free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hasznos holmik Párizsból

Borsa         Címkék: dizájnhét, formatervezés, francia, párizs, tárgy 0 hozzászólás

Nem minden dizájner tárgy méregdrága és használhatatlan. Erre jutottunk, amikor megnéztük a díjnyertes francia dizájntárgyak kiállítását. Hasznos és szép holmik.

A Design Hét alkalmából a Francia Intézetben idén is bemutatták az Observeur du Design díj nyerteseit, a francia formatervezés elmúlt egy évének legeredményesebb alkotásait. Filléres gyerekjátékok, konyhai segédeszközök, kütyük és ruhaneműk is akadtak a díjnyertes alkotások között, ötletes, praktikus dizájntermékek, amelyek ellentmondanak annak tévhitnek, hogy tömeggyártásban nem készülhet minőségi termék.

Az Observeur du Design díj

Observeur du Design (Dizájn figyelő) díjjal azokat a hétköznapi, környezetünkben fellelhető, kiemelkedő design tartalommal rendelkező termékeket tüntetik ki, amelyek egy-egy vállalat és dizájner különösen innovatív együttműködéséből születtek. A díjazott tárgyak valamilyen formában mind a francia formatervezéshez kötődnek, Franciaországban, gyártják, tervezik vagy forgalmazzák őket.


Ritka az a kiállítás, ahol olyan tárgyakat mutatnak be, amelyek pár ezer forintért akár már másnap megvásárolhatóak, vagy esetleg már van is belőle otthon egy-egy. Az Observeur du Design díj nyerteseinek vándorkiállításán számos ilyen terméket láttunk. A kiállított tárgyak valamilyen módon mind Franciaországhoz kötődnek, ott készítik, tervezik vagy forgalmazzák őket, ám ezen kívül nem sok közös pontot fedeztünk fel köztük, hacsak azt nem, hogy mindegyikük lenyűgözően praktikus, innovatív és egyedi.

www.pixelcreation.fr

A hagyomány és a modernitás úgy tűnik jól megfér egymás mellett a dizájnvilágban, a wifi játékrobot, a George Pompidou központ ihlette hangfal(kép1), a speciális burkolatú lámpa vagy a Léghajó szálloda(kép2) tervei jól mutattak egymás mellet. Az üvegvitrinek miatt egészséges távolságból figyelhettünk meg minden részleteket, hiszen egészen mást mutat egy termék, ha a bolt polcai helyett egy galériában látjuk, ahol más szempontok kerülnek előtérbe, ahol van idő megcsodálni az ötletet, az apróságokat, amelyek különlegessé teszik a tárgyat.

Egyik kedvencünk, a Veuve Clicquot pezsgőhűtő(kép3) például nem csupán különleges formája miatt került a díjazottak közé, hanem mert igazi innovációs termék, a formájának egészen egyedi funkciója van. A félköríves "vödör" nem takarja el a palack gondosan megtervezett esztétikus címkéjét, ráadásul szárazon hűt, hogy ne csöpögjön a terítékre az üveg oldaláról lefolyó víz.

www.pixelcreation.fr

A különleges, nyomott mértani mintával díszített szőnyeg(kép4) is ötletes darab, egy elegáns mozdulattal ugyanis kényelmes puffá alakítható, így akkor is van elég ülőhely, ha egyel többen érkeznek az aktuális havi csajbulira.

Sok problémát megoldhat a helytakarékos, szétcipzározható lábú dohányzóasztalka (kép5) is, ami mindössze két kilót nyom, és összehajtott állapotban alig másfél centi magas, így ha épp nincs rá szükség, tárolható az ágy alatt, vagy akár egy fiókban is. Az idei díjazottak között több gyermekek számára készült formaterv is volt: Jean-Michel Tarallo futurisztikus babaágyának(kép6) színei és formái inspirálóan hatnak a gyermeki fejlődésre, emellett hosszú életű is, kiságyból az évek múlásával ugyanis gyerekággyá alakítható.

www.pixelcreation.fr

A Béaba környezetbarát anyagokból készült etetőszék(kép7) szintén a babával együtt változik, ha már nincs rá szükség, könnyen stílusos gyerekszékké alakítható.

1. Hasznos holmik Párizsból
2. A nomád kávéfőzőtől a wifi nyúligLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés