddy-movie utánérzése van az embernek, de természetesen ebből a sémából is jó párszor kiszakít a rendezői lelemény. Mindent összevetve talán csak a színészi teljesítmény feddhető kissé, mert míg Seth Rogen hozza a megszokott formáját - néha idegesítő, néha jópofa -, az eddig többnyire szépfiú szerepekben jeleskedő James Franco karaktere nem egy balfék dealerhez, hanem sokkal inkább egy bambán vigyorgó agyvérzéseshez hasonlít.

Bár a fiatalember mentségére szolgáljon, hogy - állítása szerint - még életében nem szívott egy slukkot sem, szerepét pedig úgy aposztrofálta, hogy egyszerű "csak úgy kell tenni, mintha mindig a szemedbe fújna a szél". Hát igen, így nehéz hitelesen hozni a drogos fazont, de tulajdonképpen még Franco béna junkie-ja is beleillik a végletekig blőd képbe.

http://intercom.hu


Az Ananász expressz egy humorosan tálalt, majdhogynem drogprevenciós, romantikus softhorror és akcióburleszk, közel sem tökéletes, de mindenképpen szórakoztató katyvasz, fingós és böfögős poénok nélkül, ezt pedig végtelenül nagyra értékeljük benne.

Ananász expressz / Pineapple Express
Színes, feliratos amerikai vígjáték, 2008
Rendező: David Gordon Green
Forgatókönyvíró: Seth Rogen, Evan Goldberg
Zeneszerző: Graeme Revell
Operatőr: Tim Orr
Producer: Judd Apatow, Shauna Robertson
Vágó: Craig Alpert
Szereplők: Seth Rogen, James Franco, Amber Heard, Bill Hader, Gary Cole, James Remar, Danny R. McBride
Játékidő: 112 perc
Bemutató dátuma: 2008. október 23.
Forgalmazza: Intercom
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés